Škodljivci na vrtu: kako se znebiti bramorja, voluharja, strun, uši …

Ste opazili, da se polži izogibajo kupljene solate? In grejo z veseljem na vrtno solato? Naša okusna zelenjava z vrta gre v slast tudi živalcam, ki jih zato poimenujemo škodljivci. Od sočnih koreninic do mladih poganjkov. Zbrali smo nekaj receptov, kako se znebiti oziroma odgnati škodljivce z vrta.

Kako se znebim voluharja?

voluharVoluhar je zelo socialna žival in hrupa se hitro navadi. Strupov se izogibamo. Lahko mu v luknje zakopavamo sardele, ker mu vonj po ribah smrdi. To je treba ponavljati celo leto, ker se bo drugače vrnil. Nekateri pravijo, da mu smrdijo tudi bezgovi ali orehovi listi ter stroki česna. Prav tako mu smrdi ovčja volna, ki je hkrati tudi dobro gnojilo.

Težava je, da imamo vsi radi urejene vrtove. Proti voluharjem pa so najbolj učinkoviti njegovi naravni sovražniki: podlasica, kuna, kača, ujede, dober pes (ali mačka). Če damo na vrt kup vejevja, se bo tam lahko zadrževala kača ali podlasica. Če naredimo prežo, se bodo nanjo lahko usedale ujede. S tem naredimo veliko, saj privabimo voluharjeve naravne sovražnike.

Kako se znebim krta?

Krt je po slovenski zakonodaji zaščitena žival in ga zato ne smemo preganjati. Upoštevajmo še to, da če krta preženemo, bomo na vrt dobili voluharja. Krt se namreč med drugim prehranjuje tudi z voluharjevimi mladiči. In če imamo krta na vrtu, je to lahko zato, ker voha gnezdo voluharja. Krtine, ki vam ji naredi na zelenici, lahko uporabite, saj je tista zemlja najboljša za presajanje, ker je rahla. Krt naj bo vaš prijatelj na vrtu.

Kako se znebim bramorja?

Vedeti moramo, da je vsejed in se večinoma prehranjuje s strunami. Če ni številčen, nam ne bo delal škode, težava nastane le, če pa se preveč razmnoži. Žal za bramorja učinkovitega sredstva ni. Edino, kar lahko naredimo, je, da kupimo ekološko milo, ga razredčimo z vodo in to milnico vlivamo v luknje, da bo prilezel ven. Luknjo bramorja prepoznamo po tem, da je za dva prsta debela.

Največjo napako glede bramorja naredimo, če spomladi ne presejemo komposta ali pa raztrosimo gnoj in ga takoj zadelamo v zemljo, saj smo si s tem morda naselili bramorja. Če imamo kokoši ali race, jih spustimo na raztrošen gnoj na gostijo, šele nato gnoj vdelamo v zemljo.

Kako po luknji prepoznamo škodljivca?

Bramor ima za dva prsta debele rove. Rove voluharja pa prepoznamo, če se nam zemlja ugreza, ko hodimo.

Kako se znebim strun?

Če se znebimo bramorja, bomo imeli težave s strunami. Strune so čedalje večji problem. Ker imamo vsi radi vrtove brez plevela, struni s tem »ponudimo« solato. V pomoč proti strunam lahko na vrt posejemo ajdo, ki je votla. Ko struna vanjo zavrta, so notri med členki kaveljci in se noter prime. Med pripravki so najbolj učinkoviti na osnovi česna, čilija, alkohola in osnovne kulture. Pri uporabi se sprošča etil acetat, ki je težji od zraka in jih zaduši.

Preberite tudi: Strune na vrtu – kako strune ustavimo in se jih znebimo?

Kako se znebim polžev?

Najbolj učinkoviti sta leva in desna roka. 🙂 Tudi race so zelo učinkovite (edini problem je, da se raca naveliča polžev in si rada privošči tudi kakšen paradižnik ali papriko). Nekateri pravijo, da delujejo jajčne lupine. Če imate možnost, lahko na visokih gredah daste bakreno ograjo, saj primeri kažejo, da polži ne grejo po bakrenih ograjah. Ne uporabljajte soli, saj boste naredili škodo zemlji. Za nadzor nad polži je najboljša zastirka Miskantus, ki je super tudi za sušo.

Tako kot voluharju tudi polžem smrdi ovčja volna.

Kako se znebim mravelj?

Za mravlje obstaja lepa naravna rešitev – posujete jih s pecilnim praškom. To deluje tudi za uši. Lahko pa uporabite tudi cimet ali cimetovo olje. Dober insekticid je tudi pripravek iz hrenovih in asimininih listov.

Kako se znebim uši?

Deluje cimet, pecilni prašek ali naravni insekticidi na osnovi dalmatinskega bolhača. Lahko tudi posujete z bukovim pepelom. Vmes lahko posadite kakšno kapucinko ali bob, da boste uši privabili na drugo kulturo.

Smrdljivci

Cimet je eden izmed najboljših repelentov. Posujete zmleti cimet ali pa kupite cimetovo eterično olje in par kapljic pošpricate po rastlinah.

Stenice

Lahko jih odganjate s kakšnimi vabami; ajda na primer deluje nanje podobno kot na strune.

V kompostniku je podgana

Če je začela zahajati v vaš kompostnik, je najboljše nastaviti past.

Koloradski hrošč

Če ne ukrepamo pravočasno, lahko prenaša bolezni iz npr. bližnjih nasadov krompirja na naše paradižnike ali jajčevce. Rad ima vse predstavnike razhudnikov. Najbolj učinkovita je žal uporaba kemije, lahko pa ga tudi ročno pobiramo. Delujejo tudi namočeni listi asimine – ta je naravni sovražnik koloradskega hrošča. Deluje tudi Rdeči mineral forte.

Čebulna muha

Nevarnost čebulne muhe mine takrat, ko odcveti češnja – prvi naval je običajno v času cvetenja češnj. Najboljši je pripravek iz špinače ali rabarbare: 2 kg listov rabarbare/blitve/špinače skuhate v 10 litrov vode, odcedite, ohladite in 2x poškropite.

 

O škodljivcih na vrtu je govoril Jernej Mazej v Posadi.si webinarju. Če vas zanima več, si oglejte posnetek:

Povej naprej: