Sadike zelenjave v recikliranih lončkih | Naredi sam

Zelenjavni vrt v malem. Časopisni lončki s sadikami.
Zelenjavni vrt se začne pri nas doma.

Spet je tisti čas v letu, ko vrtičkarji hitimo prebirati semena in iskati prazne police v toplejših delih našega doma. Tu je čas kalitve in kalčkov, za vse, ki si sami vzgajamo sadike.

 

Seveda vas bo velika večina začela z zelenjavnimi vrtnimi klasikami, kot so jajčevec, paprika in paradižnik. Za vzgojo sadik zelenjave se vrtičkarji poslužujemo različnih posod glede na to, ali bomo sadike pikirali ali ne. Tokrat vam bomo predstavili nekaj idej recikliranih posodic za vzgojo lastnih sadik zelenjave. Te doma narejene setvene lončke lahko posadite v zemljo vred s sadiko. Primerni so predvsem za vzgojo posamičnih sadik paradižnika, paprike, čilija itd. ali pa kot lončki za presajanje – pikiranje zelenjave kot je solata.

 

Najprej poglejmo, kaj vse lahko najdemo doma:

  • uporabljene rolice toaletnega papirja ali papirnatih brisač,
  • časopisni papir,
  • jajčne lupine,
  • škatle za jajca in
  • kartonaste embalaže iz mehkega kartona.

Setveni lončki iz rolic toaletnega papirja

Vse, kar potrebujemo, so prazne rolice toaletnega papirja, škarje, prst za sejanje in vodoodporen pladenj, na katerega bomo položili lončke.

Kako enostavno oblikujemo lončke, si poglejte v tem videu:

 

 

Ko so semena vzklila in zrasla v dovolj velike sadike, jih v teh lončkih lahko posadimo direktno v prst, saj se bodo s časom razgradili. Ti lončki so predvsem primerni za zelenjadnice in ostale rastline, ki ne marajo presajanja. V njih lahko vzgojite melone, sončnice, pa tudi fižol in grah. Otroci vam bodo z navdušenjem pomagali!

Umetniški lončki, kjer bodo semena kalila od veselja

Ti lončki so naši najljubši. Z veseljem gledamo, kako se manjša kup kartonske embalaže, ki čaka na odvoz. Se še spomnite, kaj je papier-mâché? Težka beseda, ampak čisto enostavna stvar! Natrgajte mehek karton na manjše kose, namočite ga z vodo in dodajte skrivnostno sestavino – moko. Vse skupaj dobro premesite. Otroci bodo presrečni, če jih boste vključili v proces nastajanja. ? Ko je zmes kompaktna, oblikujte kroglice, ki jih eno po eno pritisnete v model (silikonski!) za mafine, da dobite željeno obliko lončka. Vse skupaj pustite na sobni temperaturi čez noč, da se posuši.

Kako izgleda postopek, poglejte na tej povezavi: TUKAJ

Kalitev semen v jajčnih lupinah

Uporabite jajčne lupine za vzgojo manjših sadik. To so resnično 100% naravni, reciklirani lončki za sejanje in sajenje. Seveda ni potrebno posebej razlagati, da jih lahko posadite naravnost v zemljo skupaj s sadiko. Pomembno je le, da jajčno lupino, preden se lotite sejanja, dobro oprete. Dno lupine nato tudi nekajkrat prebodite za odtekanje odvečne vode.

 

majhne sadike paradižnika
Majhne sadike paradižnika v jajčnih lupinah.

Namesto jajc, sadike zelenjave

Zagotovo se vam je že pri zgornji ideji porodila zamisel, da bi lahko za kalitev semen uporabili tudi kartonaste škatle za jajca. Seveda! Le položite jih na vodoodporno površno, saj bodo pri zalivanju prepustile vodo. Tudi te lahko s sadikami vred posadite naravnost na vaš zelenjavni vrt.

Ko semena prebirajo novice o vrtnarjenju

Ste kdaj pomislili, kako je semenom, kalčkom in sadikam dolgčas, dokler ne odidejo na vrt? Preprosta rešitev za vaše sadike je, da jih poskušate vzgojiti v prav nič dolgočasnih lončkih iz časopisnega papirja, zloženih v origami tehniki. Tega se boste razveselili tudi vsi meditativni vrtičkarji, saj je prepogibanje časopisnega papirja lahko ravno tako sproščujoče kot pomladni dnevi na vašem vrtu.  Torej – poiščite kup časopisnega papirja in poglejte spodnji video.

 

 

Vsekakor lončke napolnite z dobro zemljo – substratom za lepo rast sadik, ki ga enostavno lahko pripravite tudi sami tako, da vrtni zemlji dodate kvaliteten kompost. Pred setvijo je dobro, da lončke zalijemo, da se zemlja posede. Priporočamo zalivanje z vodo, kateri smo dodali naravo hranilo MINERAL Zeleni, saj močno izboljša kalitev semen in razvoj koreninskega sistema, ki je osnova za razvoj rastline. Čez zalito prst nato posujemo zgolj nekaj milimetrov debelo plast zemlje in nanjo položimo seme,. Seme prekrijemo s prav tako tanko plastjo zemlje in malo potlačimo s prstom. Globina setve naj bo enaka velikosti semena.

Za boljšo kalitev se v prvih fazah, pa tudi kasneje, poslužite stekla in z njim ustvarite mini toplo gredo, ki zadržuje toploto in vlago.

Veselo sejanje in bujen zelenjavni vrt!

Še en nasvet!

Tudi, če mislite, da nimate zelenih prstov – nič ne skrbite! Prenesite brezplačno mobilno aplikacijo Posadi.si na svoj mobilni telefon in pridelajte svežo zelenjavo že letos!

Če pa nimate Android telefona, ali ste bolj navajeni na računalnik, se lahko brezplačno registrirate na našo spletno aplikacijo Posadi.si., Poleg setvenega koledarja in nasvetov, lahko s spletno aplikacijo tudi načrtujete vaš vrt.

 

Povej naprej:

One thought on “Sadike zelenjave v recikliranih lončkih | Naredi sam

Comments are closed.