Zelišča, dišavnice in rože – Varuhi zelenjavnega vrta

Zagotovo ste že pomislili: Zakaj ne bi v zelenjavnem vrtu nasadili tudi nekaj rož? Kaj pa, da bi med zelenjadnice zasadili tudi kakšno dišavnico ali zelišče? Vsi že vemo, da sta bazilika in paradižnik velika prijatelja. Ne samo v loncu, ampak tudi na gredi. Pa tudi, da kapucinka opravi z ušmi in baje celo polži! Poleg tega pa vse skupaj tudi prelepo izgleda. Poglejmo, kakšne koristi imamo od tega, da na domačem vrtu zasadimo zelišča, dišavnice in rože.

 

škodljivci na vrtu, koristne žuželke, ekološki vrt, naravno vrtnarjenje

Fotografija Charlotte Descamps

 

Tokrat bo govora predvsem o rastlinah, ki vaš vrt ščitijo pred škodljivci in rastlinah, ki na vrt privabljajo koristne žuželke. Seveda so ti nasveti veljavni samo za sonaravni, ekološki vrt, kjer se ne uporabljajo pesticidi, herbicidi in umetna gnojila.

Pasti za škodljivce

Če se škodljivcev na noben način ne moremo znebiti, žrtvujmo določeno rastlino, da obvarujemo ostale. Zelje na primer lahko zavarujemo tako, da okrog zeljnate grede zasadimo listnati ohrovt. Ta bo v prvi bojni vrsti past za kapusovega molja. Na ta način bo zelje ostalo nedotaknjeno, če bo šlo vse po sreči. Najbolj znana zelena past za škodljivce je prav kapucinka. Privlači namreč listne uši. Za lov listnih uši je popularen tudi tobak. Polži obožujejo pravo krebuljico in bodo tako pustili na miru zelenolistno zelenjavo. Na rastlino gorčice bodo pristale smrdljive zelene stenice.

Preden zasadite te ‘zelene pasti’ na vaš vrt, se prepričajte, da ne bo to imelo obratnega efekta. Ta tehnika se ponavadi uporablja po sezoni, ko so škodljivci resnično opustošili vaš vrt. Se pravi, da že veste, s katerimi imate opravka.

Zelišča, ki odganjajo škodljivce

Še vedno se razpravlja o tem, ali določene rastline resnično odganjajo škodljivce, ali samo izboljšujejo ekosistem na vrtu. Ne glede na eno ali drugo, na našem vrtu zagotovo ne bodo povzročale škode (ampak prej obratno). Sploh pa je velika večina dišavnic in zelišč več kot dobrodošla na zelenjavnem vrtu. Poglejmo nekaj primerov, za katere mogoče niste vedeli:

  • Mehiški ožep odganja kapusovo sovko
  • Šetraj varuje pred črnimi ušmi (na fižolu)
  • Nepeta ali mačja meta privablja mačke, a odganja koloradskega hrošča (iz krompirja in jajčevcev), listne uši in smrdljivke
  • Bazilika odganja listne uši, komarje in pršice
  • Vrtni ognjič odganja talne škodljivce
  • Žajbelj odganja kapusovega belina, uši, polže in korenčkovo muho (ne juho!)

 

opraševalci, medonosne rastline, čebele, na vrtu, koristne živali

Fotografija Erin Wilson

Hrana za opraševalce

Opraševalci so ključnega pomena na našem vrtu. Brez njih ni pridelka. Na žalost pa ima velika večina zelenjadnic sramežljive cvetove. Zato so rože še kako dobrodošle na zelenjavnem vrtu. Da bodo opraševalci lažje našli naš vrt, zasadimo rastline, ki bogato cvetijo v modri, rumeni ali beli barvi. Izberimo take, ki imajo veliko nektarja in opojno dišijo. Nikakor ne izpustimo začimbnic. Rod met je še posebej privlačen za opraševalce. Čebele imajo še posebej rade origano in timijan. Zato ju le pustimo, da zacvetita in postaneta paša za opraševalce. Za razkošen, cvetoč vrt pa lahko uporabite tudi kozmeje, ostrožnike, različne mete (zasadite jih v lonce, ker se močno razrastejo), sončnice, dišeči grahor in cinije.

 

Preberite tudi: Medovite rastline na zelenjavnem vrtu in Medovite rastline na vrtu in ob čebelnjaku

Zelišča, ki privabljajo koristne žuželke

Seveda niso vse žuželke škodljive. Obstaja kar nekaj takih, ki so koristne za vaš vrt. Prav te pa lahko privabite z rastlinami, ki jih obožujejo. Pikapolonice, tenčičarice, krešiči in trepetavke se na primer hranijo z listnimi ušmi, kaparji, volnatimi ušmi ter ostalimi škodljivci. Vse te koristne žuželke pa izjemno privlačijo rastline z veliko nektarja. Takšne začimbe so boreč (boraga), navadni koper, navadni rman, luštrek, komarček ter predstavniki rodu met (Mentha). Za komarček priporočamo, da ga sadite na robove vašega zelenjavnega vrta, saj skozi korenine sprošča snovi, ki zavirajo rast drugih rastlin.

In za konec – z različnimi rastlinami boste poskrbeli tudi za biotsko pestrost na vašem vrtu. Tako se boste izignili monokulturnim gredam. Tak način zasajanja pa škodljivcem in boleznim preprečuje, da bi se hitro množili. Prav tako pa je med rastlinami pomembna simbioza, zato le upoštevajmo dobre sosede.

 

poprova meta, odganja škodljivce, pepermint, ekološki zelenjavni vrt

Fotografija Marko Blažević

Novost! V našo aplikacijo smo na vašo željo dodali tudi informacije o zeliščih!

Ker smo s strani naših uporabnikov dobili prošnje, naj v aplikacijo dodamo tudi zelišča, smo seveda to tudi storili. Za začetek smo v aplikacijo dodali 16+ klasičnih zelišč in dišavnic slovenskega domačega zelenjavnega vrta. Tem najbolj pogostim, pa bomo postopoma dodajali še ostale.

Prenesite brezplačno mobilno aplikacijo Posadi.si na svoj mobilni telefon in pridelajte sveža zelišča že letos!

Če pa nimate Android telefona ali ste bolj navajeni na računalnik, se lahko brezplačno registrirate na našo spletno aplikacijo Posadi.si. Poleg setvenega koledarja in nasvetov lahko s spletno aplikacijo tudi načrtujete vaš vrt.

To pa še ni vse! V našo aplikacijo prihaja tudi prva platforma za izmenjavo semen. Če želite biti o izidu te nove funkcije obveščeni prvi in jo premierno preizkusiti, se prijavite tukaj: KLIK

Povej naprej: