Zelenjavni vrt za otroke vseh starosti

Sprva dotikanje zemlje, kasneje različna opravila

Na vrt lahko pritegnete otroke vseh starosti, seveda pa bodo različne starostne skupine imele različna pričakovanja in se naučile drugačnih stvari. V prvih letih se otroci z neverjetnim navdušenjem lotijo vsega novega. Njihova radovednost jih žene k raziskovanju, ki ga lahko usmerimo k spoznavanju lepot narave, vendar naj to poteka v čim prijetnejšem okolju, predvsem skozi igro. Malčki so veseli že, če lahko tikajo zemljo, tekajo po vrtu, obirajo slastne pridelke ali naberejo cvetlice za polepšanje doma.

Že pet ali šestletnikom pa na vrtu lahko zaupate večino opravil, seveda pod vašim nadzorom, da rastline ne bodo posajene pregloboko in preveč skupaj ali da ne poplavijo svojih nekaj kvadratnih metrov zemlje. A vselej imejte pred seboj misel, da mora biti tudi zanje vrtnarjenje zabavno. Skupaj z njimi lahko tekmujete, čigava sončnica bo zrasla višje, vzgojite bučo velikanko ter za poživitev vrta spomladi zasejte mavrično gredo.

Čeprav bo uspešnost začetniškega vrtnarjenja temeljila predvsem na delu staršev, boste otrokom že od malega omogočili stik s prstjo in jih seznanili z nego rastlin. Najboljše pa je, da vrt ponuja prostor tako za igranje kot učenje v praktično vseh letnih časih.

Od prvih korakov do tretjega leta starosti

Pred tretjim letom otroci še ne morejo kaj dosti fizično pomagati na vrtu. V veliko zabavo jim je predvsem zalivanje, preko katerega spoznajo osnovne potrebe rastlin. Majhna vrtna zalivka je nujna igrača, ki bo z leti spremenila samo velikost in za poznejše vrtičkarje postala del osnovnega vrtnarskega orodja.

Že ob prvem obisku vrta želijo otroci rastline okušati, potipati in povohati. Paša za njihove oči so denimo begonije ali okrasna rabarbara. Na dotik jih bodo navdušili mehki cvetovi sončnic, zanimivi so tudi plodovi nedotike, saj jih ob dotiku raznese. Prijetne vonjave oddajajo materina dušica, vijolice ali kovačnik. Nekatere rastline proizvajajo celo zvok: recimo bambus lahko uporabite kot glasbeno živo mejo, plodovi črnike pa se, ko dozorijo, spremenijo v naravne ropotuljice.

 

otroci na zelenjavnem vrtu
Poleg igranja in razgrajanja se lahko otroci na vrtu tudi veliko naučijo.

Najmlajši na vrtu radi opazujejo tudi živali: od metuljev, polžev, čebel, pikapolonic pa do deževnikov in mravelj. Na vrt jih lahko privabite tudi sami. Pticam ponudite hrano, vodo ter skrivališče in z veseljem bodo prihajale ter razveseljevale s petjem. Žuželkam pa v suha polena zvrtajte luknje, da se bodo vanje skrile v hladni zimi.

Otroci stari tri ali štiri leta radi raziskujejo

Okoli 3. in 4. leta starosti je otrokom potrebno pustiti predvsem, da raziskujejo. Lahko jim pomagate loviti žabe ali jim pokažete, kako populiti plevel.

Veliko se bodo naučili že, če vas opazujejo med vrtnimi opravili ter prisluhnejo vašim nasvetom in pojasnilom. V tej starosti ogromno sprašujejo »zakaj« in »kako«. Zakaj je potrebno prekopati zemljo? Kako rastline »pijejo« vodo? Kako iz zelenih listov špinače nastane omaka, ki jo jemo? Morda jim pojasnite denimo tudi življenjski cikel semen. Nič hudega, če ne poznate odgovorov na vsa vprašanja, saj si lahko pomagate s knjigami in spletom, tudi stran Posadi.si nudi obilico znanja.

Otroci lahko med seboj primerjajo barve, ki jih ponuja vrt, ter spoznavajo nove odtenke. Opazujejo razlike in podobnosti med posameznimi oblikami, vzorci, teksturami. Seznanijo se z novimi besedami oziroma poimenovanji. Radi razvrščajo, štejejo in merijo, pozorni pa so tudi na razne pojave in procese. V takšnem okolju se torej na prijeten način nevede nenehno učijo.

 

Otroci potrebujejo vrt. Da spoznajo svežo zelenjavo in sadje. Da tekajo po travi in se znorijo. Da se lahko skrivajo in iščejo zaklade. Da spoznavajo hrošče
Otroci imajo radi vrtnarjenje, zato je prav, da jim v vrtu zaupamo in jim prepustimo svoj kotiček v vrtu.

»Predšolčki« naj imajo enostaven vrt

V predšolski fazi lahko otroci sodelujejo že pri večini vrtnih opravil, od načrtov zasaditve, razrahljanja zemlje z motiko, preko mešanja gnojila pa do sejanja semen in njihovega ščitenja pred škodljivci. Kljub temu ne pretiravajte z velikostjo njihovega vrtička, da jim ne boste naložili prevelike odgovornosti in s tem odvzeli veselja; približno 4 kvadratni metri predstavljajo povsem dovolj veliko površino za obdelovanje.

Njihov kotiček na vrtu naj bo čim enostavnejši, posejan le z nekaj zelišči in vrstami zelenjave, ki so preproste za gojenje, setev skoraj vedno uspe in hitro pokukajo iz zemlje, kot recimo bučke ali solata. Otroci v tem starostnem obdobju, med 5. in 6. letom, namreč še nimajo veliko potrpljenja, vendar ravno spoznanje, da rože ne takoj zacvetijo in zelenjava ne zraste v hipu, lahko predstavlja odlično izhodišče za številne pogovore, kot denimo, zakaj rastline pozimi počivajo.

Da bodo vedeli, kdaj je potrebno zalivati, kdaj morajo odstraniti plevel in kaj vse lahko še posadijo, jim sestavite razpredelnico del na vrtu. Za tiste, ki še ne znajo brati, lahko uporabite nalepke. Spodbujajte jih tudi, da vodijo svoj dnevnik, v katerega na primer beležijo ali celo fotografsko dokumentirajo spremembe na vrtu, opišejo živali, ki so obiskale gredice, ali vanj lepijo listke rastlin.

 

Preberite tudi:  Na otroke z vrtnarjenjem prenesemo številne vrednote

Kaj vse že zmorejo šolarji?

Otroška gredica mora seveda biti prilagojena starosti, velikosti in sposobnostim lastnika. Šolarji so že v prvih razredih pripravljeni na izzive v večjem vrtu in lahko se lotijo tudi vzgoje rastlin, ki zahtevajo več pozornosti. Vendar je samo delo na vrtu tedaj še vedno pomembnejše od končnega rezultata.

Od osem, devet ali desetletnikov pa lahko že pričakujete, da nečesa ne bodo zgolj opravili, ampak naredili, kot je treba. Ti že znajo samostojno načrtovati vrt, vnaprej razmišljajo o velikosti posameznih rastlin in jasno jim je, koliko prostora za uspešno rast denimo potrebuje paradižnik. Tudi njihova zmožnost uporabe orodij se povečuje.

V obdobju, ko se otroci pomikajo v puberteto, jim je potrebno vrtnarjenje predstaviti predvsem kot »kul« dejavnost. Ena od možnosti je, da jih spodbudite, naj na lokalnih dogodkih prodajajo svoje pridelke in s tem nekaj zaslužijo.

Številne možnosti za izkustveno učenje

Vrtovi otrokom vseh starosti ponujajo številne možnosti za izkustveno učenje v naravi. S tem, ko opazujejo rast pridelkov, ne pridobijo le veliko znanja o rastlinah, marveč tudi o vremenu in podnebju, pomenu voda, vlogi živali na vrtu ali o življenjskih ciklih. Naučijo se odgovornosti in potrpežljivosti, saj kmalu ugotovijo, da bodo rastline preživele le, če bodo za njih dovolj vestno skrbeli. Otroci so aktivno vključeni v učni proces, v katerem spoznavajo izvor sveže hrane in pomembnost njene kakovosti ter razumejo pomen samooskrbe.

Preko štetja, opazovanja geometrijskih oblik, prepoznavanja simetrije, ocenjevanja razdalje se urijo v matematičnih nalogah. Mali vrtnarji pridobijo tudi občutek za prostorsko načrtovanje in privzemanje različnih perspektiv. Krepijo se na področju jezika, saj osvajajo nove pojme in poimenovanja, lahko jih spodbujate tudi, da o vrtninah sestavljajo zgodbe in pesmice.

 

Nasveti za ureditev vrta, ki je namenjen otrokom. Vrt za otroke oblikujemo tako, da se otroci v njem dobro in varno počutijo.
Vrt za otroke oblikujemo tako, da se otroci v njem dobro in varno počutijo.

Dragocena izkušnja za vse življenje

Vrt je poligon za sprostitev in telesno aktivnost. Razvije se tako groba kot fina motorika, slednja posebej pri rokovanju z zelo drobnimi semeni. Otroci se naučijo delati z orodjem, ki naj bo pri mlajših plastično, starejšim pa lahko ponudite tudi takšno, kot ga uporabljate sami, vendar jih pri delu vselej opazujte. Z orodjem primerne velikosti se izognemo poškodbam, hkrati pa bo delo z njim lažje in zabavnejše.

Vrtnarjenje je tudi dobra vaja v samostojnem in timskem delu, pri čemer se krepijo družinske in ostale medosebne vezi. Ko poberete plodove, jih lahko skupaj pripravite, še posebej zabavno je, če se lotite novih receptov. Tako najmlajše mimogrede vpeljete tudi v zdrav način prehranjevanja.

Posebej v predšolskem obdobju bodo otroci zvesto sledili vašemu zgledu, zato imate tedaj priložnost, da jim privzgojite pravilen odnos do narave. Ni vam potrebno na dolgo in široko razlagati, zakaj se potrebuje kompostni kup, temveč boste dovolj postorili že s tem, ko vas bodo videli pri njegovi pripravi. Ravno na vrtu lahko otroke neprisiljeno in spontano z zgledom naučite osnov ekologije.

Vrtnarjenje je torej za otroke vseh starosti dragocena izkušnja, ki jih bo obogatila na številnih življenjskih področjih. Zagotovo vam bodo tudi v odraslosti hvaležni, če jim jo boste omogočili.

 

Preberite tudi: 5 vrednot, ki jih otrok ponotranji z vrtnarjenjem

Še en nasvet!

Tudi, če mislite, da nimate zelenih prstov – nič ne skrbite! Prenesite brezplačno mobilno aplikacijo Posadi.si na svoj mobilni telefon in pridelajte svežo zelenjavo že letos!

Začnite načrtovati in spremljati vaš zelenjavni vrt z brezplačno registracijo v Posadi.si Planer Vrta

Povej naprej: