Delo na vrtu v januarju

Delo na vrtu v januarju

Povzeto po knjigi Vrtnarstvo (Josip Štrekelj, Celje 1947).

Okvire in okna pokritih in toplih gred pregledamo ter pomanjkljivosti popravimo.

Kadar je južno vreme, zračimo redno kleti in druge prostore, v katerih je shranjena vzimljena vrtnina. Karfijole, sejane v začetku meseca septembra in pikirane v pokritih gredah, zračimo, da se ne pretegnejo in ne opešajo.

Zemljo, neodeto s snegom in zmrzlo, prekopljemo z rovačo (s krampom) ter jo pustimo v kepah. Ko se spomladi odtaja, postane sipka, lažja za obdelovanje in rodovitnejša.

Pridelano in kupljeno seme preskušamo, če je kalivo ali ne. Uporabno je še, če znaša kalivost petdeset odstotkov. Obenem razkužimo vse seme s ceretanom ali z uspulunom, najpripravneje na suho.

Napravimo si načrt za setve glede na kolobarjenje in gnojenje. (Kako bo letos izgledal vaš vrt lahko načrtujete tudi s spletno apliakcijo Posadi.si. Brezplačno se registrirajte in načrtujete svoj vrt tukaj.)

Če ni snega, lovimo uspešno voluharje in miši s pastmi ali pa jih uničujemo z ostrupljenimi koreninami zelene, peteršilja, ostrupljenimi jabolki in ostrupljenim zrnjem. Lovske pripomočke polagamo v rove.

Ljubitelji sejejo vrtno krešo v zabojčke, ki jih postavijo na okno v toplem prostoru. Vsaka druga setev je v tem mesecu izključena.

Orodje pregledamo, pokvarjeno popravimo, a manjkajoče dokupimo.

Še en nasvet!

Tudi, če mislite, da nimate zelenih prstov – nič ne skrbite! Prenesite brezplačno mobilno aplikacijo Posadi.si na svoj mobilni telefon in pridelajte svežo zelenjavo že letos!

 

Povej naprej: