Delo na vrtu v avgustu

Spravilo pridelka

V tem mesecu nadalje spravljamo pridelke, ki že dorasejo ali pa dozore.

Rani krompir izkopavamo.

Če niso dozoreli že konec meseca julija česen, čebula in šalotka, se zgodi to v prvi polovici meseca avgusta. Nato jih posušimo, prva dva spletemo v kite in spravimo.

Ta mesec dozoreva tudi fižol. Grede, na katerih je rasel, posejemo s spodaj navedeno vrtnino.

Sajenje, presajanje in ostalo delo na vrtu v avgustu

Izpraznjene grede posejemo s špinačo, motovilcem, zimsko solato in nekoliko tudi z vrtno krešo. Za porabo v zgodnji jeseni jih sejemo v začetku, za porabo v pozni jeseni in pozimi v drugi polovici tega meseca, a za porabo v bodoči rani pomladi (razen kreše) v prvi polovici meseca septembra.

Ta mesec sejemo na stalno mesto, kolikor grede že izpraznimo, tudi belo rano pomladansko čebulo in korenček.

Če so pokrite grede prazne, sejemo v začetku tega meseca vanje zimsko solato Nansen ali pa Majnikovo kraljico. Razredčena, varovana pod okni vremenskega vpliva in redno pravilno zračena, dorase do božiča.

Vse setve dobro potlačimo, zaradi vročine, dokler ne vzklijejo, zasenčimo in ob suši zalivamo.

V tem mesecu presajamo še kodravi ohrovt, endivijo, glavnato solato in zgodnjo sorto navadnih kolerab.

Setveni koledar Marije Thun za leto 2020, informacije o sajenju in presajanju ter dobre in slabe sosede najdeš na aplikaciji Posadi.si. Brezplačno jo naloži na Android telefon

Da si priskrbimo sadike ranih sort zelja, ohrovta in cvetače, sejemo te kapusnice v sejalnici v dveh, treh presledkih od srede meseca avgusta do srede meseca septembra, ker sicer ob ugodnem toplem vremenu preveč porastejo. Take pozimi pozebejo ali odženo spomladi v cvetno steblo namesto v glavo.

Vsem sledečim setvam in nasadom gnojimo tako, kakor je obrazloženo za mesec julij.

Proti koncu meseca avgusta delimo in presajamo rabarbaro in večletne dišavnice.

Med setvami in nasadi plitvo rahljamo zemeljsko skorjo ter zatiramo kaleči plevel, zlasti kurja črevca (navadna zvezdica), ki proti jeseni najbohotneje rasto.

Povzeto po knjigi Vrtnarstvo (Josip Štrekelj, Celje 1947).

Povej naprej: