Sinice, taščice, kosi… Kako jih hranimo pozimi?

Poleti je v vrtu vedno živahno, saj nikoli ne manjka različnih obiskovalcev. Vrabci se hranijo s hroščki in ušmi, ščinkavec bo poiskal ličinke jabolčnega molja in druge škodljive žuželke, sinice in taščice v drevesni skorji iščejo jajčeca, gosenice, bube in odrasle živali različnih škodljivcev, kos pa bo v tleh pospravil polže in črve.

Pozimi pa hrane manjka in takrat se lahko izkažemo s postavitvijo hišice, v kateri pticam ponudimo različna semena in pogače. Tako bodo vedele, kam se bodo naslednje poletje spet vrnile.

Prostor za ptičjo hišico

Preden bodo ptice začele hišico uporabljati, jo morajo videti in se nanjo navaditi.

Nekatere hišice lahko postavimo direktno na okensko polico, druge pritrdimo na kratke palice, ki jih namestimo na okensko polico. Krmilnice obešamo tudi na drevesa ali pa jih na kolu zapičimo v tla. Kol naj bo visok vsaj 1,5 do 2 m, da hišice ne bi dosegli mački.

Če po nekaj tednih hišica še vedno sameva, jo postavimo na bolj opazno mesto, kasneje pa, ko se bodo ptice nanjo navadile, jo lahko spet premaknemo na mesto od koder bo vidna tudi nam.

Tudi razgled in počitek sta pomembna

Bolj obiskane so tiste krmilnice, ki imajo v bližini drevo ali grm. S teh rastlin imajo ptice namreč boljši razgled in jih tam pogosto opazimo pred in po obisku krmilnice.

Če v bližini krmilnice ni ustreznega drevesa ali grma, lahko sami postavimo različne veje.

Primerna zimska hrana so semena

Za ptice ni primerna tista hrana, ki je preveč spremenjena. Tudi kruh in preslana hrana nista primerni.

Najprimernejša zimska hrana za ptice so semena: sončnice, konoplja, lan, kaša, bučne pečke, proso, ajda, pšenica … V bližini namestimo tudi lojno pogačo, iz katere bodo ptice z veseljem zobale semena in otrobe.

Na hišice lahko obesimo krmilne košarice z jedrci arašidov, lešnikov in orehov, ovsenimi kosmiči, ostanki sira in podobnim. Nagnita jabolka iz shrambe privoščimo kosom.

Mešanica hrane za zunanje ptice Bonami, semena sončnic in lojne pogače so na voljo tudi v vrtnih centrih Kalia. Poleg pa še pestra izbira krmilnic različnih velikosti in oblik.

Pomembno je, da krmilnice redno čistimo ostankov hrane in ptičjih iztrebkov. S primerno higieno v krmilnicah preprečimo, da ne pride do morebitnega izbruha bolezni med pticami.

Različne prehranjevalne navade ptic pozimi

Sinice ob iskanju hrane pogosto skačejo po vejah in rade telovadijo naokrog po drevesih. Tako dosežejo tudi prosto viseče lojne pogače in krmilne košarice. Ker se prehranjujejo z različnimi vrstami hrane, se med letom nasitijo z jagodičevjem, semeni, oreški, popki in insekti.

Ščinkavci se  prehranjujejo s semeni in so najraje v ptičji hišici. Čim višje bo stala, več ščinkavcev jo bo obiskalo.

Taščice spadajo med mehkokljune ptice in si glavnino hrane najdejo v tleh, kjer jo iščejo tudi pozimi.

Tudi kose in drozge bomo pogosto našli blizu tal ali kar na tleh, zato jim hrano nastavimo na star krožnik, pod streho. Najraje imajo semena in gnila jabolka. Hrano jim nastavimo na več mestih, da se med seboj ne bodo kregali.

Andreja Tomšič Drab

Vrtni centri Kalia

Povej naprej: