Kako avgusta shranjujemo dišavnice in zelišča?

Ste ljubitelji zelišč in dišavnic v kuhinji? Si jedi brez njih ne predstavljate? Seveda so sveže dišavnice nekaj najboljšega, ampak na žalost niso na voljo čez celo leto. Okus in aromo nekaterih pa lahko na enostavne načine ujamete tudi za čez zimo.

Zelišča in dišavnice lahko shranite na več načinov. Lahko jih posušite, zamrznete, pomešate s soljo ali naredite pesto! Avgust je tisti mesec, ko veliko večino zelišč in dišavnic še lahko porežemo in shranimo za zimo.sušenje zelišč aromatičnih rastlin doma v šopkih

Suhe dišavnice in zelišča. Kako sušimo zelišča in dišavnice?

Aromatične rastline so krona kulinaričnih podvigov. Zaokrožijo ali poudarijo okuse, uporabimo jih lahko v sladkih in slanih jedeh, pa tudi v čaju.
Sušenje zelišč je enostavno. Obiranje izvedemo na sončen dan v dopoldanskem času. Če se da, naj to ne bo po obdobju dežja. Po koledarju Marie Thun so najprimernejši dnevi za list (peteršilj, bazilika …) in cvet (timijan, origano …). Na vrtu enostavno porežemo zdrave vejice, jih operemo, zelo dobro osušimo (posoda s centrifugo za solato). Potem jih zvežemo v manjše šopke, obesimo in pustimo, da se posušijo. Izberemo primerno mesto, kjer ni direktnega sonca in prahu. Prostor za sušenje rastlin naj bo zračen in suh. Vejice in listke lahko posušimo tudi na razprostrti mreži za komarje v zraku. Ko so rastline dodobra posušene, jih shranimo v papirnatih / bombažnih vrečkah ali v steklenih kozarcih.

Preberite tudi: Zelišča v lončkih – Nasveti za vzgojo

aromatična sol z začimbami in zelišči dišavnice in zelišča na vrtu shranjevanje sušenjeAromatična sol z dišavnicami in zelišči

Aromatična sol je najpreprostejša skrivnost okusne enolončnice, ki diši po poletju. Priprava aromatične soli je preprosta. Odlična je tudi samo z baziliko. Operite sveže nabrano baziliko in dobro osušite. Narežite jo na koščke in vmešajte v grobo (ali sipko) sol. Isto lahko storite z žajbljem, rožmarinom, timijanom… V sol lahko vmešate tudi suhe začimbe. Vse to dobro premešajte v loncu in kasneje z mešanico napolnite manjše steklene kozarce. Ali ni to lahko tudi fantastično darilo za praznike in novo leto? Priporočamo, da aromatično sol za na dolgi rok hranite v hladilniku.

Dišavnice in zelišča zamrznemo

Kaj lažjega kot to, da aromatične rastlinice preprosto zamrznemo? Potem, ko smo jih na domačem vrtu poželi, jih očistimo in operemo. Dobro jih posušimo, potem pa razdelimo v taper posode ali vrečke za živila in zamrznemo.

Preberite tudi: Zelišča, dišavnice in rože – Varuhi zelenjavnega vrta

zelišča začimbe v olju porcije kocke začimbe

Zamrznjenje aromatične rastline v olju

In še eden izmed najljubših in zadnje čase tudi zelo priljubljenih načinov shranjevanja domačih zelišč. Za tak način shranjevanja boste potrebovali model za ledene kocke, oljčno olje in seveda zelišča z domačega vrta.

Dišavnice in zelišča dobro operemo, osušimo in narežemo ali sesekljamo. Pripravimo mešanico vseh zelišč skupaj ali pa se odločimo samo za eno – baziliko, timijan, origano, rožmarin, peteršilj, zeleno… Porcije oz. kocke napolnimo do ⅔ z zelišči, ⅓ pa napolnimo z oljčnim oljem. Vse skupaj zamrznemo. Pri tem načinu je super to, ker lahko shranjeno jemljemo porcijsko, kocko po kocko, po potrebi. Po želji jih lahko potem, ko so že globoko zamrznjene, presujemo v vrečko ali taper posodo.

Ali ste vedeli? V našo aplikacijo smo na vašo željo dodali tudi informacije o zeliščih!

Ker smo s strani naših uporabnikov dobili prošnje, naj v aplikacijo dodamo tudi zelišča, smo seveda to tudi storili. Za začetek smo za vse naročnike na Posadi.si PRO v aplikacijo dodali 16+ klasičnih dišavnic in zelišč slovenskega domačega zelenjavnega vrta. Tem najbolj pogostim pa bomo postopoma dodajali še ostale.

Prenesite brezplačno mobilno aplikacijo Posadi.si na svoj mobilni telefon in pridelajte sveža zelišča že letos!

Če pa nimate Android telefona ali ste bolj navajeni na računalnik, se lahko brezplačno registrirate na našo spletno aplikacijo Posadi.si. Poleg setvenega koledarja in nasvetov lahko s spletno aplikacijo tudi načrtujete vaš vrt.

Povej naprej: