Delo na vrtu v juniju

Vrtnarjenje v mesecu juniju

Povzeto po knjigi Vrtnarstvo (Josip Štrekelj, Celje 1947).

Kaj v juniju sejemo, kaj sadimo in kaj presajamo

Na stalno mesto sadimo pritlični fižol ter sejemo zimsko črno redkev, repo, v polsenčne lege špinačo in mesečno redkvico (ledena sveča). Konec meseca še poslednjič sadimo grah ter natiški fižol ter sejemo drugič kumare.

V sejalnico sejemo, da vzgojimo sadike, endivijo, glavnato solato, navadne in podzemeljske kolerabe, a lahko tudi kodravi ohrovt.

Presajamo pozno cvetačo, zelje, kodravi in brstičnati ohrovt (popčar), navadne in podzemeljske kolerabe, glavnato solato, lahko pa še por in zeleno.

Ostala vrtna opravila v juniju

Na poganjke krompirja, kapusnic in boba spet nasujemo zemljo in naredimo grebene – osipamo.

Ob suši zalivamo zlasti cvetačo, paradižnike, redkev, redkvico in solato.

Grede kumar, paprike in jajčevca potrosimo z gnojem, da zadržuje vlago in preprečuje tvorbo zemeljske skorje.

Paradižnike privežemo ob količe ter jim odstranjujemo zalistnike.

Dišavne rastline, ko začno cveteti, žanjemo, kadar niso rosne, ker imajo tačas najjačjo vonjavo. Za zimsko porabo jih posušimo v zračnem prostoru.

Kompostni kup premečemo in po potrebi apnimo.

Triki in nasveti

Konec tega meseca prenehamo izpodrezovati špargljeve brstike in trgati liste rabarbari. Takoj nato zagnojimo grede špargljev in rabarbare, da si prvi, ker smo jim rezali brstike, a druge, ker smo trgali njene liste, spet opomorejo in okrepe za rast v bodočem letu.

Uši, ki se pojavljajo posebno na bobu in fižolu, zatiramo, če škropimo ali s tobačnim izvlečkom, ki mu dodamo kalijevo mazavo milo, ali z brozgo kvasije in mila, ali pa če trosimo ob rosi tobačni prah.

Še en nasvet!

Preverite tudi, kaj vas čaka v mesecu juliju. Tudi, če mislite, da nimate zelenih prstov – nič ne skrbite! Prenesite brezplačno mobilno aplikacijo Posadi.si na svoj mobilni telefon in pridelajte svežo zelenjavo že letos!

Povej naprej: