Težave pri vzgoji paradižnika in naravna pomoč rastlinam s pripravki MINERAL

Vlažno vreme in temperature med 18 in 26ﹾ C so idealni pogoji za pojav plesni na paradižniku, toliko bolj, ker so rastline zaradi dolgotrajnega slabega in hladnega vremena pod stresom.

Kaj je paradižnikova plesen?

Pri paradižnikovi plesni gre za bolezen, ki jo povzroča gliva Phytophthora infestans in okužuje krompir in paradižnik. Skoraj vsak vrtičkar ima v vrtu oboje, zato pozorno in v tem času vsakodnevno spremljamo spremembe, zlasti na spodnjih delih rastlin in spodnji strani listov.

 

paradižnikova plesen plesen paradižnika bolezni paradižnika bolezen napad

Kako prepoznamo paradižnikovo plesen?

Prvi znaki bolezni se pokažejo v spodnjem delu rastlin, kjer se vlaga zadržuje dlje časa in je zavetje, s tem pa tudi bolj toplo, kar glivi prija. Na zgornji strani listov opazimo »oljne madeže« z nejasnimi robovi, ki se hitro širijo tudi na druge dele rastlin ( stebla, plodovi). Če tak list obrnemo, opazimo na spodnji strani belkasto prevleko pod madežem, kjer nastajajo trosi s katerimi se gliva seli na druge rastline in na večkilometrske razdalje.

Dokler je teh listov malo, jih odstranimo takoj, ko jih opazimo in škropimo z 8% raztopino MINERALA RUMENI FORTE, kar pomeni 80 ml v 1 litru vode, to pa zadošča za škropljenje najmanj 15 – 20 m² površine krompirja ali paradižnika v višini okrog 60 cm. Z raztopino MINERALA RUMENI FORTE  v tem primeru škropimo najmanj 3 x vsak drugi dan oziroma dokler se bolezen ne ustavi.

Obenem poskrbimo za korenine in zalijemo tla pod rastlinami s 4% raztopino MINERALA ZELENI (4 dcl / 10 l  vode), kar bo okrepilo tudi nadzemne dele rastlin.

Preberite tudi: Nasveti za pridelavo paradižnika

Kako zalivamo paradižnik?

Eden od pogostih dejavnikov, ki pripomorejo k pojavu plesni je napačno zalivanje. Zalivamo po možnosti zjutraj, da se listi čim prej osušijo in ne po rastlinah, pač pa tla pod rastlinami. V ta namen nastavek zalivalke obrnemo navzdol.

 

nega paradižnika vzgoja paradižnika kako vzgojimo paradižnik
Nepravilno zalivanje paradižnika in pravilno zalivanje paradižnika. Paradižnik vedno zalivamo ob steblu, kjer izrašča in nikoli po listih!

Če spregledamo začetne znake bolezni, ta zelo hitro napreduje in v nekaj dneh uniči rastline, razen če se dnevne temperature dvignejo za več dni nad 30ﹾ C.

 

bolezen paradižnika zelenjavni vrt bolezni zelenjave krompirjeva plesen
Močno okužena rastlina in plodovi paradižnika.

 

Ob uporabi MINERALA RUMENI FORTE  plesen v domačem vrtu lahko uspešno ustavimo in omejimo ter pridelamo zdrave in okusne plodove.

Naše izkušnje so pozitivne in lahko dobro služijo vsakemu vrtičkarju, ki si želi na naraven način pridelati paradižnik in omejiti to nevarno bolezen. Rezultat večkratnih škropljenj z MINERALOM RUMENI FORTE  prikazujeta spodnji fotografiji. 

 

naravno sredstvo za zaščito pred boleznimi paradižnika Mineral
Očitna razlika ob uporabi naravnega sredstva Mineral Rumeni Forte na (na levi) in brez uporabe tega (na desni).

 

Bolezen se je z uporabo sredstva Mineral Rumeni Forte zaustavila na listih, kar vidimo po ostrih robovih med bolno in zdravo površino.

 

zdravi paradižniki naravna sredstva za zaščito pred plesnijo
Kljub pojavu plesni smo pridelali zdrave in okusne plodove.

Še beseda o pogosti zmotni zamenjavi pomanjkanja kalcija na plodovih s plesnijo

Da preprečimo te poškodbe, ki jih ne povzroča gliva Phytophthora infestans, že od začetka razvoja rastline (setev, presajanje) poskrbimo najprej za dobro razvit koreninski sistem z zalivanjem z MINERALOM ZELENI, v nadaljevanju pa za uravnotežen razvoj nadzemnih delov z zalivanjem z MINERALOM MODRI.

 

Pomanjkanja kalcija pri paradižniku ne smemo zamenjati s paradižnikovo plesnijo.

Dokler se plesen ne pojavi, imamo še vedno čas, da ukrepamo po pravilni poti do zdravih rastlin in pridelka paradižnika, ki je taka:

  • 1x na 7 dni zalivamo z naravnim sredstvom Mineral Zeleni 
  • 2x na 7 dni zalivamo z naravnim sredstvom Mineral Modri (7 dni po zalivanju z Mineral Zeleni)
  • 2x na 7 dni škropimo z naravnim sredstvom za zaščito Mineral Rumeni

sredstvo za boljšo rast paradižnika gnojenje paradižnika vzgoja boljša rast

Ob pojavu prvih znakov plesni 

Škropimo najmanj 3x vsak drugi dan z naravnim sredstvom MINERAL RUMENI FORTE!

 

MINERAL RUMENI FORTE krepi naravno odpornost rastlin proti boleznim in stresom iz okolja. Rastlina je močnejša v boju z boleznimi, omejena sta njihovo širjenje in razvoj. Rastlina bolje prenaša strese iz okolja in se hitreje obnovi po stresnih dogodkih. Učinkovit je na vseh vrstah rastlin.

 

Preberite tudi: Kako shraniti seme paradižnika? S fermentacijo!

Povej naprej: