Zastirka za vrt. Čudežna odeja vaših vrtnih gred.

Če že nekaj časa vrtnarite, ste se prav zagotovo že srečali z besedo ‘zastirka’. Mogoče katero izmed zastirk že uporabljate na vašem vrtu. Za vsak slučaj pa nekaj napotkov, kako je zastirka za vrt lahko rešitev za več težav.

 

kompostna zastirka, zastirka iz slame, ekološki vrt, sonaravno vrtnarjenje, zastirke za vrt
Zastirka kot zaščita mladih sadik na vrtu.

Kaj je zastirka? Zastirka je, kot že beseda pove, nekaj, s čimer zastremo površino tal na vrtu. Lahko je organskega izvora (kompost, odpadlo listje, travni odkos…) ali iz umetnih materialov (plastična folija, polipropilen, zastirka iz filca ipd).

Tokrat se bomo posvetili naravnim, organskim zastirkam. Te so okolju prijaznejše, manj ali nič stanejo in imajo še en adut, ki ga umetne nimajo – lahko izboljšajo vrtno prst!

Vsaka izmed spodaj naštetih zastirk je lahko tudi zastirka za balkonski vrt (tudi to je prednost naravnih zastirk). Med vrtičkarsko sezono vam bo zastirka, taka ali drugačna, pomagala pri zaščiti pred sušo. Regulirala bo temperaturo prsti in delovala proti plevelu. V zimskem času bo zastirka prav tako ščitila vrtno zemljo in trajnice.

Na tej točki pomislite na tla v naravi – nikjer ne vidimo odkrite prsti! Naj bo tako tudi v našem zelenjavnem vrtu.

Zakaj uporabiti vrtno zastirko:

1. Zastirka v prsti zadržuje vlago, ker zaustavlja izhlapevanje vode iz tal.

2. Izboljša strukturo prsti, ker preprečuje erozijo, zbitost in razpokanje.

Zagotovo sami veste, kakšna postane površina vaših vrtnih gred po močnem nalivu. V poletnem času pa med sušo nikakor ne uidemo razpokam v prsti. Zastirke na vrtu ščitijo tudi korenine rastlin in delavne živalice v prsti.

3. Zastirka je najboljša obramba proti plevelu.

Kar pa ne pomeni, da se bomo z zastirko popolnoma znebili plevelov. Z zastirkami na gredah bo le njihovo izraščanje oteženo. Plevel boste lažje izpulili. Plevel v zastirki bo prej viden. Nekaterih plevelov pa se boste lahko za vedno znebili.

4. Uravnava temperaturo prsti.

Organske zastirke, kot sta listje in travni odkos, izolirata vrtno zemljo in jo ohranjata hladno. Medtem ko kompostna zastirka in zastirka iz surove ovčje volne prst segrejeta.

 

zastiranje vrta z zastirko, balkonska zastirka, kompost, permakulturni vrt, zastirke
Zastiranje vrtnih potk s slamo.

Preberite tudi: Temperatura in vlaga tal v zelenjavnem vrtu

5. Razgradljive, naravne zastirke za vrt so hrana za prst.

Ko se naravne zastirke na površini razkrajajo, v vrtno prst spuščajo hranila. Prav tako povečajo zmožnost zadrževanja vlage v prsti. Med vsemi je pri tem seveda zmagovalka prav kompostna zastirka.

6. Zastirke poskrbijo, da plodovi ostanejo čisti in izolirani od bolezni.

Za piko na i – vaš pridelek bo z zastirko ostal čist, saj bo ločen od prsti. Z zalivanjem lahko prenašamo bolezni, ker se voda odbija od tal. Zastirke za vrt to lahko preprečijo.

Za zastirke na vrtu lahko uporabimo:

  • Odpadlo celo ali narezano listje
  • Slamo (če živite na kraju z veliko suše, se slame raje izogibajte, pa tudi polži jo imajo radi)
  • Travni odkos (pazite, da trava ni zasemenjena in zastrupljena s herbicidi!)
  • Kompost – kompostna zastirka (če ste eni izmed bogato obdarjenih srečnežev s kompostom, je to bingo!)
  • Lubje (preverite, katero lubje, da vam ne zakisa vrtne prsti ali zavira rasti)
  • Lesni sekanci
  • Surova ovčja volna (prava odejica za zimo in poletje)
  • Zastirka iz narezanih listov gabeza (to bo za obilne plodove perfektno)
  • Miskantus (rastlina podobna bambusu, je brez semen in je primerna tudi za zastiranje poti)

 

Preberite tudi: Prednosti in pasti pri uporabi zastirke

 

Torej, vsakič, ko boste na vašem vrtu uporabili naravno zastirko, boste ustvarili bolj zdravo okolje za vas in vaše pridelke. Če boste na zelenjavnem vrtu negovali zdravo prst, vam bo ta to tudi povrnila. Vrtne zastirke so čudovita tehnika, ki vam bo zagotovo zlezla pod kožo.

Več o posameznih organskih zastirkah za vrt v naslednjem blog zapisu.

Naročite se na naše novičke na tej povezavi!

In še en nasvet!

Tudi, če mislite, da nimate zelenih prstov – nič ne skrbite! Prenesite brezplačno mobilno aplikacijo Posadi.si na svoj mobilni telefon in pridelajte svežo zelenjavo že letos!

Če pa nimate Android telefona ali ste bolj navajeni na računalnik, se lahko brezplačno registrirate na našo spletno aplikacijo Posadi.si. Poleg setvenega koledarja in nasvetov lahko s spletno aplikacijo tudi načrtujete vaš vrt.

To pa še ni vse! V našo aplikacijo prihaja tudi prva platforma za izmenjavo semen. Če želite biti o izidu te nove funkcije obveščeni prvi in jo premierno preizkusiti, se prijavite tukaj: KLIK

Povej naprej: