Načini kako konzerviramo paradižnik – kaj narediti iz paradižnika

Paradižnik je zagotovo kralj poletnega zelenjavnega vrta. Ni ga čez vonj in okus domačega paradižnika. Paradižniki so sezonska dobrota, ki se ji malokdo lahko upre, so misel na poletje in okus po Mediteranu. Kaj s paradižnikom in kaj narediti iz paradižnika, ko ga ne utegnemo svežega pojesti?

Pripravili smo nekaj enostavnih receptov, ki jih verjetno že velika večina pozna. Pa tudi, kot zanimivost, tradicionalen postopek izdelave paradižnikovega koncentrata. Malo smo pokukali čez mejo in preverili, kako to počnejo pri sosedih. Tistih, ki na tedenski ravni prisegajo na pašto s paradižnikovo omako.

paradižnik paradižnikova omaka svež paradižnik pomidori paradajzKaj s paradižnikom, da ohranimo okus in vonj?

Sveže paradižnike lahko konzerviramo na več načinov. Najbolj priljubljeni so: paradižnikova mezga, celi olupljeni konzervirani paradižniki – pelati, posušeni paradižniki in zamrznjeni narezani na koščke.

Paradižnikova mezga

Zagotovo ima za paradižnikovo mezgo vsak dom svoj poseben recept. Paradižnikova mezga je tisto sladko trpljenje v vročini poletja, ko pred nami brbota ogromen lonec z rdečo omako. Je absolutno kraljica med omakami in vsestransko uporabna (na pašti, na pici, v mineštri, za v juho, ali pa kar na žlico!).

Priprava paradižnikove mezge iz svežih paradižnikov je zelo enostavna. Zahteva pa svoj čas in potrpljenje.

Kaj potrebujemo:

  • zelo zrele paradižnike
  • baziliko (genovese) in / ali ostale začimbe – timijan, origano…
  • gosto čisto bombažno krpo (npr. bombažne old-skul plenice)
  • čiste steklene kozarce za vlaganje
  • velik lonec (v primeru, da bomo mezgo kuhali)

Paradižnike najprej dobro operemo pod tekočo vodo. Če želite, jih lahko tudi olupite. Zatem (ali istočasno) jim odstranimo vse gnile in poškodovane dele. Odstranimo tudi vsa semena (ki jih lahko shranimo za naslednje leto). Paradižnike zrežite na koščke in jih spasirajte.

Preberite tudi: Kako shraniti seme paradižnika? S fermentacijo!

paradižnik pelat pelati olupljen paradižnik paradajzČe se vam zdi mezga dovolj gosta, jo lahko prelijete v kozarce za vlaganje. V kolikor je zelo tekoča, jo pustite, da se odcedi v bombažni krpi. Če še to ni dovolj, odvečno tekočino odstranimo s kuhanjem do željene gostote. Ta čas pripravite kozarce za vlaganje.

V vsak kozarec položite nekaj listkov bazilike. Potem ga napolnite z mezgo, ampak ne do vrha. Kozarce dobro zaprite, saj jih boste morali pasterizirati v vreli vodi. Ko se kozarci ohladijo, preverite, ali se je ustvaril vakuum in so dobro zaprti.

Kozarce s paradižnikovo mezgo shranite na temno in hladno mesto. Dober tek!

Celi olupljeni konzervirani paradižniki – pelati

Kaj potrebujemo:

  • paradižnike – pelate
  • velik lonec
  • čiste steklene kozarce za vlaganje
  • nož za lupljenje

Paradižnike dobro operemo in odstranimo slabe dele ter pecelj. Pristavimo vodo in počakamo, da zavre. Paradižnike na hitro oparimo v vreli vodi (cca. 3 minute). Paradižnike dobro ohladimo. Ohlajene paradižnike olupimo. Če bi radi odstranili semena, pelate prerežemo po višini na polovico. Paradižnike položimo v sterilne kozarce, tako, da je čim manj prostora med njimi. Po želji jih lahko zalijemo s paradižnikovo mezgo. Ponovimo postopek pasterizacije, opisan pri prejšnjem receptu. Dober tek!

Posušeni paradižnik

Kaj potrebujemo:

  • paradižnik
  • sol
  • veliko poletnega sonca
  • 2-3 dni

Postopek sušenja na soncu na tradicionalen način v spodnjem videu. Vklopite podnapise ali pa pozorno opazujte.

 

Zanimovost: Paradižnikov koncentrat – tradicionalen sicilijanski postopek

Na videu vklopite podnapise ali pa pozorno opazujte.

 

 

Preberite tudi: Nasveti za pridelavo paradižnika

Povej naprej: