Medovite rastline na zelenjavnem vrtu

Čebele so naše sopotnice že od nekdaj, a šele sedaj, ko jim z mnogimi ukrepi kratimo življenjski prostor in uničujemo cele družine, smo se zavedli, kako zelo pomembne so za naš obstoj. Vsi mediji so polni člankov o tem, da bomo ljudje lačni, če ne bo več čebel, saj je opraševanje izjemno pomembno delo, ki ga opravljajo te male živalice, da o nabranem medu, cvetnem prahu, propolisu in matičnem mlečku sploh ne govorimo. Govoriti o čebelah je v trendu. Skrbeti za njih pa je nuja, četudi živimo v stolpnici, nam trkajo na vest.

Se sprašujete kako pritegniti opraševalce na vaš zelenjavni vrt?

Vedno so pomembni mali koraki, s katerimi se vse začne. Imate samo eno okno? Balkon v 12. nadstropju? Miniaturni zelenjavni vrt na balkonu? Velik zelenjavni vrt, njivo, sadovnjak,…Vsakdo izmed nas lahko nekaj prispeva, da obstoj čebel ne bo več ogrožen. Začnimo s tem, da ne nabirate rožic v naravi, četudi jih je veliko. Zavedanje, da je vsaka cvetoča roža lahko paša za lačne čebele, je izjemno pomembna. Začnimo s telohom, ki zacveti pozimi takoj, ko ga ne zakriva več snežna odeja in že pokukajo beli popki, ki se hitro razcvetijo. Zakaj bi ga nabrali za šopek, če pa je lep tam v naravi med mahom in listjem? Teloh je prva paša za čebele, zato ga občudujte v naravi, ga slikajte in si podobe belih cvetov odnesite domov s slikami na mobitelu. Šopek za dnevno sobo pa kupimo v trgovini, saj je bilo to cvetje vzgojeno prav za ta namen in ga nismo »ukradli« čebelam.

 

Na našem zelenjavnem vrtu poskrbimo tudi za obilo cvetja.

Kaj pa kadar je cvetja v naravi veliko?

Travniško cvetje nas pogosto premami, da si ga nekaj natrgamo in odnesemo domov. Ali ste kdaj pomislili, koliko ga zraven še uničimo, pohodimo in potrgamo prej, preden medi, da bi ga čebele lahko uživale? Ni vredno. Poljsko cvetje je lepo le v naravi in ne v vazi na domači mizi. To je kultura bivanja, ki jo moramo ozavestiti in prenesti na mlade rodove. Travniško seme lahko kupimo v semenski vrečki in ga posejemo na domači košček zemlje, če nam je posebej ljubo. Tako ga lahko opazujemo od blizu v vseh fazah rasti in pustimo, da zacveti in privabi čebele.

Kaj posaditi na zelenjavni vrt, da bi privabili čebele in ostale opraševalce?

Posadimo si nam in čebelam ljube rastline v našo bližino. Eno korito začimb na okenski polici je dober začetek. Dovolimo, da zacvetijo timijan, origano, bazilika, žajbelj, drobnjak, poprova in mačja meta. Posadimo jih v dovolj veliko posodo, uporabimo specialni substrat za zelišča in zalivamo, da se lepo razrastejo. Seveda jih lahko tudi režemo, a nekaj vej pustimo, da naredijo cvetje.

Čebele potrebujejo cvetoče rastline

Navadno ljudem cvetoča zelenjava ni zanimiva. Ali čakamo na plod ali pa rastlina naredi cvet potem, ko je ne moremo več uporabljati, kot na primer kapusnice in korenovke. Morda ne potrebujete cvetja in semen teh rastlin, a pustite jih zato, da lahko opazujete čebele in se veselite, da ste jim omogočili hrano na vašem vrtu. Saj je ne bo veliko, a že misel prijetno greje srce in vsaka rastlina šteje.

 

Čebele preprosto ljubijo sivko.

Kaj pa če bi združili prijetno s koristnim?

Mnogo je okrasnih rastlin, ki so lepe na pogled ljudem in koristne za čebele. Načrtujmo zasaditev tako, da bodo rastline cvetele vse leto. Posebej težavno je obdobje, ko je vroče in jeseni, ko ne cveti veliko rastlin, a nekatere okrasne rastline obožujejo vroče poletje. Ste pomislili na sivko, ki je vsestransko uporabna rastlina, lepa in dišeča. Čebele jo obožujejo. Kaj pa rumena rudbekija, ki je bila včasih v vsakem vrtu? Nezahtevna okrasna rastlina, ki je trajnica. Podoben cvet ima ameriški slamnik, najpogosteje ga zasledimo v vijolični barvi, a obstaja tudi v mnogih drugih barvah. Boste sami delali tinkturo za imunski sistem? Potem boste nasadili več rastlin, tako da jih bo dovolj za vas in čebele. V poznem poletju in jeseni se čebele pasejo na cvetoči hermeliki, ki je prav tako rastlina naših babic.

Kaj pa vrtnice? Imate poleg zelenjavnega vrta tudi rožni vrt?

Tudi čebele imajo rade vrtnice, da o sortimenu sploh ne govorimo, saj imamo v Slovenijo mnoge rožarije, kjer se lahko čudimo lepoti in številčnosti zbranih rastlin. Če v vrtu ne želimo trajnic, potem so tu tudi enoletnice, ki privabljajo čebele, kot so astre, cinije, kapucinke, tagetes in še mnoge druge. Koristne so tudi zaradi ravnovesja v naravi oziroma vašem vrtu, saj odganjajo škodljivce, skrbijo za simbiozo in dobro strukturo tal. Med takšne sodijo tudi facelija in detelje, ki jih posejemo tja, kjer je zemlja ostala prazna. Preden jih zadelamo v zemljo in s tem poskrbimo za zeleno gnojenje, dovolimo, da zacvetijo in razveselijo čebele. Kaj pa malo večji kos zemlje? Boste posejali ajdo? Imeli lasten pridelek, ki bo všeč tudi čebelam?

Verjetno ni potrebno posebej poudariti, da sadno drevje nujno potrebuje čebele za opraševanje. Posebej slive so takšne, da brez čebel ni zadovoljivega pridelka, zato poleg nasadov postavijo čebelje družine, ki odlično opravijo svoje delo. Čebele obožujejo tudi jagodičevje in se pasejo na cvetovih, preden postanejo okusni tudi za nas.

 

Tudi majhni panji bodo velik prispevek na vašem zelenjavnem vrtu.

Poznate Evodijo?

Rečemo ji kar čebelje drevo. Je listopadno drevo, ki izhaja iz Azije. Cveti pozno poleti, ko je malo rastlin, ki bi čebelam nudile hrano, zato je še posebej cenjena. Evodija naredi bele kobulaste cvetove, ki so prekriti s čebelami, kasneje rdeče plodove, listi so podolgovati, temno zeleni. Zraste do 10 m visoko in velja za zanimivo okrasno rastlino, ki ni zahtevna za gojenje.

Cvetoče sončnice so polne čebel

Ste vedeli, da sončnice privabljajo številne čebele? Če imate male otroke in se bojite, da bi jih pičile čebele, ker se bodo plazili okrog cvetočih rastlin, potem posadite nekaj sončnic, ki bodo zrasle visoko v zrak, kjer ne bodo motile nikogar. Na sončnicah je čebele zelo enostavno opazovati na delu, saj so cvetovi prav v višini oči. Sončnice pa so v vrtu tudi lep okras, ki naredi vtis na opazovalca. Pa še za soncem se obračajo, kar je njihova posebnost.

 

Tudi sončnice lahko zasejete na vašem zelenjavnem vrtu.

Kaj pa plodovke, ki nam barvito polepšajo okusni poletni zelenjavni vrt?

Paprika, paradižnik, kumare, buče, bučke, melone nujno potrebujejo čebele za opraševanje. Plodovke naredijo veliko cvetov, se dobro razvijajo, če jih vestno negujemo skozi celotno rastno dobo. Na začetku je potrebno dobro obdelati zemljo v katero jih posadimo, potem pa dognojevati s posebnimi hranili, ki jih potrebujejo, da naredijo dobre, okusne plodove.

Če brskate po spletu, ugotovite, da je mnogo uporabnih in tudi okrasnih rastlin medovitih. Nekaj smo jih našteli, druge boste odkrili morda sami, ko se boste sprehajali po vrtu ali v naravi in na cvetju opazili male opraševalke.

 

V nedeljo, 20. maja 2018 bomo prvič praznovali Svetovni dan čebel, za katerega so zaslužni prav slovenski čebelarji. Slovenci smo še posebej ponosni čebelarji in kar nekaj odmevnih mož v preteklosti se je ukvarjalo s čebelami, zapustili so nam kulturno dediščino, v katero je nedvomno vpeta naša kranjska čebela, ki je tako zelo cenjena in ljubka. Pravzaprav bi jo lahko vzeli za zgled. Kako mala in drobna je, a tako dobro organizirana in delovna. Bi se lahko kaj naučili od nje? Seveda, a za začetek ji dovolimo, da opravlja neprecenljivo delo, ki ga mi ljudje sploh ne moremo narediti namesto nje.

 

Če vas tematika zanima, preberite še o kampanji Ohranimo čebele.

Avtor: dr. Jelka Stopar Metelko v sodelovanju z Vrtni center Gašperlin

Povej naprej: