Božični kaktus – nega in nasveti za celo leto

Nekatere sobne lončnice so v decembru še posebej priljubljene, saj nam poleg zelenja nudijo tudi čudovite barve svojih cvetov. Mednje spada tudi božični kaktus, katerega cvetovi so res njegova največja vrlina.

Obilno cvetje bo božični kaktus razvil na zelo svetlem mestu, čeprav bo kar dobro rasel tudi v senci. Najbolje, da mu najdemo prostor na sončni okenski polici, poleti pa ga prestavimo ven v senco ali polsenco. Direktnemu soncu se raje izogibajmo, saj rastlini lahko požge liste.

 Poskrbimo za vlago

Rastlino zalivamo šele, ko je na otip suha že polovico prsti v lončku. Odvečno vodo iz podstavka kasneje odlijemo.

Pogostost zalivanja je odvisna tudi od toplote, svetlobe, intenzivnosti rasti in zračne vlage. Pozimi, ko je zrak v stanovanju še posebej suh, postavimo v bližino rastline posodo z vodo ali si preskrbimo vlažilec zraka. Ko se pojavijo cvetni popki, rastlino prestavimo na svetlo mesto in jo tam pustimo.

Božični kaktus po cvetenju obrežemo, s čimer vzpodbudimo bolj razvejano rast. Del vsakega stebelca enostavno odščipnemo ali odrežemo z ostrim nožem. Odrezane dele potaknemo v vlažen vermikulit ali rahlo prst in si tako vzgojimo nove rastline.

 

Zakaj odpadajo cvetni popki božičnega kaktusa?

Ko rastlino tik pred cvetenjem postavimo na svetlo mesto v stanovanju, jo tako tudi pustimo, saj obračanje lahko povzroči odpadanje popkov.

Sicer pa odpadanje popkov povzroča še nenadna sprememba temperature, premalo ali preveč zalivanja, presuh zrak ali pa prevelik lonček.

 

Skrb za božični kaktus preko celega leta

V februarju običajno odcveti, nato pa ga marca pustimo počivati na hladnem in suhem mestu ter ga minimalno zalivamo.

Več pozornosti potrebuje od aprila do junija, ko mu odganjajo novi poganjki. V tem času ga redno in nekoliko močneje zalivajmo.

V poletnih mesecih, julija in avgusta, spet počiva. Tokrat ga manj zalivamo, tako da se prst med zalivanji na otip skoraj popolnoma posuši.

Da bo okrog božičnih praznikov ponovno cvetel, potrebuje od sredine oktobra “temno obdobje”. Štiri do šest tednov naj bo deležen le 8 ur dnevne svetlobe.

V tem času ga hranimo v prostoru, kjer nočne temperature ne bodo presegle 10 do 15°C, pa tudi dnevne temperature naj ne bodo previsoke. Ko se pojavijo cvetni popki, rastlino prestavimo na svetlo mesto.

 

Božične kaktuse različnih barv cvetov, božično žito in božična drevesca boste v decembru našli tudi v vrtnih centrih Kalia.

 

Avto članka:

Andreja Tomšič Drab – Vrtni centri Kalia

Povej naprej: