8 orodij, ki bodo revolucionalizirala vaš način vrtnarjenja

Vsak vrtčkar ima svoje najljubše orodje in si brez njega ne more predstavljati dela na vrtu. Najljubša orodja imajo celo imena, tako kot so jih včasih imele slavne sablje in meči. Tudi tisti, ki obdelujete vrt po principu brez prekopavanja in minimalnih posegih v vrtni ekosistem, imate zagotovo vsaj eno orodje.

 

Za vas smo tokrat izbrali 8 vrtnih orodij, ki so ‘must-have’ vsakega sodobnega vrtičkarja. To so orodja za vrt, ki bodo še polepšala trenutke v vašem zelenem raju. Vsa spodaj našteta orodja so perfekten ‘kombo’ in se med seboj lepo dopolnjujejo.

1. Vrtni meter

Imamo žepne metre, šiviljske metre, tračne metre, zakaj pa ne bi imeli vrtnega metra? Vrtni meter je vrtni pripomoček, ki vam bo v tem času prišel še posebej prav. Predvsem bo razveselil vse, ki imate radi lično urejen vrt. Idealen je za posevke v vrsti in lažje kombiniranje dobrih sosedov. V ravnih posevkih tudi lažje odstranjujemo plevel z orodjem in pobiramo pridelek.

Glavna posebnost vrtnega metra so označene tipične razdalje med vrtninami. Oznake so slikice tipičnih vrtnin za te razdalje: rdeča pesa (5 cm), čebula (10 cm), por (15 cm), solata (20 cm), krompir (30 cm), paprika (40 cm), paradižnik (50 cm) in jajčevec (70 cm). Te razdalje ustrezajo veliki večini vrtnin, ki se jih sadi v vrste.

 

Orodje in pripomoček na vrtu, vrtni meter, sejanje
Posadi.si Vrtni meter

Z rinkami ga enostavno napnemo čez gredico. Tako nam pomaga držati ravno linijo za kopanje jamice in s tem nadomesti vrvico za sajenje. Pritrdite ga lahko s klini za šotore, količki, palicami itd. Vrtni meter je tudi idealno vrtno orodje za otroke, ki radi pomagajo na domačem zelenjavnem vrtu.

Preberi več: Vrtni meter – kaj je to?

Naroči Vrtni meter: TUKAJ

2. Večnamensko vrtno orodje ORI

To večnamensko vrtno orodje je definitivno hit lanske vrtičkarske sezone in nedvomno bo ORI ostal orodje, ki ga potrebuje vsak inteligenten vrtnar.

ORI 1.0 je večnamensko vrtno orodje, ki zaradi svoje unikatne oblike in ergonomskega designa učinkovito služi mnogim vrtnarskim opravilom. Ostro rezilo na dolgem ročaju omogoča lahko, hitro in raznoliko delo brez sklanjanja in bolečin v hrbtenici. Ustvarjen je bil z namenom, da z enim samim orodjem opravimo vsakodnevna vrtnarska opravila , zato je ORI najboljši sopotnik pri sprehodu čez vrt.

Pomagal vam bom pri pletju, košnji, rahljanju vrtne prsti na gredah, razporejanju prsti, razbijanju grud, oblikovanju sejalnih brazd na vrtnih gredicah ipd. Celo grabili boste lahko z njim. O tem, da ga lahko uporabite kot vrtno orodje za plevel niti ne govorimo.

Konceptualno vrtno orodje ORI je adaptiran redesign ploskorezne motike, ki ga je zasnoval mlad permakulturni načrtovalec in vrtnar z večletnimi izkušnjami iz oblikovanja vrtov, Martin Veselko.

ORIju se ni mogel upreti niti slavni vrtičkarski guru Vrta BREZ prekopavanja, Aljaž Plankl!

Naroči ORI 1.0: TUKAJ

 

3. Nihajna motika

Še en ‘must-have’, ki se mu nikakor ne moremo odreči. Slavna nihajna motika že več let podira rekord priljubljenosti med vrtičkarji. In v čem je skrivnost? V tem, da je najboljše vrtno orodje za plevel! Z nihajno motiko namreč lahko okopavamo in odstranjujemo plevel  bistveno hitreje ter brez naporov.

Posebnost nihajne motike pa je v nihajnem členu, ki ob potiskanju orodja naprej in nazaj, ostro rezilo vedno usmeri proti tlom. Tako lahko v vzravnani telesni drži tla okopavamo, zračimo ter hkrati spodrežemo korenine plevelom, brez da dvignemo nihajno motiko od tal. V celoti je robustno izdelana iz nerjavečega jekla. S širino 13,5 cm je idealna za okopavanje med zasajenimi vrstami zelenjave.

Naroči Nihajno motiko: TUKAJ

 

Poglejte kako nihajna motika opravi s plevelom!

 

Čiščenje grede z nihajno motiko

Takole je z nihajno motiko še vedno najhitreje in najenostavneje odstraniti plevel ter plitko okopati tla. Več informacij o orodju in naročila: https://kupi.obilje.si/izdelki/nihajna-motika-kent-stowe/V tem primeru bo za pobrano čebulo, greda pripravljena za sadike radiča in endivije. 🙂

Objavil/a Vrt Obilja dne Petek, 13. julij 2018

 

4. Hori hori vrtni nož

Vsak vrtnar potrebuje kvaliteten nož, ki je glavni pomočnik za redna opravila in pobiranje pridelkov. Japonski koncept vrtnega noža je idealen za vrtnarje. Z njim nabiramo zelenjavo, odrežemo vrvico in naredimo luknje za sadike. Odličen je za pobiranje korenovk (korenček, pastinak, kolerabo, repo, zeleno…), saj z 17 cm dolgim in 3 cm širokim rezilom korenovko izpulimo.

Hori hori se je prvič pojavil na Japonskem v 16. stoletju in beseda “hori” v njihovem jeziku pomeni “koplji”. Je tradicionalno orodje za delo z zemljo in rastlinami.

Njegovo rahlo upognjeno in ostro rezilo naredi ta vrtni nož popoln za kopanje v zemljo oz. prerezovanje skozi korenine in zemljo. To multifunkcionalno vrtno orodje je nož, žaga in lopatka v malem. Z njim je tudi priprava sadilnih jamic za sadike zelenjave zelo enostavna. Z dodanim merilnikom merimo globino jamic, kakor tudi razdaljo med rastlinami.

Naroči Hori hori vrtni nož: TUKAJ

 

Hori Hori

Hori hori nož uporabljava že 2 leti in lahko rečeva, da je z razlogom tako priljubljen med vrtnarji po celem svetu. ?Naročite ga tukaj: kupi.obilje.si/izdelki/hori-hori-vrtni-noz

Objavil/a Vrt Obilja dne Četrtek, 11. januar 2018

5. Online Planer vrta Posadi.si

Planer vrta Posadi.si omogoča enostavno načrtovanje ob sočasnem upoštevanju ključnih vrtnarskih dobrih praks kot sta kolobarjenje ter dobri in slabi sosedje.

Kolobarjenje: Planer vrta Posadi.si vam prikaže kateri skupini vrtnin določena zelenjava pripada. Glede na zahtevo po hranilih so vrtnine razdeljene v štiri skupine (v planerju so skupine označene z rimskimi črkami od I do IV). Kolobar si pravilno sledi od vrtnin, ki zemljo najbolj obremenjujejo in pripadajo skupini I do najmanj obremenilnih vrtnin v skupini IV. Prednost Posadi.si planerja vrta je v tem,  da vam vašega vrta ni potrebno razdeliti na štiri ločene kvadrate. Tudi če imate nepravilno obliko vrta, boste za vsako gredo točno vedeli, kaj je na njej raslo prejšnje leto.

Poleg tega pa vam Planer vrta Posadi.si  za vsako rastlino pokaže kateri so njeni dobri in kateri slabi sosedi. Planer vrta vam bo pri izrisu pomagal tudi pri bolj osnovnih zadevah kot so datumi sejanja, presajanja in spravila za posamezno vrtnino. Določi vam potrebno število sadik za izbrano gredico, hkrati pa vam pove, za koliko ljudi bo taka gredica tudi zadostovala. Navsezadnje koliko sadik sploh potrebujemo in koliko pridelka lahko pričakujemo.

Načrtuj svoj vrt: Planer vrta Posadi.si

 

 

6. Vrtnarski dnevnik

Izkušnje in učenje iz izkušenj so najboljše vrtnarsko orodje. Se sprašujete zakaj bi pisali vrtnarski dnevnik? Preprosto zato, ker na podlagi napisanega zmanjšujemo napake in povečamo uspeh. In ne, pod nobenim pogojem si ne bomo zapolnili vsega, spoh po preteku enega leta.

Opazovanje je pri vrtnarjenju vse. Kombinirajte vaša opažanja s podatki o tem kdaj in kje ste kaj posejali, posadili. Kakšna je bila takrat temperatura in vlaga. Mogoče spremljate luno in se ravnate po koledarju Marie Thun? Kaj ste naredili drugače kot lani? Kaj je delovalo in kaj ne? Pri vsem tem vam lahko pomaga tudi aplikacija Posadi.si. V koledar si lahko na enostaven način, dan za dnem, beležite vaša opažanja in zapišete opombe.

Vse to so koristne informacije, ki vam bodo pomagale do obilnega pridelka. Bolj specifične in natančne kot so, bolje je.

7. Vrtni senzor

Pri Posadi.si za vas razvijamo vrtni senzor. Razvoj še poteka, a se bliža koncu.

Kmalu vam bomo predstavili priročen mali senzor naslednje generacije pametnega vrtnarjena. Vrtni senzor je primeren tako za začetnike, kot izkušene vrtnarje, ki se posvečajo optimalnim pogojem za rast.

Vrtni senzor se preprosto zapiči v prst vrtne grede. Senzor bo tako lahko zbiral uporabne informacije o vlagi in temperaturi. Na podlagi zbranih podatkov pa bo vrtičkar izboljšal pogoje za rast in izbral primeren čas za setev.

Preberi več: Temperatura in vlaga tal v zelenjavnem vrtu

Bodite med prvimi, ki bodo obveščeni o rezultatih in možnosti vključitve v testno fazo in nakup senzorja.

Prijavite se TUKAJ.

8. Indijske tekačice

Živali niso orodje, ampak, ker nam je orodje za pomoč, naj povemo, da so tekačice izredne pomagačice. Lahko bi jih imenovali kar račke pomagačke. Sploh, ko pridemo do polžev, so indijske tekačice nekaj najboljšega, kar se lahko zgodi rastlinam v vašem vrtu. So tudi en izmed redkih naravnih sovražnikov španskih lazarjev. Ker so zelo aktivne in se hitro gibljejo po terenu, lahko vrt skoraj v celoti očistijo polžev.

Tisti, ki si lahko privoščite par metrov za račji dom – uto in morda kakšno večjo lužo ali mlako, da bodo race lahko čofotale, boste več kot zadovoljni z učinkovitostjo teh krasnih bitji.

Preberi več: Z racami in ježi v boj proti polžem

 

Bonus – za vse, ki prisegate na klasiko

V sodelovanju s slovensko kovačijo Del Fabbro smo pripravili linijo klasičnega vrtnega orodja Posadi.si. Izbrali smo jih, ker naši starši že celo življenje prisegajo na njihovo orodje – tisto z rumenim ročajem.

Ročno kovano izbrano jeklo, jesenov ročaj in naraven izgled. Vzdržljivo in tudi lepo orodje, ki vam ga bo sosed zavidal.

Preveri ekskluzivno orodje Posadi.si TUKAJ.

In še en nasvet!

Tudi, če mislite, da nimate zelenih prstov – nič ne skrbite! Prenesite brezplačno mobilno aplikacijo Posadi.si na svoj mobilni telefon in pridelajte svežo zelenjavo že letos!

Če pa nimate Android telefona, ali ste bolj navajeni na računalnik, se lahko brezplačno registrirate na našo spletno aplikacijo Posadi.si., Poleg setvenega koledarja in nasvetov, lahko s spletno aplikacijo tudi načrtujete vaš vrt.

To pa še ni vse! V našo aplikacijo prihaja tudi prva platforma za izmenjavo semen. Če želite biti o izidu te nove funkcije obveščeni prvi in jo premierno preizkusiti se prijavite tukaj: KLIK

Povej naprej: