Jesensko delo z zelišči

Jesensko delo z zelišči obsega tako pripravo tal in pripravo zelišč na prezimovanje kot tudi spravilo semen in oljnih izvlečkov ter izdelavo raznih mazil.

Priprava zelišč na prezimovanje

Jesensko delo z zelišči  se v zeliščnem vrtu začne  zgodaj jeseni (konec septembra, začetek oktobra, na primeren dan za rastlino), ko opravimo zadnjo žetev zelišč in pazimo, da so le-ta zdrava (letošnje deževje je pospešilo razvoj plesni in tako onemogočilo zadnjo žetev mete).

V kolikor zamudimo z žetvijo ali je ta neprimerna, zelišča porežemo spomladi konec marca ali v začetku aprila in jim tako zagotovimo bujnejšo rast. V vsakem primeru je dobro, da zeliščem spomladi obrežemo odmrle in stare dele. Te posušimo in jih vrnemo nazaj k rastlinam, kjer opravljajo hkrati funkcijo zastirke in gnojila.

V kolikor je vreme hladno in deževno, rastline krepimo z zeliščnimi pripravki iz baldrijana, koprive, gabeza, regrata, rmana, ognjiča, česna ali čilija. Tako jim izboljšamo odpornost na mraz in bolezni ter podaljšamo vegetacijsko dobo, da lahko poberemo še zadnje plodove (semena) oziroma opravimo žetev.

Iz določenih zelišč se še lahko pripravijo potaknjenci. Jaz sem konec septembra naredila potaknjence roženkravta, rožmarina, lovorja in citronke.

 

Jesensko delo z zelišči - Potaknjenci lovorja in rožmarina
Potaknjenci lovorja in rožmarina

 

Na celinsko podnebje odporna trajna zelišča, kot so prezimni rožmarin, timijan, dobra misel, sivka in nekatere vrste smilja ter origana, lahko prezimijo na prostem, medtem ko citronko, yacon, baziliko, roženkravt, aloje, lovor, jiaogulan oz. zelišče nesmrtnosti umaknemo v notranje prostore, kjer jih ob primerni negi prezimimo.

 

Jesensko delo z zelišči - drobnolistni smilj
Drobnolistni smilj prezimimo na prostem v zatišnih legah pod streho. Pazimo, da korenine ne zmrznejo, zato lončke odenemo s filcem ali ovčjo volno.

Recept za krepitev rastlin ob mrazu:

1 liter močnega baldrijanovega čaja
2-3 stroki česna ali pest česnovih olupkov
1 čili

Skuhamo baldrijanov čaj in pustimo, da se ohladi. Prelijemo nasekljan česen in čili ter pustimo stati čez noč. Precedimo v kanglico za škropljenje in dobro poškropimo izpostavljene rastline. Ob daljšem obdobju hladnega vremena lahko postopek ponovimo 1x tedensko.

Nega in zaščita tal v zeliščnem vrtu

Tla v zeliščnem vrtu na zimo pripravimo tako, da jim dodamo apnenčev ali kremenov pesek za rahljanje. Nato jih prekrijemo s slamo ali senom ter tako zaščitimo pred mrazom in hkrati pognojimo.

Pozorni smo na potrebe rastlin. Večina zelišč dobro uspeva na karbonatni (apnenčasti) podlagi, zato jim dodamo apnenčev pesek z do 2mm velikimi zrni. To so recimo: materina dušica, smilj, sivka, encijan, tavžentroža, žajbelj.

K rastlinam, kot so arnika, resa, borovnice in brusnice jeseni dodajamo še lesne ostanke, žagovino ali listje, da jim zagotovimo kisla in organsko bogata tla.

 

Jesensko delo z zelišči - zastirka iz slame
Zastirka iz slame (Na fotografiji stoletna čebula in maroška meta)

Spravilo semen

Določena zelišča, kot recimo nekatere vrste slezenovcev, imajo občutljivo seme, ki ne prezimi na prostem, zato ga poberemo na primeren dan za plod, pravilno posušimo in shranimo na temno in hladno mesto v steklenih, neprodušno zaprtih kozarcih, ki jih primerno označimo z datumom in imenom rastline. Tako shranjena semena ohranijo kaljivost vsaj 5 let.

 

Jesensko delo z zelišči -spravilo semen
Pravilno pobrana in posušena semena shranimo na temno in hladno mesto v steklenih, neprodušno zaprtih kozarcih, ki jih primerno označimo z datumom in imenom rastline

 

Jesensko delo z zelišči-Sušenje paradižnikovih semen
Sušenje paradižnikovih semen

 

Jesensko delo z zelišči Ročno spravilo gorčičnih semen
Ročno spravilo gorčičnih semen

Spravilo oljnih izvlečkov

Posušena ali sveža zelišča (odvisno od vrste), ki so bila namočena v olja tekom poletja, v jesenskem času stisnemo s pomočjo ročne stiskalnice in izvlečke shranimo v označenih steklenicah v temnem in hladnem prostoru.

V kolikor smo namakali sveža zelišča, bo na dnu posode po stiskanju ostal vodni del, katerega s previdnim pretakanjem olja v steklenice ločimo in s tem ohranimo obstojnost izvlečka 2-3 leta. Ostanek z vodno fazo zavržemo.

 

Jesensko delo z zelišči, stiskanje oljnih izvlečkov
Stiskanje oljnih izvlečkov

Izdelava mazil

Ko smo pripravili oljne izvlečke, lahko iz njih napravimo domača mazila, ki nam bodo poleg oljnih izvlečkov dodatno zaščitila in negovala kožo pozimi. V nadaljevanju je predstavljen osnovni recept za izdelavo ognjičevega mazila, kot ga pripravljam jaz.

 

Za izdelavo ognjičevega mazila potrebujemo:

100 g oljnega izvlečka ognjiča
20 g čebeljega voska
stekleno ali emajlirano posodo
posodo za vodno kopel
gorilnik/štedilnik
nekovinski pripomoček za mešanje (lesena kuhalnica, steklena paličica)

 

Jesensko delo z zelišči, priprava mazila po hladnem postopku
Priprava mazila po hladnem postopku

 

V stekleni posodi na vodni kopeli najprej stalimo vosek, ki mu nato dodamo oljni izvleček. S stekleno ali z leseno paličico (pri ravnanju z zelišči se vedno poskusimo izogniti uporabi kovinskih pripomočkov) mešamo sestavine, dokler se vse ne povežejo v tekočo emulzijo. Pazimo, da temperatura pri segrevanju ne preseže 60 stopinj Celzija, saj s tem uničimo koristne učinkovine v vosku in oljnem izvlečku.

Ko imamo tekočino lepo enakomerno povezano, jo nalijemo v čiste steklene kozarce ter počakamo, da se strdi (približno 20 minut). Zapremo, označimo z datumom in imenom ter shranimo v temnem in hladnem prostoru do uporabe. Tako pripravljeno mazilo je obstojno dve leti.

 

Jesensko delo z zelišči - Cvet ognjiča
Cvet ognjiča

Avtor: Jerneja Florjanc

Jernejo najdete na Facebook strani Zeliščnica

Povej naprej: