Načrtovanje vrta na jesen

Izris samooskrbnega domačega zelenjavnega vrta, načrtovanje vrta, kako načrtujemo vrt, vrt brez prekopavanja, visoke grede
Za uspešno vzgojo zdrave, domače in okusne zelenjave je ključnega pomena dober načrt vrta.

Visoke temperature se počasi poslavljajo in prihaja jesensko vreme. Kljub temu morajo vrtnarji pred hladnim obdobjem še marsikaj postoriti, da jih bo spomladi pričakal urejen vrt, pripravljen na novo sezono. Za bujno rast vrtnin in privlačen videz gredic je izjemnega pomena pravočasno načrtovanje ureditve vrta, pri čemer na pomoč priskoči spletna aplikacija Posadi.si in njen Planer vrta.

Načrtovanje vrta s svežim pogledom

V poletnih mesecih, ko nam zelenjavni vrt ponuja največje izobilje pridelka, najbrž vsak vrtnar že razmišlja, kaj bi lahko še izboljšal v prihodnji sezoni. Velikokrat se recimo zgodi, da se uštejemo glede količine posameznih posajenih vrtnin in imamo določene zelenjave v izobilju ter jo zato ponujamo še sorodnikom v četrtem kolenu, medtem ko nam drugih pridelkov zmanjka že sredi poletja.

A takšne in podobne napake lahko popravimo v načrtovanju ureditve vrta za prihodnje leto, ki se ga je najbolje lotiti kar jeseni, ko imamo še svež pogled na morebitne ponesrečene vrtnarske poteze. Medtem pa lahko dobimo tudi kakšne nove ideje, morda naredimo načrt za večjo vrtno uto, razmislimo o umestitvi ribnika v naš vrt ali celo začnemo načrtovati zimski vrt, ki omogoča celoleten stik z rastlinami.

Moj vrt ima načrt

Dobro načrtovanje ureditve zelenjavnega vrta lahko prihrani veliko časa, denarja, pa tudi kakšen glavobol. Ključnega pomena je predvsem za vrtnarske začetnike. Če ste se pravkar odločili, da si boste naredili lasten zelenjavni vrt, saj prisegate na domače vrtnine, nikar ne odlašajte z načrtovanjem. V oporo vam je lahko naslednjih 6 korakov, ki morda prav pridejo tudi tistim s številnimi izkušnjami pri pridelavi zelenjave:

 

  • Ocenite svoj prostor – Izmerite ga in pretehtajte, kako ga boste najbolje izrabili. Ocenite tudi, koliko sonca ima določen predel.
  • Kaj posaditi na vrt – Razmislite, ali si želite veliko paradižnikov za konzerviranje ali ste ljubitelj mešanih solat ali vaša družina morda obožuje krompir.
  • Zožite izborNa ta način boste ugotovili, ali se vaše želje skladajo s količino prostora, ki ga imate na voljo. Če imate omejen prostor, je malo verjetno, da boste pridelali dovolj krompirja za celotno zimo.
  • Narišite načrt – Izrišite, kam boste postavili določene vrtnine, saj na ta način stvari vidite bolj jasno. Za obilen pridelek, lepe in zdrave rastline ter dobro izkoriščen prostor na zelenjavnem vrtu je potrebno dobro načrtovati zasaditev. Pri načrtovanju sajenja in setve je nujno upoštevati kolobarjenje ter načela dobrih in slabih sosedov (v nadaljevanju vam povemo kako na preprost način to naredite s spletno aplikacijo Posadi.si).
  • Nakup ali izmenjava semen – Čas je, da se zapeljete do vrtnega centra, kjer nasploh najdete vse za vrt in okolico. Semena pa lahko tudi izmenjate s prijatelji, sosedi in ostalimi vrtičkarji.
  • Kdaj saditi določene vrtnine – Na podlagi načrta si pripravite urnik, kdaj je potrebno posaditi oziroma posejati določeno zelenjavo. Pri tem vam je seveda v veliko pomoč tudi vrtnarski asistent Posadi.si.

Pripravimo vrt na zimo

Že izkušeni vrtnarji pa vedo, da je tudi v jeseni delo na vrtu še v polnem zagonu, saj je potrebno pred zimo marsikaj postoriti, kot npr. zastreti mlade rastline, odstraniti odmrle veje ipd. Če vrt prekopavamo, moramo paziti predvsem, da ga ne opravimo prepozno, ampak ko je zemlja še dovolj topla in vlažna. Nekje do sredine oktobra tik pod zemljino površino natrosimo gnoj, saj ta potrebuje 2 do 3 mesece, da začne vrtnim rastlinam dajati hrano, sicer se lahko zgodi, da bodo ostale lačne. Vrt brez prekopavanja seveda prekopavanja ne potrebuje. V tem času na našem zelenjavnem vrtu brez prekopavanja poskrbimo predvsem, da zapolnimo prazne grede z zelenim gnojenjem, poskrbimo za primerno zastirko in tla obogatimo s kompostom.

Ker v tem letnem času zemlja še ne zmrzne in imamo dovolj časa, da jo temeljito pripravimo za spomladansko hranjenje, je sedaj najboljši čas za testiranje tal, ki ga opravijo strokovnjaki. Na podlagi osnovne analize zemlje za vrt namreč dobimo natančne informacije, česa ji primanjkuje, česa ima morda preveč in kako lahko morebitne težave odpravimo.

Še vedno pa lahko tudi kaj posejemo, kot na primer zimsko solato, motovilec, špinačo, rukolo ali čebulo. Vse do začetka novembra pa morda pride na vrsto še česen.

 

Edinstvenost aplikacije je, da nam na podlagi najljubše zelenjave, števila članov v gospodinjstvu ter velikosti vrta hitro in preprosto sestavi načrt samooskrbnega vrta po pravilih kolobarjenja, dobrih sosedskih odnosov in mešanih posevkov. Hkrati nas z opomniki, setvenim koledarjem ter obvestilih o boleznih in škodljivcih vodi skozi vrtna opravila, ki nas na ekološki način privedejo do zdrave, domače zelenjave.
Najbolj smiselna je analiza tal jeseni po spravilu pridelka, vsaj mesec, raje dva od zadnjega gnojenja.

Zdaj je čas za zbiranje deževnice za zalivanje samooskrbnega vrta

Pred zimo moramo razmisliti tudi o drugih elementih, ki lahko vplivajo na uspevanje vrtnih rastlin. Vsak urejen vrt premore primerno ogrado. Če je zelenjavni vrt na severni legi parcele, je bolje imeti močnejšo ograjo, npr. zidano ali kovinsko, ki preprečuje vdor zimskega mraza. V primeru južne lege vrta pa se svetuje redkejšo živo mejo ali leseno ograjo, ki še vedno prepušča sončne žarke na vrt.

V tem času je že dobro načrtovati tudi, kako bomo namakali naslednjo sezono in od kod bomo vzeli vodo. Skoraj vsaka hiša ima velike strešne površine, pogosto tudi nadstrešek za avtomobil ali kakšno gospodarsko poslopje, iz katerih v jesenskem in spomladanskem času priteče veliko vode. Zatorej je zdaj idealno obdobje za zbiranje deževnice. V primeru, da imamo namakalni sistem, pa ga v obdobju pred zimo pospravimo, saj zmrzovanje vode v ceveh lahko povzroči veliko škode.

Zelišča in dišavnice se selijo v notranje prostore

Zdaj je prav tako čas za izdelavo načrta za zeliščni vrt, kajti v mrazu zelišča na prostem ne proizvajajo več novih listov, ki bi bili uporabni pri kuhi. Zato jih jeseni z vrta lahko presadimo v lončke. Na prostem jih pustimo do prve noči, ko pade temperatura pod ledišče, nato pa jih prenesemo v notranjost, vendar za nekaj tednov najprej v neogrevane svetle prostore (okno garaže ali hladna neogrevana soba), da se prilagodijo novim razmeram. Čez zimo so za zelišča in dišavnice najboljši prostor okenske police ali zastekljen balkon.

Za gojenje zelišč so priljubljeni tudi vertikalni vrtovi, še posebej, če se spopadamo s pomanjkanjem prostora. Na pokončnem vrtičku, ki si ga lahko omislimo na balkonu ali terasi,  v jeseni odlično uspeva tudi razna zelenjava, kot denimo solata ali rukola. Na tak vrt je mogoče vedno kaj dodati, opešane rastline pa zamenjati z novimi.

 

pripraviti skico, ki zajema vse elemente vrta, ki jih bomo kasneje vključili v načrt. Določimo na primer, kje bo zelenjavni vrt, kje bo živa meja
Rože in zelišča so nepogrešljiv del vsakega zelenjavnega vrta, zato načrtujmo vrt tudi z zasaditvijo teh.

Tudi cvetlični vrt potrebuje načrt

Tudi preko zime imamo lahko lepo ozelenel balkon, če predhodno poskrbimo za zasaditev primernih okrasnih rastlin v korita. Medtem pa ne pozabimo, da je september ravno pravšnji mesec za pripravo načrta cvetličnega vrta za prihodnjo sezono. Skrb za vrt v jesenskem času nas bo spomladi bogato nagradila tudi na cvetličnih gredicah.

Sicer pa je jesen dober čas za sajenje trajnic, saj je običajno največ padavin, zato je ponovno dovolj vlage za rast, vročina popusti ter izparevanje vode iz tal in listov se upočasni. V ponudbi vrtnih centrov in vrtnarij so običajno vse najbolj komercialno zanimive trajnice, med katere spadajo jesenske astre, jesenske anemone, hermelike in okrasne trave. Obenem ne odlašajte s sajenjem okrasnih grmovnic, ki prav tako polepšajo vrt in okolico hiše.

Pestro dogajanje v sadovnjaku

Z urejanjem okolice hiše in vrta v tem času nimamo toliko dela kot poleti, saj se procesi rasti in zelenenja upočasnijo, pa vendar je tu in tam potrebna še kakšna košnja trave ali obrezovanje žive meje.  Če ste vsa bistvena opravila že spravili pod streho, se prepustite domišljiji, kako se boste ureditve okolice lotili spomladi.

Zagotovo pa ni dolgčas tistim, ki imajo sadovnjak, saj v jeseni ne le obiramo plodov svojega dela, temveč je zdaj pravi čas, da začnemo načrtovati novo sadjarsko sezono. Del v sadovnjaku se lotimo, ko drevesa mirujejo, torej po odpadanju listja, kar je običajno proti koncu oktobra, s posaditvijo sadnih sadik, ki jih ponuja vsaka drevesnica, pa počakamo do začetka novembra. V jeseni obrezujemo samo najbolj trdoživa drevesa, kot so jablane, saj se pri ostalih rane začnejo celiti šele spomladi, kar poveča možnost okužbe.

Kako načrtujemo domač zelenjavni vrt?

Velikokrat pa načrtovanje domačega zelenjavnega vrta ni tako preprosto kot se zdi na prvi pogled. Dobra ureditev zelenjavnega vrta se začne, običajno pa tudi že zatakne pri izdelavi samega načrta za vrt. Kaj in kako posaditi na vrt, če želimo vzgojiti zdravo in okusno zelenjavo ter hkrati poskrbeti tudi za zdrav in urejen vrt, ki bo čim bolje izkoriščen skozi celotno vrtnarsko sezono?

Načrtovanje zasaditve vrta je tako na prvi pogled kar zastrašujoče opravilo, še posebej za začetnike. Katere zelenjadnice so dobri sosedje na vrtu? Kako naredit načrt za kolobarjenje na vrtu in kako kolobarjenje sploh poteka? Kdaj na vrtu sadimo? Kakšne so pravilne razdalje med sadikami? Koliko rastlin sploh potrebujemo, da bo dovolj za vse člane gospodinjstva? In koliko nam jih velikost vrta sploh dopušča?

Za vse to pa smo za vas izdelali spletni planer zelenjavnega vrta Posadi.si, ki vam bo načrtovanje olajšal in poenostavil. Poglejmo kako.

Da kolobarjenje in dobri sosedi ne bodo več problem – Preprosto načrtovanje vrta z vrtnarsko aplikacijo Posadi.si

Planer vrta Posadi.si omogoča enostavno načrtovanje ob sočasnem upoštevanju ključnih vrtnarskih dobrih praks kot sta kolobarjenje ter dobri in slabi sosedje.

 

Preprost načrt vrta s kolobarjenje, dobri in slabi sosedi, grede, zasaditev, zelenjadnice
Posebnost aplikacije Posadi.si je, da nam na podlagi naše najljubše zelenjave, števila družinskih članov ter velikosti zelenjavnega vrta hitro in enostavno sestavi načrt samooskrbnega vrta.

Kolobarjenje

Prednost kolobarjenja je v tem, da preprečuje razmnoževanja različnih škodljivcev, ki napadajo točno določene vrste zelenjave. Če isto rastlino gojimo več let zapored na istem mestu, se škodljivci in bolezni radi razmnožijo. Poleg tega kolobarjenje omogoča boljši pridelek, ker zemlje ne izčrpavamo. Različne skupine zelenjadnic imajo različne potrebe po hranilih, zato je prav, da rastline po vrtu krožijo. Planer vrta Posadi.si vam prikaže kateri skupini vrtnin določena zelenjava pripada. Glede na zahtevo po hranilih so vrtnine razdeljene v štiri skupine (v planerju so skupine označene z rimskimi črkami od I do IV). Kolobar si pravilno sledi od vrtnin, ki zemljo najbolj obremenjujejo in pripadajo skupini I do najmanj obremenilnih vrtnin v skupini IV. Prednost Posadi.si planerja vrta je v tem,  da vam vašega vrta ni potrebno razdeliti na štiri ločene kvadrate. Tudi če imate nepravilno obliko vrta, boste za vsako gredo točno vedeli, kaj je na njej raslo prejšnje leto.

Dobri in slabi sosedi na vrtu

Na pravilno zasaditev vrta in zdrav vrt pomembno vplivajo tudi dobri in slabi sosedje. Tabele dobrih in slabih sosedov lahko hitro najdete v knjigah in na spletu. Težava pa se pojavi, ko imamo na kupu več različnih rastlin. Kaj naredimo, če imamo npr. štiri ali pet rastlin, ki so posamično med seboj sicer dobri sosedje, hkrati pa ena ali več njih predstavlja kateri slabega soseda. Planer vrta Posadi.si vam za vsako rastlino pokaže kateri so njeni dobri in kateri slabi sosedi. Ko imate na vašem virtualnem vrtu enkrat izbrane vrtnine, preprosto kliknite na željeno. Vrtnine, ki so njeni dobri sosedi se bodo obarvale z zeleno, tiste ki so ji slabi sosedi pa z rdečo barvo.

Vse ob svojem času

Pravilno načrtovanje vrta pa ni zgolj kolobarjenje in pravilna razporeditev rastlin glede na dobre in slabe sosede. Naš planer vrta vam bo pri izrisu pomagal tudi pri bolj osnovnih zadevah kot so datumi sejanja, presajanja in spravila za posamezno vrtnino. Določi vam potrebno število sadik za izbrano gredico, hkrati pa vam pove, za koliko ljudi bo taka gredica tudi zadostovala. Navsezadnje koliko sadik sploh potrebujemo in koliko pridelka lahko pričakujemo je verjetno prvo vprašanje s katerim se srečujemo začetniki pri načrtovanju vrta.

Vrt je kot živ organizem, ki se neprestano spreminja.  Za boljšo predstavo o tem, kako bo vaš izgledal v posameznem mesecu smo dodali funkcijo, ki vam omogoča pregled vrta tekom celotne vrtnarske sezone. Tako tudi načrtovanje naknadnih in jesenskih posevkov ne bo več problem.

Z  malce načrtovanja vam bo vaš vrt prihodnje leto še bolj v ponos, saj bo na ta način pridelek še bogatejši in bolj zdrav. S pomočjo planerja vrta Posadi.si pa lahko tudi načrtovanje zelenjavnega vrta postane prijetno opravilo.

Še en nasvet!

Tudi, če mislite, da nimate zelenih prstov – nič ne skrbite! Prenesite brezplačno mobilno aplikacijo Posadi.si na svoj mobilni telefon in pridelajte svežo zelenjavo že letos!

Začnite načrtovati in spremljati vaš zelenjavni vrt z brezplačno registracijo v Posadi.si Planer Vrta

Povej naprej:

2 thoughts on “Načrtovanje vrta na jesen

Comments are closed.