Odstranjevanje zalistnikov pri paradižniku

zalistniki na paradižniku obrezovanje paradižnika steblo veje listi bolezni paradižnika plesen paradižnikaImate radi, da so rastline na vašem vrtu lepo urejene? Da od njih nič preveč ne štrli, da so lepe in zdrave? Potem ste rojeni odstranjevalec zalistnikov! Odstranjevanje zalistnikov je tehnika, s katero rastline paradižnika očistimo, reguliramo velikost ploda in celo pospešimo dozorevanje.

Ampak pazljivo – to lahko izvajamo samo na sortah visokih (indeterminantnih) paradižnikov, ki skozi sezono cel čas cvetijo in poganjajo nove liste. Če odstranjujemo zalistnike pri nizkih grmičastih sortah (determinantih), lahko zmanjšamo pridelek.

Kaj so zalistniki? Zalistniki so poganjki, ki se pojavijo med steblom paradižnika in vejo (na fotografiji zgoraj). Če te poganjke pustimo, da zrastejo, se bodo spremenili v novo steblo, z vejami, listi, cvetovi in plodovi.

Zakaj je odstranjevanje zalistnikov koristno?

Kot smo napisali zgoraj, se zalistnik, če ga pustimo, spremeni v novo steblo. To novo steblo pa bo od matične rastline zahtevalo več hranil. Mogoče bo rastlina imela več plodov, ampak bodo znatno manjši. Rastlina pa bo postala nestabilna. Odstranjevanje zalistnikov je vsekakor priporočljiva stvar.

 

Preberi tudi: Nasveti za pridelavo paradižnika

Odstranjevanje zalistnikov izboljša kroženje zraka in zmanjšuje bolezni

Z manj listi bodo rastline manj zaraščene. Zrak bo okrog in skozi rastline lažje krožil. Listi se bodo po dežju ali rosi hitreje posušili. Tako bodo rastline manj dovzetne za bolezni paradižnika, ki jih prinaša vlaga. Tudi skrite škodljivce bomo lažje videli.

odstranjevanje zalistnikov pri paradižniku vzgoja paradižnika bolezni obrezovanje paradajza zelenjavni vrtVečji plodovi paradižnika

Odstranjevanje zalistnikov ob pravem času preusmeri hranila in energijo rastline v plodove. Že res, da bo na rastlini manj plodov, ampak bodo ti večji. Poleg tega pa boste imeli več prostora za več rastlin. To pa zato, ker se po odstranjevanju zalistnikov rastline ne razraščajo toliko v širino.

Pospešeno dozorevanje plodov paradižnika

Če ima rastlina paradižnika manj plodov, bo poskrbela najprej za te. To pomeni, da bodo hitreje dozoreli. Še posebej priročno je torej za kraje, ki imajo krajšo vrtičkarsko sezono. Tako paradižnikov ne bo ujela jesenska pozeba.

 

Preberi tudi: Kako shraniti seme paradižnika? S fermentacijo!

vzgajanje paradižnika rastlina paradižnika vršičkanjeOdstranjevanje zalistnikov na pravilen način

V Aleksandrinem kotičku so o paradižniku zapisali: Glede na obliko rasti paradižnik ločimo na nizek – grmičast paradižnik (determinanten), ki zraste od 50 do 100 cm visoko in ima razvejano steblo (3 do 5 vejic, ki zaključijo rast s cvetnim grozdom) in visok paradižnik (nedeterminanten), ki ga gojimo eno ali dve stebli, in zraste od 80 do 250 cm visoko. Determinantni paradižnik razvije cvet po razvoju petega do osmega lista in potem naprej za vsakim ali za vsakim drugim listom. Visok (nedeterminantni) paradižnik razvije prvi cvet po desetem do štirinajstem listu ter potem za vsakim tretjim do četrtim listom.

Kot smo že omenili, lahko zalistnike odstranjujemo le nedeterminantnim, visokim sortam. Če zalistnike pustimo, bo rastlina postala razraščena in preveč obtežena. V kolikor ima rastlina močno glavno steblo, lahko pustimo nekaj zalistnikov. S tem bomo malce povečali pridelek. Pustimo lahko 2 ali 3 zalistnike, odvisno od rastline.

Nekateri vrtnarji na rastlini paradižnika odstranijo čisto vse, kar je nižje od prvih cvetov. Tako naj bi ojačali glavno steblo. Spet drugi pustijo nekaj zalistnikov v nižjem delu rastline. Te se lahko lepo priveže ali nasloni na oporo. V zgornjem delu pa kasneje odstranijo vse zalistnike. Tako rastlina ne postane pretežka in ni nevarnosti, da bi se prepolovila ali padla.

Zalistnike se naučimo pravilno odstranjevati iz sezone v sezono. Opazujmo, kako se določene sorte odzivajo na odstranjevanje.

 

Preberi tudi: Zelenjava od A do Ž: paradižnik

Kdaj odstranjujemo zalistnike?

Prej kot se odstranjevanja lotimo, boljše. Res majhne zalistnike lahko na lahko odstranite z enim prstom. Priporočljivo je, da si nadenete rokavice. Večje zalistnike raje odstranjujte z ostrim nožem ali skalpelom, da ne poškodujete rastline. Rezilo pred tem razkužite. Pazimo, da ne zarežemo in poškodujem stebla ali veje. Zato je dobro, da čim bolj redno preverjamo rastline paradižnikov. Zalistnike odstranjujemo sproti in čim bolj pogosto.

In še en nasvet!

Tudi če mislite, da nimate zelenih prstov – nič ne skrbite! Prenesite brezplačno mobilno aplikacijo Posadi.si na svoj mobilni telefon in pridelajte svežo zelenjavo že letos!

Če pa nimate Android telefona ali ste bolj navajeni na računalnik, se lahko brezplačno registrirate na našo spletno aplikacijo Posadi.si. Poleg setvenega koledarja in nasvetov lahko s spletno aplikacijo tudi načrtujete vaš vrt.

To pa še ni vse! V našo aplikacijo prihaja tudi prva platforma za izmenjavo semen. Če želite biti o izidu te nove funkcije obveščeni prvi in jo premierno preizkusiti, se prijavite tukaj: KLIK

Povej naprej: