Grede zelenjavnega vrta – Kako jih spomladi pripravimo?

Zagotovo vam je, z vsem tem soncem in vonju po pomladi, zadišala tudi vrtna prst. Prepričani smo, da vas velika večina že obvlada pripravo vrtnih gred in gredic. Prav tako vemo, da vam je priprava vrta za sajenje mala malica, sploh za tiste, ki ste vaš zelenjavni vrt načrtovali že jeseni. Vseeno, pa smo vam pripravili pet enostavnih in učinkovitih trikov za spomladansko pripravo vrta.

 

spomladanske vrtne grede, priprava načrtovanje vrta spomladi
Spomladansko veselje na zelenjavnem vrtu.

1. Raziščite prednosti visoke grede

Spomladanske visoke grede, mimogrede. ?

Ker je vrtnarjenje eksperiment za eksperimentom, leto za letom – poizkusite z nečim novim (če še niste)! Za začetek v vaš domači vrt postavite eno visoko gredo.

Na pomlad zelenjadnice ljubijo sonce in toplo prst. V visokih gredah se namreč vrtna prst segreje bistveno hitreje, kot v navadnih vrtnih gredah. Prav tako so visoke vrtne grede bolj odcedne, kar je velik plus, če vaš vrt stoji na področju, kjer zastaja voda.

Spodnja fotografija prikazuje krasne visoke grede spletene iz vrbovih vej. Sestavite jih lahko tudi iz palet ali lesenih desk. Za lesene vrtne grede nikakor ne uporabljajte tretiranega lesa. Čeprav boste morali lesene okvire s časom zamenjati, pa so lesene grede vseeno boljša opcija kot betonske gredice.

 

gredice ob hiši, grede za vrt, priprava spomladanskih gred na vrtu
Visoke grede spletene iz vrbovih vej. Ekološka in estetska izbira.

Poleg tega so dvignjene vrtne gredice bolj varne pred hišnimi ljubljenčki in najmlajšimi radovedneži. Olajšajo pa tudi delo na vrtu gibalno omejenim in so prijazne do vašega hrbta. Pa še lepo in urejeno izgledajo!

Nimate časa ali veščin, da bi visoke grede sestavili sami oziroma želite, da vam visoko gredo izdelajo po vašem naročilu? Priporočamo vam, da si ogledate lesene visoke grede, ki jih izdelujejo pri MaliVegiRaj. Ker so izdelane iz trpežnega sibirskega macesna, bodo vremenskim vplivom kljubovale bistveno dlje časa kot smrekove grede. Če vam ni vseeno, kako visoke grede izgledajo, pa so te grede kot nalašč za vas.

2. Izboljšajte vrtno prst na gredah s kompostom

Res je, da so gnojila dobra za prehrano rastlin, ampak moder vrtnar je nekoč rekel: ‘Nahrani prst, ne rastlin.’ Logično mar ne? Če boste na zelenjavnem vrtu imeli bogato, rodovitno prst, potem bodo tudi rastline dobro uspevale.

Tudi spomladi lahko na vrtne grede še vedno raztrosite dobro uležan in predelan domač kompost. Kompost lahko uporabite tudi kot zastirko. Kompostna zastirka na spomladanskih vrtnih gredah je namreč nekaj najboljšega, kar lahko storite za vaš samooskrbni zelenjavni vrt. Ne le, da bo nahranila prst, odvrača tudi polže, zaradi temne barve zviša temperaturo in pospeši kaljenje semen ter dobro vpije vodo. Na grede jo namažite na okrog 3 cm na debelo.

3. Segrejte vrtno prst na gredah

Večina nas s pripravo vrta na sajenje začne tako, da iz vrtnih gredic odstranimo plast plevela. Če so grede pokrivale rastline za zeleno gnojenje, te vkopljemo v zemljo.

Vrtičkarji vemo, da je prst na našem vrtu velikokrat prehladna, da bi semena lahko sploh vzklila. Da bi vrtno zemljo prej ogreli, si lahko pomagamo s plastično folijo – črno, ki bo prst nemudoma ogrela in jo lahko pustimo na gredah. Ali pa uporabimo prosojno plastično folijo, ki bo imela učinek tople grede.  To je tudi odličen trik, kako se lahko znebimo plevela pred setvijo. V ogreti prsti bodo namreč pognala tudi semena plevela. Tako lahko plevel že predčasno odstranimo.

Nikakor pa plastične folije ne pustite predolgo na vašem vrtu. Po nekaj tednih namreč lahko zaduši življenje v prsti, zato jo odstranite.

4. Zasaditev na gredah načrtujte s Posadi.si Planerjem vrta

Poglejte, kako lahko na enostaven in hiter način načrtujete zasaditev vaših vrtnih gred s Posadi.si Planerjem vrta.

 

Skozi celotno izkušnjo uporabe Posadi.si Planerja vrta nas je vodil Martin Veselko, oblikovalec nadvse inovativnega multifunkcijskega orodja ORI.

5. Semena naj bodo sveža in kvalitetna

Na žalost veliko semen zelenjadnic živi le nekaj let. Prepričani moramo biti, da so bila hranjena v optimalnih pogojih: na temnem in hladnem mestu, z nizko zračno vlago. Kljub temu pa seme solate morda živi le dve leti, seme paradižnika pa štiri. Fižol in ostala večja semena po navadi zdržijo dlje. Dejstvo pa je, da sveža semena – semena lanske sezone, najbolje vzklijejo.

Tudi pri nakupu semen v trgovini preglejte embalažo in datum pakiranja semena. Na izmenjavah semen vprašajte po letu, v katerem je bilo seme spravljeno.

Da ne boste zapravljali kvadratnih metrov vašega vrta in vašega časa, se o kaljivosti semen prepričajte s testom kaljivosti.

 

Preberite še: Življenjska doba semen in preizkus kaljivosti semen

 

Uspešno vrtičkarsko sezono vam želimo!

Še en nasvet!

Tudi, če mislite, da nimate zelenih prstov – nič ne skrbite! Prenesite brezplačno mobilno aplikacijo Posadi.si na svoj mobilni telefon in pridelajte svežo zelenjavo že letos!

Če pa nimate Android telefona, ali ste bolj navajeni na računalnik, se lahko brezplačno registrirate na našo spletno aplikacijo Posadi.si., Poleg setvenega koledarja in nasvetov, lahko s spletno aplikacijo tudi načrtujete vaš vrt.

To pa še ni vse! V našo aplikacijo prihaja tudi prva platforma za izmenjavo semen. Če želite biti o izidu te nove funkcije obveščeni prvi in jo premierno preizkusiti se prijavite tukaj: KLIK

Povej naprej: