Temperatura in vlaga tal v zelenjavnem vrtu

Na pomlad, ko začenjamo z vrtičkarsko sezono, si z lahkoto in veseljem predstavljamo obilje, ki nam ga lahko domač zelenjavni vrt nudi. Vemo pa tudi, da so za lep pridelek pomembni ustrezni pogoji za rast in razvoj rastlin.

 

vlaga tal, zelenjavni vrt, zalivanje, namakanje
Voda je glavni element za razvoj in rast rastlin

Bolj kot kdajkoli prej, so vremenske razmere nepredvidljive in letni časi niso več takšni kot nekoč. Zato je še toliko bolj pomembno, da se vremenski razmeram prilagajamo, tudi na vrtu. Vreme vpliva na vlažnost in temperaturo tal. Ta dva pogoja pa sta, poleg svetlobe, nujna za kalitev in rast. Ključ do uspeha je torej vzgajati primerne zelenjadnice v najboljših pogojih – vlagi in temperaturi tal.

Poleg opazovanja lege zelenjavnega vrta, moramo torej spremljati tudi temperaturo in vlažnost tal. Skozi sezono se bodo seveda ti pogoji na našem vrtu spreminjali in bodo odvisni od več stvari (lege vrta, tipa prsti, prisojne / osojne lege, sence dreves itd.).

Na srečo pa imamo dandanes na voljo kar nekaj pripomočkov, ki nam olajšajo vzpostavitev idealnih pogojev za rast na zelenjavnem vrtu. Za vzdrževanje vlažnosti tal in zalivanje vrta se lahko poslužimo različnih namakalnih sistemov, med katerimi je najbolj popularno kapljično namakanje. Namakanje vrta je v 21. stoletju lahko že popolnoma avtomatizirano in odmerjeno v skladu s potrebami posevka in pogoji v katerih raste. Senzorji, ki merijo tako vlažnost kot temperaturo so vse bolj dostopni. Že konec zime in zgodaj spomladi pa lahko vrtna tla ogrejemo na različne načine – s pokrivanjem, kompostno zastirko, v visokih gredah.

Preberite še: Grede zelenjavnega vrta – Kako jih spomladi pripravimo?

Zakaj je temperatura tal pomembna?

Kot nam je vsem znano semena in sadike zelenjadnic potrebujejo določeno minimalno temperaturo prsti, da vzklijejo in rastejo. Za uspešno in bujno rast pa potrebujejo optimalne temperature zemlje.

Temperatura tal pa ni pomembna samo zaradi klitja, ampak tudi same kemijske sestave tal. Samo ob določeni temperaturi in primerni vlažnosti prsti, se namreč lahko sprostijo mineralna hranila. Prav mineralna hranila pa so tista, ki so pomembna za razvoj, rast in pridelek.

Optimalna temperatura tal za sajenje in vzgojo zelenjave je nekje med 18°in 24°C, odvisno od rastline.

Sajenje in temperatura prsti

Semena zelenjave na domač zelenjavni vrt lahko sejemo že zgodaj spomladi, preden se zemlja ogreje do optimalne temperature. Vendar v tem primeru ne moremo pričakovati optimalne kalitve semen. Zanimiva je tudi zimska setev.

Zgodi se lahko tudi, da bomo na optimalne pogoje za kalitev in uspešno rast čakali do pozne pomladi ali celo zgodnjega poletja. V krajih, kjer je vrtičkarska sezona kratka, čakanje na najboljše pogoje morda ni najbolj realistično, niti praktično. Pričakujemo pa lahko okrog 70% stopnjo kaljivosti.

Da ne boste predolgo čakali, preverite kakšne temperature potrebujejo semena različnih zelenjadnic za klitje.

Minimalna temperatura tal za sajenje in kalitev:

  • 2°C: solata, čebula, pastinak, špinača.
  • 5°C: pesa, brokoli, brstični ohrovt, zelje, korenček, cvetača, ohrovt, kitajsko zelje, bob, koleraba, gorčica, rukola, redkvica, repa, grah.
  • 10°C: šparglji, zelena, gomoljna zelena, koruza, paradižnik.
  • 15°C: fižol, kumare, jajčevec, muškatna buča, bučke, buče, lubenica, paprika.

Temperatura prsti za 70% kalitev:

  • 8°C: pesa, solata, peteršilj, špinača.
  • 10°C:  pesa, brokoli, brstični ohrovt, zelje, korenček, cvetača, ohrovt, kitajsko zelje, bob, koleraba, gorčica, rukola, redkvica, repa, grah.
  • 13°C: ohrovt, koruza, paradižnik.
  • 19°C: kumare, paprike.
  • 21°C: fižol, melone, buče.
  • 24°C: jajčevec, okra.

Optimalna temperatura za kalitev (skoraj 100%)

  • 18°C: pastinak.
  • 21°C: špinača.
  • 24°C: šparglji, solata, čebula, peteršilj.
  • 27°C: fižol, korenček.
  • 30°C: pesa, zelje, jajčevec, paprika, redkvica, paradižnik, repa.
  • 32°C: muškatna buča.
  • 35°C: koruza, kumare, buča, lubenica.

Kaj je vlažnost prsti in zakaj je tako pomembna?

V pedologiji, hidrologiji in agronomiji ima vsebnost vode v prsti ključno vlogo pri obnavljanju podtalnice, kmetijstvu in sami kemijski sestavi tal. Optimalna vsebnost vode v prsti rastlinam omogoča takojšnjo absorbcijo vode. Ni pa vsa voda, ki jo prst vsebuje, rastlinam dostopna. Voda v tleh raztopi soli in omogoči talne raztopine, ki so pomembne za prenos hranil v rastoče rastline.

Zakaj je pomembno spremljati vlažnost tal:

  • voda deluje kot topilo in rastlinam omogoča dostop do hranil, ki jih potrebujejo za rast
  • talna voda je tako rekoč sama po sebi hranilo
  • voda uravnava temperaturo v tleh
  • nastanek novih plasti prsti in preperevanje sta odvisna od vode
  • voda je glavni element za razvoj in rast rastlin
  • voda je bistvena za fotosintezo

 

Preberite še: Zbiranje deževnice – tako boste prihranili do 50 odstotkov pitne vode

Enostavno merjenje in spremljanje vlage in temperature z Vrtnim senzorjem

Pri Posadi.si za vas, v okviru prenosa tehnologij med podjetjema Lifely in Proventus, ki ga financira projekt Tetramax, razvijamo vrtni senzor. Vrtni senzor je brezžični senzor dveh pomembnih dejavnikov, o katerih smo govorili zgoraj: temperature in vlage. Razvoj še poteka, a se bliža koncu. Več o senzorju: www.posadi.si/vrtni-senzor

Bodite med prvimi, ki bodo obveščeni o rezultatih in možnosti vključitve v testno fazo in nakup senzorja. Prijavite se tukaj.

 

vlaga tal, temperatura prsti, rast vrtnin, zelenjadnic
Vrtni senzor, ki meri temperaturo in vlago tal.

Ali ste vedeli?

Ali ste vedeli, da na straneh Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO) lahko spremljate agrometeorološko napoved? Dnevni bilten Agrometeorološka napoved vsebuje informacije o meritvah in napovedih meteoroloških in agrometeoroloških spremenljivk. Večinoma so to dnevne vrednosti, v nekaterih primerih pa tudi nekaj-urne vrednosti. Bilten je zasnovan regijsko, dostopanje do biltena za posamezno regijo pa je mogoče z izbiro na pregledni karti. Osvežena agrometeorološka napoved je na voljo vsak dan po 10. uri. Več na povezavi: meteo.arso.gov.si

Še en nasvet!

Tudi, če mislite, da nimate zelenih prstov – nič ne skrbite! Prenesite brezplačno mobilno aplikacijo Posadi.si na svoj mobilni telefon in pridelajte svežo zelenjavo že letos!

Če pa nimate Android telefona, ali ste bolj navajeni na računalnik, se lahko brezplačno registrirate na našo spletno aplikacijo Posadi.si., Poleg setvenega koledarja in nasvetov, lahko s spletno aplikacijo tudi načrtujete vaš vrt.

To pa še ni vse! V našo aplikacijo prihaja tudi prva platforma za izmenjavo semen. Če želite biti o izidu te nove funkcije obveščeni prvi in jo premierno preizkusiti se prijavite tukaj: KLIK

 

 

Viri:

  • Alberta.ca > Agriculture and Forestry (20. junij 2001). Soil Moisture and Temperature Consideration. Povezava
  • Albert, Steve (7. marec 2018). Vegetable seed germination temperatures [Gardening tips]. Povezava
  • Krans, Rebecca (12. maj 2014). Determine soil temperatures before planting vegetables for improved results [Michigan State University Extension]. Povezava
  • Albert, Steve (27. januar 2019). Vegetable planting and soil temperature [Gardening tips]. Povezava
  • Van Walt (8. april 2015). Why do we need to know the soil moisture content of soil. Povezava

 

Povej naprej: