Vreme in vrt: kakšno bo vreme to poletje?

Naši vrtovi so muhavosti vremena izpostavljeni na milost in nemilost, zato ni nič čudnega, da nas vsako leto skrbi, kakšno bo vreme to vrtnarsko sezono. Vreme je spremenljivo. Iz dneva v dan, kdaj tudi iz ure v uro, pa iz tedna v teden.

Naša dežela je podnebno zelo pestra. Nikjer v Sloveniji tako ne moremo izključiti možnosti pojava toče, pozebe, suše in drugih tegob vrtnarjev in sadjarjev. Ponekod so sicer kateri od teh pojavov redkejši, pa vendar se lahko zgodijo.

Zato je še najbolje, da te vremenske nevšečnosti vzamemo v zakup in se na vse pripravimo, kolikor se pač da. Lažje je namreč vnaprej zaščititi rastline kot potem popravljati škodo. Oziroma, kot že tolikokrat slišano, preventiva je boljša kot kurativa.

Se lahko na nevšečnosti pripravimo?

Razmislimo, ali lahko na svojem vrtu postavimo mreže proti toči. Uredimo si sistem zalivanja, ki nam tudi ob pogostem zalivanju v času suše predstavlja čim manj napora. Uporabimo zastirko, da zmanjšamo izhlapevanje. Spomladi imejmo pripravljene koprene in tunele, da zaščitimo rastline pred mrazom. In ne hitimo s presajanjem na prosto, saj prodori hladnega zraka niso nič nenavadnega niti v maju, na kar nas lahko spomnijo ledeni možje. Bodimo pripravljeni na najslabše in potem upajmo na najboljše.

Pri ukrepih se lahko izdatno naslonimo na vremenske napovedi. Kljub temu, da gre za napovedovanje prihodnosti, kar je zelo nehvaležno opravilo, se napovedi iz leta v leto izboljšujejo. Vedeti moramo, da so dolgoročnejše napovedi v splošnem manj zanesljive kot kratkoročnejše, ker napake s časom rastejo, potem pa lahko z zrnom soli uporabljamo tudi 10-dnevne napovedi.

Koristni prikazi vremenske napovedi

V Sloveniji uradne vremenske napovedi izdaja Agencija RS za okolje in na njenih spletnih straneh lahko najdemo obilico koristnih produktov (radarsko sliko izmerjene jakosti padavin, pretekle meritve za nam najbližjo postajo, opozorila na točo s samodejnim obveščanjem …). Kako nam lahko pomagajo na vrtu, lahko razdelimo v tri kategorije.

10-dnevne napovedi

Te napovedi nam koristijo za aktivnosti, ki jih načrtujemo dlje vnaprej. Ali se kaže še kakšna ohladitev ali pa lahko presadimo sadike na prosto? Bo v času dopusta sploh kaj dežja ali se raje dogovorimo z nekom, da nam pride zalit vrt? Se bo deževno obdobje še nadaljevalo in moram začeti razmišljati o pojavljanju bolezni?

Pri 10-dnevnih napovedih je treba upoštevati, da so lahko napake velike: dan prej ali pozneje, količina padavin krat 2 ali le polovična … Namesto točnih številk zato iščemo trende, signale. Na spletnih straneh ARSO so na voljo 10-dnevne verjetnostne napovedi, ki jih najdemo, če na www.meteo.si v meniju na levi izberemo Vreme podrobneje, nato pa zgoraj izberemo Modelska napoved in Verjetnostna napoved – 10 dni. Prikazov je več, izberemo si tistega, ki nam je najlažje razumljiv. In ne pozabimo izbrati ustrezne regije zgoraj desno.

Pri napovedih je namreč že dlje časa na voljo tudi informacija o verjetnosti. Tako dobimo občutek, koliko je verjetno, da se bo nek scenarij uresničil. Predvsem pri 10-dnevnih napovedih, ki imajo še velike napake, nam največ informacije dajo ravno verjetnosti. Opazimo na primer, da se temperature konec prihodnjega tedna spustijo, in to spremljamo iz dneva v dan. Morda se to spremeni in ohladitve ni, sicer pa začnemo spremljati konkretne vrednosti temperature nekaj dni pred samim dogodkom. Na podoben način lahko spremljamo tudi verjetnost za padavine.

Agrometeorološka napoved

Drugi produkt, ki je kot nalašč za uporabo na vrtu, pa je Agrometeorološka napoved. Najdemo jo v meniju na levi pod Agrometeorologija. Nudi obširen nabor informacij in če se malo zakopljemo v podatke, ugotovimo, da je tu združeno vse, kar potrebujemo, in še več. Tu najdemo na primer meritve temperature v tleh, ki je pomembna za kaljenje semen in uspešno rast vrtnin.

Hiter pregled

Če pa želimo le na hitro preveriti napoved in ta na nas niti ne vpliva zelo, potem je najenostavneje obiskati www.vreme.si. Tu dobimo točkovno napoved za naš kraj. Tak pregled je sicer najmanj informativen, ker je morda že za sosednji kraj napoved drugačna in napake sem do zdaj že večkrat omenila, je pa to zelo hiter pregled, ki dobro deluje tudi na mobilnih telefonih.

 

Bližnjico za vaš kraj si shranite kar na namizje telefona in potem deluje podobno kot mobilne aplikacije (navodila). Poleg točkovne napovedi, za katero se skriva izračun računalnika, pa le preberimo še napoved v besedi, ki jo napiše prognostik po tem, ko podrobno pregleda situacijo. Če se besedilo ujema s tem, kar vidimo pri napovedi za naš kraj, smo dobili že dobro informacijo. Pa tudi radarska slika (meritve padavin) je tu hitro dostopna.

Hiter pregled napovedi vidite tudi v aplikaciji Posadi.si za 5 dni vnaprej. Če pa kliknete na vremensko ikono, se vam odpre graf s podrobnejšimi informacijami. Tudi tu je vir informacij ARSO. Biti pa morate prijavljeni v aplikaciji in imeti shranjeno lokacijo vrta, da vam lahko pokažemo napovedi za ustrezno regijo.

Kakšne pa so napovedi za to poletje?

Naj namenim še nekaj besed sezonskim napovedim. Te po svetu pripravljajo veliki meteorološki centri (npr. Evropski center za srednjeročne napovedi, ECMWF), različna spletna mesta pa povzemajo te informacije. Če že pri 10-dnevnih napovedih raje uporabljamo verjetnosti ravno zaradi naraščajočih napak, pa je koristna informacija v sezonskih napovedih še bolj skrita. Zato se tu objavlja le povprečja, npr. nadpovprečno toplo poletje, in omenja večja geografska območja, npr. južni del Evrope.

Kaj vse skrivajo povprečja, pa nam lahko pojasni hiter razmislek: izjemno topel in suh marec, izjemno hladen april in povprečno topel, a deževen maj nam dajo skupaj povprečno pomlad, pa smo imeli marca težave s sušo, aprila s pozebo in maja z boleznimi zaradi vlage. Zato so te napovedi za vrtičkarje bolj ali manj neuporabne in bo potrebno počakati, da bodo nadaljnje raziskave in razvoj obrodili sadove.

O portalih, ki podajajo vremensko napoved na uro natančno za en mesec vnaprej, pa glede na zgoraj povedano o naraščanju napak niti nima smisla govoriti. Tudi sami lahko napoveste, kakšno bo vreme natančno čez en mesec in morda vam bo uspelo!

Moj vrt ima svoje posebnosti

Pri uporabi vremenskih napovedi bodimo pozorni, kako se udejanjijo na našem vrtu. Je naš vrt na pobočju ali v kotanji, kjer se zadržuje hladen zrak dlje? Je lega prepišna? Te razlike lahko naredijo razliko že med našim in sosedovim vrtom, zato si je treba vremensko napoved omiliti ali zaostriti glede na lastnosti lege našega vrta. Napovedi namreč še nekaj časa ne bodo tako natančne, da bi zajele tudi taka manjša odstopanja, zato bodimo tudi sami malo ljubiteljskega meteorologa in spremljajmo, v čem je naša lokacija posebna.

Če bomo pripravljeni na razna presenečenja, ki nam jih vreme tako rado pripravlja, in se bomo z nekaj dobre volje ter poznavanjem vremenske napovedi soočili z zrakom in vsemi njegovimi dodatki, bo to najboljša popotnica za dobro vrtnarsko sezono. Predvsem pa uživajmo na vrtu!

 

Avtorica tokratnega članka je dr. Vanja Blažica, univerzitetna diplomirana meteorolologinja in članica ekipe Posadi.si. Krajša različica članka je bila objavljena tudi v majski številki revije Rože in vrt.

Povej naprej: