Težave na vrtu, s katerimi smo se srečali letos

Letošnja vrtičkarska sezona ni bila nič kaj vzpodbudna. Še posebej ne za primorski del, kjer je pustošila suša, in dele Slovenije, ki jih je prizadela močna toča. Spet drugje se je pojavila invazija tujerodnih smrdljivk, ki so uničevale pridelek… Težave na vrtu imajo na srečo tudi rešitve, sploh, če se na njih že v naprej pripravimo in ukrepamo preventivno.

težave na vrtu suša v poletnih dneh uvele rastline bučaSuša

Letošnje poletje v Evropi so zaznamovali temperaturni rekordi. V Nemčiji na primer, v Lingenu, so namerili rekordnih 42,6 °C. V Franciji in Izraelu so izmerili temperature od 45 do 50 °C. Na vrhuncu poletja je v zahodni in osrednji Evropi po vročini bila prisotna še suša. Pri nas je bil največji primanjkljaj vodne bilance na Goriškem, v Vipavski dolini in na Obali. Najbolj so bile prizadete poljščine, seveda pa je suša povzročala tudi težave na vrtu.

Na zelenjavnem vrtu lahko veliko storimo tudi sami. Nekaj nasvetov, kako se lahko v naslednji sezoni izognete večjim težavam s sušo na vašem vrtu:

Vrtno prst nahranite z organskim materialom

Približno 10 cm debela plast komposta, pomešana z vrhnjo plastjo vrtne prsti v globini cca. 15 cm, naj bi izboljšala zadrževanje vode v prsti za kar 250%. Zato je vnos organskega materiala v vrtno prst še kako pomemben, da omilimo težave na vrtu, kot je suša. Primeren čas, da nahranimo vrtno prst, je ravno jesen. Organska snov je ključna za zdravo prst. Na jesen torej vrtne grede zastremo z organsko snovjo. To so lahko listje, travni odkos, na drobno sesekljane veje dreves, celo kuhinjski odpadki. Vse to se bo čez zimo ob primernih pogojih kompostiralo kar na naših gredah.

Vrtna prst: Kako podpreti življenje v njej?

Zastirka, zastirka in še enkrat zastirka

Zastirka naj postane stalnica na vašem vrtu. Glede na napovedi, da bodo suše iz leta v leto večje, priporočamo, da začnete že to jesen uvajati zastirko na vaš vrt. Glede na tip vrtne prsti, vreme in podnebje preizkusite, katera zastirka se bo na vašem vrtu najbolje obnesla. Nikoli ne boste pogrešili s kompostno zastirko. Preizkusite lahko tudi odpadlo listje, travni odkos… Zastirka v prsti zadržuje vlago, ker zaustavlja izhlapevanje vode iz tal. Izboljša strukturo prsti, ker preprečuje erozijo, zbitost in razpokanje. Zagotovo sami veste, kakšna postane površina vaših vrtnih gred po močnem nalivu. V poletnem času pa med sušo nikakor ne uidemo razpokam v prsti. Zastirke na vrtu ščitijo tudi korenine rastlin in delavne živalice v prsti.

Zastirka za vrt. Čudežna odeja vaših vrtnih gred.

Namakajte globoko in pravilno

Rastline s plitvimi koreninami se hitreje posušijo kot tiste, ki imajo korenine vsaj 10 cm globoko. Razmislite o nakupu timerja za zalivanje vrta. Avtomatizirajte zalivanje – nastavite namakanje na prvo zalivanje, ki mu sledi drugo zalivanje v razmaku nekaj ur. Tako bo voda prodrla globje. Odlično orodje za optimizacijo zalivanja na vašem vrtu so tudi vrtni senzorji, s katerimi merite vlago in temperaturo. Tudi pri Posadi.si smo se odločili za izdelavo senzorja. Naši senzorji za vrt so dodatek v smeri pametnega kmetijstva. Z njimi merimo vlago v zemlji in temperaturo na vrtu, dva elementa, ki definirata razmere za rast, v katerih se nahajajo vrtnine. Glede na te podatke lahko optimiziramo opravila na vrtu, kar v praksi pomeni manj dela, manj porabljene vode ter bolj zanesljiv in obilnejši pridelek. Bodite med prvimi, ki bodo obveščeni o rezultatih in možnosti vključitve v testno fazo in nakup senzorja. Prijavite se tukaj.

Temperatura in vlaga tal v zelenjavnem vrtu

Poročila o suši si lahko ogledate tudi na uradni strani ARSO tukaj. Poročevalci na terenu tedensko ocenijo stanje suše na kmetijskih kulturah in gozdu, ugotovitve pa sporočijo preko spletnega vprašalnika.

toča problemi na vrtu kaj narediti po toči zelenjavaToča

Težave na vrtu in v kmetijstvu je letos povzročila tudi toča. Poletne nevihte s točo so velikokrat nepredvidljive in nenadne. Celo majhna zrna toče lahko poškodujejo nekatere rastline na našem zelenjavnem vrtu, ki si kasneje težko opomorejo. Toča je lahko usodna predvsem za mlade rastline, saj jih lahko popolnoma uniči. Z nekaj enostavnimi preventivnimi ukrepi lahko preprečimo večje težave na vrtu zaradi toče.

Rastline zaščitite s pokrivanjem

Ko se približuje toča… Rastline pokrijte s tistim, kar imate pri roki – lončki, vedri, košarami ali buči. Posode obtežite s kamni, da jih veter ne odnese. Rastline, ki rastejo ob zidu ali ogradi, lahko prekrijete z deskami ali tršim kartonom, prislonjenimi od zid oz. ogrado.

Mreža proti toči

Seveda je najboljša zaščita dobra mreža proti toči, ki jo napnemo čez cel vrt. Mreža proti toči se odlično obnese.

Ukrepi po toči

Pri Mineralu pravijo in svetujejo: Toča še najmanj težav ta čas naredi na zelenjavi, saj lahko sejemo ali presajamo še marsikatere vrste namesto uničenih rastlin. Toča v zelenjavnem vrtu najbolj prizadene rastline z večjo listno površino kot so bučke, kumare, vse vrste kapusnic, solata, ne prizanese pa tudi ostalim. Pri trajnih rastlinah je prav tako najbolj prizadeta vinska trta, sadno drevje z večjimi listi, poljščine pa so prizadete vse brez izjeme. Zelo pomembno je, da po toči ukrepamo čim hitreje in da poskrbimo za celotno rastlino – za korenine in nadzemne dele. To moramo storiti najkasneje v roku nekaj dni, še bolje takoj, ko se listna površina osuši. Poskrbimo za vse rastline, za katere je to velik šok in marsikatera si ne opomore. Po uporabi sredstev za krepitev rastlin v prvih 2-3 dneh po toči jim privoščimo mir in počitek, da si opomorejo same s pomočjo dodanih sredstev, med katerimi imajo pomembno mesto tudi sredstva MINERAL.

Bližajočo se točo napoveduje tudi ARSO na povezavi tukaj.

smrdljivka škodljivci na vrtu kako se znebimo smrdljivkŠkodljivci – Marmorirane smrdljivke (Halyomorpha halys, op. p.)

Zagotovo ste se že lansko sezono srečali z enim najbolj odurnih škodljivcev, smrdljivkami. Ja, tako je, tudi letos so smrdljivke pustošile po poljih in vrtovih, še posebej na Primorskem.

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica je na svoji spletni strani zapisal: Ličinke in odrasle stenice se prehranjujejo na brstih, listih, poganjkih in plodovih gostiteljskih rastlin. Z bodalom vbadajo v rastlinsko tkivo. Na mestu vboda pride do razbarvanja kožice in nekroz. Posledica hranjenja na plodovih so tudi nepravilnosti v razvoju in znakaženost plodov, udrte pege ter plutasto, grenko tkivo v mesu. Z izločanjem hlapljivih snovi neprijetnega vonja onesnažijo plodove. Več preberite tukaj.

Ta škodljivec je sicer tako trdoživ, da bomo na vrtu potrebovali več sreče kot kaj drugega, da se ga znebimo. Vseeno pa lahko poizkusimo z nekaj preventivnimi ukrepi.

Naj bo vaš vrt vedno čist

Smrdljivke se rade zadržujejo pod gnijočim listjem in ostalimi razpadajočimi stvarmi. Zato redno čistite vaš vrt in preprečite, da bi se smrdljivke namnožile na vašem vrtu. Organski material raje sproti odnašajte na kompostnik, ki ga redno pravilno vzdržujte.

Privoščite jim toplo kopel

Pripravite plitko ponev ali posodo napolnjeno z milnico. Pod posodo postavite luč in pustite čez noč. Smrdljivke bo ponoči pritegnila svetloba in se bodo ujele v past.

Poskusite s pepelom

Nekateri priporočajo, da s čistim pepelom posujete vrt oz. tiste najbolj občutljive ali napadene rastline. Pepel naj bi odgnal smrdljivke.

 

Naslednjo sezono nam pa ne pozabite javiti, če je kaj od zgoraj naštetega delovalo.

Kaj je bila pa vaša letošnja nočna mora na vrtu? Katere težave so vas pestile na vrtu?

Povej naprej: