Kompostni čaj – enostaven recept

Kompostni čaj je odlična ideja za živ in bujen vrt. V kompostnem čaju namreč mrgoli mikroorganizmov oz. mikrobov, ki jih najdemo v zdravi prsti. Kot vemo, so mikrobi ključnega pomena za rast rastlin. Če želimo imeti zdrave in bujne rastline, moramo najprej poskrbeti za prst na vrtu.

Mikrobi imajo vitalno vlogo pri nastajanju prsti. Pa tudi pri pripravi hranilnih snovi za rastline. S kompostnim čajem lahko na našem vrtu na učinkovit način podpremo življenje v prsti.

Zanimivo je tudi, da so mikrobi v zdravi prsti ključni v boju proti boleznim in škodljivcem. So tisti, ki skrbijo za imunski sistem našega vrta.

Preberite tudi: Z  mikrobi do večjih rastlin

Poglejmo, za kaj vse je kompostni čaj koristen.

Pospešuje rast

Kompostni čaj je poln hranilnih snovi in mineralov, ki blagodejno vplivajo na rast, omogočajo bolj zelene liste, obilno cvetenje ter večji pridelek.

Pomaga pri zatiranju bolezni rastlin

Čaj poskrbi tudi za ravnotežje – tako v prsti kot v rastlinah. Ko se dobri mikrobi uspešno namnožijo, škodljivi organizmi nimajo prostora. Kompostni čaj rastline in prst ščiti pred patogenimi infekcijami, plesnimi in glivicami.

Nadomesti strupene umetne pripravke

Če smo pristaši zdrave, ekološko pridelane hrane in imamo sonaravni, ekološki vrt, potem je kompostni čaj prava rešitev. Čaj namreč več kot uspešno nadomesti umetna gnojila, pesticide in fungicide. In seveda je prijazen do vsega življenja na vrtu, vključno vašega. Cena kompostnega čaja pa je vaš čas in dobra volja.

Porabimo manj vode

Prisotnost mikrobov v prsti pripomore k zadrževanju vode v prsti. Prst polna življenja ima namreč strukturo, ki zadrži več vode. Spodbuja se tudi naravno nastajanje organske snovi v prsti in živih organizmov. Z uporabo kompostnega čaja naj bi porabo vode zmanjšali za kar 20–40%. V določenih primerih, ko se zemlja tako regenerira, pa naj zalivanje sploh ne bi bilo potrebno.

Več o tem na: Water Conservation Tips for Community Gardens

Porabimo manj komposta

Vrtičkarji se velikokrat soočamo s pomanjkanjem komposta. No, to je skoraj vedno, saj komposta ni nikoli dovolj. Kompostni čaj je idealna rešitev za tiste, ki trpite za pomanjkanjem komposta. V kompostnem čaju boste namreč namnožili vse prijazne mikrobe, ki se nahajajo v kompostu. Pa še enakomerno jih boste lahko zalili po vaših gredah.

Enostaven recept za kompostni čaj

Glavni sestavini kompostnega čaja sta voda (deževnica) in dozorel kakovosten kompost. Zmešamo ju po zdravi pameti ali razmerju 1:2:

  • en del komposta na
  • dva dela vode.

Lahko dodamo tudi melaso ali rjav nerafiniran sladkor, ki je hrana za mikrobe. Za obogaten in še bolj živ kompostni čaj poskusite s spodnjim receptom:

  • 10 litrov deževnice (ne uporabljamo vode iz javnega vodovoda, ker vsebuje klor)
  • 1 l raztopine kelpa (to lahko tudi izpustimo)
  • 1 l raztopine melase (ali rjavega nerafiniranega sladkorja)
  • 0,4 litra urina (če prenesemo kaj takega …)
  • 1 l kakovostnega dozorelega komposta

(delen vir recepta: Permakultura za telebane)

Vse skupaj zmešamo v dovolj veliki posodi. Seveda vse količine lahko tudi zmanjšamo, če imamo manjši vrt, in obratno. Pustimo, da se namaka 2-4 dni in vsak dan redno premešamo. Ko je kompostni čaj zavrel (ne delajo se več mehurčki), ga precedimo skozi blago ali kos jute (žaklja).

Kompostni čaj je najbolje uporabiti takoj. Za nežnejše, mlade rastline in rastline v loncih čaj obvezno razredčite z vodo (deževnico). To velja tudi za zelenjadnice. Redčimo v razmerju 1:10 (en del čaja, deset delov vode). Odraslo grmovje in drevesa lahko s čajem zalijete, brez da bi ga razredčili. Vendar te iste rastline takoj zatem zalijte tudi z obilo vode.

Na internetu boste našli ogromno različnih receptov za kompostni čaj. Večina različic priprave priporoča zračno črpalko, da kompostni čaj lahko zračimo. V našem primeru bomo to storili z rednim mešanjem.

 

Preberite tudi: Zlato gnojilo, ki ga premore vsak

Kompostni čaj alla Organic Nutrients

Pri Organic Nutrients so vam pripravili 4 korake, kako si na enostaven način pripravite kompostni čaj z dodatkom njihovega organskega gnojila Big Plant. Big Plant je 100% naravno organsko gnojilo iz iztrebkov ličink mokarja. Primerno za rast in cvet z ogromno koristnimi mikroorganizmi, ter vsemi hranili, ki jih rastline potrebujejo za zdravo in bujno rast.

Organic Nutrients kompostni čaj v štirih korakih

  1. v posodo nalij deževnico ali postano vodo (10l)
  2. dodaj 4 merice gnojila BIG PLANT
  3. dodaj 2 merici rjavega sladkorja
  4. priključi zračno črpalko za dovod zraka v organski čaj (najboljše so zračne črpalke za akvarij) in pusti 24-48 ur, da se razmnožijo koristne bakterije.

Po 24-48 urah mešanico takoj porabi v razmerju z vodo 1:1 za zalivanje ali vse do 1:4. Mešanica se lahko uporabi za zalivanje ali foliarno škropljenje.

Et voilà!

 

Naravno organsko gnojilo Big Plant lahko naročite TUKAJ

 

"KOMPOSTNI ČAJ IZ BIG PLANT-A"Skoraj obvezen dodatek za najboljši pridelek🌶🌱."Kompostni čaj" iz BIG PLANT-a bo…

Gepostet von Organics Nutrients am Freitag, 22. Februar 2019

In še en nasvet!

Tudi, če mislite, da nimate zelenih prstov – nič ne skrbite! Prenesite brezplačno mobilno aplikacijo Posadi.si na svoj mobilni telefon in pridelajte svežo zelenjavo že letos!

Če pa nimate Android telefona, ali ste bolj navajeni na računalnik, se lahko brezplačno registrirate na našo spletno aplikacijo Posadi.si., Poleg setvenega koledarja in nasvetov, lahko s spletno aplikacijo tudi načrtujete vaš vrt.

To pa še ni vse! V našo aplikacijo prihaja tudi prva platforma za izmenjavo semen. Če želite biti o izidu te nove funkcije obveščeni prvi in jo premierno preizkusiti se prijavite tukaj: KLIK

Povej naprej:

One thought on “Kompostni čaj – enostaven recept

Comments are closed.