Kako skladiščimo buče

kako skladiščimo buče buča maslenka zelenjavni vrtBuče so eden izmed najboljših pridelkov za ozimnico, ki si jih lahko zamislimo. Ne samo, da so za vzgojo zelo nezahtevne in obilno rodijo, ampak so tudi zelo hranljive. Vsebujejo visoke vrednosti vitamina A in C. Buče za ozimnico zdržijo ogromno časa, seveda odvisno od sorte. Nekatere lahko hranimo tudi do šest mesecev! Takšna je na primer Hubbard buča, zimska buča z zelo trdo lupino. Kako porabiti buče pa verjetno ni vprašanje, saj jih lahko uporabimo tako v sladicah kot slanih jedeh.

Kakšne naj bodo buče, ki jih skladiščimo

Zimske buče in t.i. Halloween buče (tista sorta, ki jo izrezujemo za noč čarovnic) navadno pobiramo v septembru in oktobru. Včasih že celo sredi avgusta in takrat moramo biti še posebej pozorni na to, kako buče skladiščimo. Tudi po tem, ko bučo že odtrgamo, je ta še vedno živa. S pravilnim skladiščenjem bomo tako buči podaljšali življenje. Polno dozorele buče nam bodo zdržale dlje kot nedozorele. Buče kot so Hubbard buča, buča maslenka ali muškatna buča razvijejo zelo trdno lupino, odporno na zunanje vplive. Prav tu je razlika med dozorelo bučo in nedozorelo bučo, saj le dozorela buča razvije res trdno lupino. Posušeno steblo, na katerem se plod buče drži, še ne pomeni, da je buča zrela. Če se steblo ali rastlina prezgodaj posuši zaradi suše ali bolezni, te buče najbrž niso dozorele in niso primerne za skladiščenje. Buče, ki jih bomo skladiščili, morajo biti nepoškodovane in polno dozorele.

Preberite tudi: Zelenjava od A do Ž: buča

Kako skladiščimo buče v za to primernem prostoru

Prostor, kjer bomo hranili buče čez zimo, mora biti suh in zračen. V prostoru poskrbite za higieno, prostor naj bo čist. Pomembno je tudi, da v prostoru nadzorujemo vlago. Buče bodo namreč pri visoki zračni vlagi prej začele propadati. Pri nizki zračni vlagi pa se bodo buče preveč posušile.

Strokovni nasvet, kako skladiščimo buče za dalj časa

Pri Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica so zapisali: “Buče pobiramo od septembra do novembra meseca, ko se listna masa rastlin popolnoma osuši. Izredno pomembna faza je skladiščenje plodov, ki morajo biti pobrani v primerni tehnološki zrelosti. Skladiščeni morajo biti v suhem in zračnem prostoru na lesenih podstavkih, pri temperaturi 10 – 13°C in 70 – 75% relativni zračni vlagi. V takih pogojih jih lahko skladiščimo 2 – 6 mesecev. Večkrat v času skladiščenja moramo pregledati plodove jedilnih buč in odstraniti poškodovane buče, da na ta način preprečimo morebitno nadaljnje gnitje plodov.” Več o tem TUKAJ.

Buče hranite ločeno od jabolk in ostalega sadja, ki proizvaja etilen med propadanjem, saj bo ta deloval tudi na buče. Buče redno pregledujte in nemudoma odstranite tiste, ki začenjajo gniti. Na ta način boste preprečili širitev patogenov po zraku v prostoru.

Preberite tudi: Opore rastlinam na vrtu

hubbad buča buče zimske bučeKoliko časa lahko hranimo buče določenih sort

SEBRING
-dozorele plodove skladiščimo 3 do 4 mesece

SWEET DUMPLING
-skladiščimo 3 do 5 mesecev

HOKAIDO (UCHIKI KURI)
-skladiščimo 6 do 7 mesecev

HALLOWEEN (BUČE LUČKE)
-skladiščimo 2 do 5 mesecev

ROUGE VIF D”ETAMPES
-skladiščimo 3 mesece

MIRAGE
-skladiščimo 4-8 mesecev

GIGILY
-skladiščimo 5 do 12 mesecev

Vir: Zeleni Hit, Buče

Ali lahko buče hranimo tudi na vrtu?

Zagotovo ste že opazili, da nekateri kmetje buče za določen čas pustijo tudi na polju. Buče lahko za nekaj časa “shranite” tudi kar na vašem vrtu. Čeprav to ni ravno najbolj priporočljivo. To storimo le v primeru, če je rastlina še vedno zelena in živa. Tako plod kot rastlina morata biti zdrava. V tem primeru lahko buče pustimo na zemlji nekaj tednov. Ko bo rastlina začela odmirati, pa obstaja velika nevarnost, da bodo plod napadli insekti in bolezni.

Za konec pa še nekaj receptov z bučami, ki jih najdete TUKAJ

Dober tek!

Povej naprej: