Setveni koledar Marije Thun. Najzanesljivejši vrtnarski priročnik

Setveni koledar Marije Thun – kako deluje in zakaj ga izbrati

Eno pomembnejših vrtnarskih opravil je izbira setvenega koledarja, saj nikakor niso vsi verodostojni in v dejansko pomoč pri delu na vrtu.

Zakaj izbrati setveni koledar Marije Thun?

Ker je delo Marije Thun znanstveno utemeljeno, plod dolgoletnih opazovanj in raziskovanj kozmičnih konstelacij, ki se opirajo na astronomske zvezdne karte in izračune, ne na astrološke napovedi, na katerih temeljijo drugi setveni koledarji.

Njena najpomembnejša ugotovitev je, da se količina pridelka ob upoštevanju primernega časa sejanja poveča za 30 odstotkov in več, tako pridelana hrana pa je tudi bolj zdrava.

Sicer pa priporočila strokovnjakinje izhajajo predvsem iz praktičnega dela na vrtu in poskusov, ki jih je opravljala več desetletij.

Njen setveni priročnik je primeren za vse, ki jim je blizu biodinamična metoda. Tako za vrtičkarje in poljedelce kot tudi za čebelarje, saj opozarja na ugodne dneve za setev, presajanje, nego in spravilo rastlin ter delo s čebelami.

Brezplačno naloži setveni koledar Marije Thun za leto 2021 za Android telefon.

Marija Thun se je rastlinam posvečala od mladosti. Med delom na vrtu si je skrbno beležila rezultate, tako da je njeno vrtičkarstvo in kmetovanje postalo raziskovalno.

Še prej se je seznanila s predavanji dr. Rudolfa Steinerja, začetnika biodinamičnega kmetovanja in utemeljitelja antropozofije, po kateri življenje na Zemlji pomembno sooblikujejo energije, ki prihajajo iz vesolja.

Thunova je zakonitosti teh vplivov prepoznala v odzivih rastlin. Ugotovila je, da jim lahko posredujemo različne impulze za rast tako, da izberemo čas setve in najpomembnejših opravil glede na to, pred katerim ozvezdjem zodiaka takrat potuje Luna. Sledeč tem ugotovitvam je rastline razdelila na plodovke, korenovke, listnate rastline in cvetnice.

Kako deluje setveni koledar Marije Thun v praksi

Če na primer želimo, da bo korenček lepo rasel in bo zdrav, imamo večjo možnost za uspeh, če ga obdelujemo, ko je dan za korenovke. Enako velja za vse ostale skupine.

Obstajajo pa tudi dnevi, ko ni priporočeno delo z nobenimi rastlinami, in sicer je to v času mrkov in prekrivanja planetov.

Setveni koledar Marije Thun, ki se od leta do leta razlikuje, je eden od temeljev biodinamičnega kmetovanja. To si prizadeva za ohranjanje ekološkega ravnotežja, plodnosti tal ter zdravja rastlin, živali in človeka.

Biodinamična pridelava hrane namreč pomeni skrb za rastline na naraven način. Zato pridelek predstavlja vir zdravja ter se močno razlikuje od z umetnimi dodatki polne hrane, ki je na voljo v trgovinah.

Setveni priročnik izhaja že več kot 50 let in je preveden v 27 jezikov. Poleg Luninih men upošteva tudi vplive drugih nebesnih teles našega osončja, ki se gibljejo pred ozadjem zodiaka.

Priporočljivo pa je upoštevati tudi dvižno in padno pot Lune, ki ju ne gre zamenjevati z menami.

Dnevi dvižne poti so na koledarju označeni kot primerni za obiranje pridelka, cepljenje sadnega drevja in nabiranje cepičev. Dnevi padne poti so primerni za presajanje rastlin, ki že imajo korenine, in obrezovanje sadnega drevja.

S poznavanjem in upoštevanjem koledarja torej postaneta življenje in delo enostavnejša, popolnejša in uspešnejša, tudi kmetijski pridelki so zato bolj zdravi in okusni.

Po nekaterih izročilih Lunine mene vplivajo na še mnoge druge sfere življenja. Tako naj bi v času pojemajoče Lune lahko več jedli in se vendarle ne zredili. Če si želimo gostih in krepkih las, pa bi se morali postriči v obdobju rastoče Lune v levu.

Setveni koledar Marije Thun 2021 tudi na vašem telefonu…

Setveni koledar Marije Thun je primeren tako za že izkušene vrtnarje kot začetnike, saj je njegova uporaba enostavna.

Obogaten s posameznimi nadgradnjami je dostopen tudi preko mobilne aplikacije Posadi.si (za Android) in spletne aplikacije Posadi.si.

setveni koledar Marije Thun 2021, lunin koledar 2021, setveni koledar Marija Thun 2021, mobilna aplikacija s setvenim koledarjem 2021
Prikaz setvenega koledarja Marije Thun v aplikaciji Posadi.si

 

 

Povej naprej: