Kako v 3 korakih osvojiti zeleno gnojenje?

Naravno, oziroma zeleno gnojenje je stara biotična metoda gnojenja, pri katerem posejemo seme rastlin, ki bujno in hitro rastejo ter razvijejo obilno zeleno maso. To maso kasneje vkopljemo v tla in s tem izboljšamo njihovo rodovitnost.

PREDNOSTI ZELENEGA GNOJENJA

V kolobarju na eno ali več zelenjavnih gred posejemo rastline, ki hitro in bujno rastejo, tako da v kratkem času razvijejo gosto zeleno odejo. Ta odeja bo varovala tla pred poletno pripeko in jesenskimi nalivi ter preprečevala rast plevela.

 

zeleno gnojenje facelija semenarna ljubljana kalia zastirka gnojenje vrta permakultura
Facelija zelo hitro raste in v cvetenju polepša vrt ter predstavlja izdatno čebeljo pašo, izločki njenih korenin pa odganjajo ogorčice. Ker ni v sorodu z nobeno vrtnino, naj bo redno prisotna v vsakem kolobarju.

Če smo zeleno gnojili spomladi ali poleti, bomo po približno sedmih tednih zelenje pokosili (če je višje od 15 cm) in zaorali, oziroma vkopali. Tako se bo v tleh povečala mikrobiološka aktivnost, ki je bila visoka tudi v času rasti zelenega posevka, poleg tega pa se bo povečala tudi vsebnost humusa. Zaradi obilja organske mase bodo postala tla rodovitnejša, bolj zračna in zadrževala bodo več vlage. Pri jesenskem zelenem gnojenju nam rastlin ne bo potrebno zakopavati, saj jih bo uničila prva jesenska slana. Odmrto zelenje pa bo preko zime tla varovalo in jim godilo.

Vsaka rastlina za zeleno gnojenje pa ima še svoje prednosti. Tako goste in globoke korenine oljne redkve tla rahljajo in preprečujejo njihovo spiranje, na koreninah metuljnic (detelje) živijo bakterije, ki iz zraka vežejo dušik in z njim bogatijo tla, facelija in bela gorjušica pa s koreninskimi izločki odvračata talne škodljivce (ogorčice).

 

Preberite tudi: Rastline za zeleno gnojenje in medovite rastline

MOŽNOSTI ZELENEGA GNOJENJA

Maja in junija sejemo, ko smo pobrali zgodnjo kolerabico, korenček, redkvico in čebulo, majski srebrnjak. “Zeleno gnojilo” hitro raste in po sedmih tednih ga bomo pokosili in vdelali v tla. Julija bomo nato nadaljevali s setvijo in presajanjem vrtnin – korenčka, kitajskega zelja, črne redkve, ohrovta, strniščne repe, endivije.

Rastline za zeleno gnojenje lahko sejemo tudi od konca avgusta do konca septembra, ko je veliko gred že praznih. Do prve slane, ki jih uniči, bodo rastline že bujno zrasle. Spomladi jih bomo nato vdelali v tla in nadaljevali s setvijo zgodnje zelenjave. Tla bodo imela dobro strukturo, dovolj bodo vlažna, propustna, bogata in živa.

 

gorjušica zeleno gnojenje kalia semena rastline za zeleno gnojenje
Gorjušica odlično zatira talne ogorčice, najboljši učinek pa dosežemo, če jo sejemo julija in avgusta.

 

Preberite tudi: Vrtna prst: Kako podpreti življenje v njej?

PRIMERNE RASTLINE ZA ZELENO GNOJENJE

Rastline, ki so primerne za zeleno gnojenje, morajo rasti na vsakih tleh, saj jih pogosto sejemo tam, kjer so tla revna in utrujena. Katere bomo izbrali, pa je odvisno predvsem od tipa tal.

FACELIJA zelo hitro raste in v cvetenju polepša vrt ter predstavlja izdatno čebeljo pašo, izločki njenih korenin pa odganjajo ogorčice. Ker ni v sorodu z nobeno vrtnino, naj bo redno prisotna v vsakem kolobarju.

OLJNA REDKEV z gostimi in globokimi koreninami rahlja in zrači tla, poleg tega pa preprečuje razvoj talnih ogorčic in širjenje plevela.

ALEKSANDRIJSKA in PERZIJSKA DETELJA dajeta bogato zeleno maso, tla obogatita z dušikom in jih zapustita rahla.

BELA GORJUŠICA odlično zatira talne ogorčice, najboljši učinek pa dosežemo, če jo sejemo julija in avgusta.

KRMNA REPICA ima močen koreninski sistem, ki omogoča koriščenje tudi tistih hranil, ki so v težje dostopni obliki.

Mešanica za zeleno gnojenje BIOVRT vsebuje seme oljne redkve, bele gorjušice, facelije, aleksandrijske in perzijske detelje ter predstavlja kompletno zeleno gnojilo.

 

Preberite tudi: Gnojenje zelenjavnega vrta

Povej naprej: