Zakaj je korenček oranžen?

Lansko leto smo opazili v trgovinah mešanico semen korenčkov različnih barv. Rumenega in belega smo že poznali, ampak vijoličen korenček? Preizkusili smo jih in se pozanimali o pomembnosti barv.

Zgodovina korenčka: od Irana do Nizozemske

Korenje izvira iz območja današnjih Irana in Afganistana in je svoj čas bilo belo. Kmetje so verjetno namenoma izbirali barvitejše odtenke, da so lažje ločili gojene korenčke od divjih. Pred dobrimi 1000 leti sta se pojavili rumena in vijolična barva, po nadaljnji selekciji in dodatnih 600 letih pa se je pojavila še danes najbolj priljubljena oranžna obarva.

To so še posebej gojili na Nizozemskem, kjer oranžna predstavlja kraljevo družino in je njihova nacionalna barva. S to barvo so izkazovali podporo Viljemu I. iz dinastije Oranje-Nassau, ki je vodil prizadevanja za samostojnost Nizozemske. Skoraj vse oranžno korenje v Evropi izvira iz sorte, ki so jo pridelovali v nizozemskem mestu Hoorne.

50 odtenkov korenčka: oranžen je najbolj hranljiv

Priljubljenost oranžne barve se je izkazala za srečno izbiro! Oranžno korenje je najbolj hranljivo in vsebuje največ vitamina A, ki med drugim koristi očem. Med drugo svetovno vojno so Angleži celo razširili govorice, da korenje izboljšuje nočni vid, da bi s tem prikrili, da so razvili radarsko tehnologijo … Želja po čim intenzivnejši barvi pa ima za posledico to, da ima korenček danes več kot 50% več karotena kot pred 50 leti!

Če vas zanima, kaj vse poleg karotena vsebuje korenček, si oglejte izčrpnejši opis Zavoda za nutricionistiko.

Še o našem preizkusu gojenja korenčkov različnih barv na eni gredici. Vsekakor je bilo zanimivo, zabavno in pisano. Vendar, ko smo se želeli posladkati s korenčkom, je vseeno najboljše tisto oranžno. Zato je bila loterija, katero barvo potegneš iz zemlje, kar malo odveč. Letos bo na naši gredi spet oranžen.

 

Zgodovinski podatki povzeti po knjigi Uncommon knowledge, avtor Tom Standage.

 

Povej naprej: