Delo na vrtu – Kaj je potrebno postoriti v različnih letnih časih?

Če si želite na vrtu sočne zelenjave, dišečih zelišč ali prelestnih cvetlic, ga morate ves čas negovati. Prvo in glavno pravilo je, da nikoli ne vrtnarite »na pamet«, ampak vedno prisluhnete dogajanju v naravi.

Dela na vrtu v vseh letnih časih ne zmanjka, vseeno pa večini predstavlja prijetno sprostitev, še posebej, ko je pravočasno načrtovano.

Mnogim težavam se morda ognete, če vrtnarska opravila načrtujete že pozimi. Lahko pregledate stare zaloge semen, izdelate skico vrta ali pozornost posvetite pravilnemu kolobarjenju, dobrim sosedom ter mešanim posevkom. V decembru je še vedno čas, da zaščitite na nizke temperature občutljivejše rastline, februarja pa je na vrsti pregledovanje vrtnega orodja za prihodnjo sezono. Najbolj strastni vrtnarji tega meseca že pričnejo s setvijo na prostem, običajno špinače ali redkvic, vendar pod vrtno tkanino.

Delo na vrtu se običajno začne ob prvih toplejših pomladnih dneh. Ko ni več nevarnosti zmrzali, je čas, da odstranite pokrivala in zastirke, grede očistite in jih pripravite za nadaljnjo obdelavo. Da bodo vrtnine imele dovolj hranil za zdravo rast, pred setvijo tla najprej prerahljajte, nato pa jih obogatite s kakovostnim organskim gnojilom. Pravi čas za setev odpornejših zelenjadnic, kot so bob, nizek grah ali šalotka, je tedaj, ko je zemlja suha in 5 centimetrov pod površino namerite vsaj 5 stopinj Celzija. A za uspešno kaljenje večina rastlin potrebuje višjo temperaturo zemlje, tudi do 18 stopinj, kot denimo kumare in bučke. Približno en mesec po sajenju je treba rastlinam dodati organski kompost in odstraniti plevel. Ko poganjki silijo proti soncu, pa jih je potrebno tudi podpreti, da ne omagajo pod lastno težo.

Poleti so vrtnarji najbolj izdatno nagrajeni za svoje delo. Sezona pobiranja pridelkov je v polnem zamahu. Plodovke, pa tudi nekatere druge rastline, kot sta grah in fižol, obrodijo izdatneje in dlje, če se zrele plodove pobira redno in sproti. V vročih dneh je najpomembnejše vrtno opravilo redno namakanje. Ali je zemlja dovolj namočena, ugotovite tako, da med namakanjem s pomočjo lopate pogledate, ali je zemlja mokra po vsej globini korenin. V tem obdobju je pomembna tudi zaščita pred točo. V drugi polovici julija pa je že čas za setev jesenske zelenjave, predvsem solatnic, ki se jih, če so pravilno zaščitene, lahko pobira še pozno jeseni.

Jeseni se v zelenjavnem vrtu seje in sadi rastline, ki bodo spomladi dajale prvi pridelek, npr. zimske sorte solate, motovilec, blitvo ali spomladansko zelje. Če želite, da bi se zgodaj spomladi vrt odel v pisane barve cvetlic, je primeren čas tudi za sajenje okrasnih čebulnic. Jesen je kot nalašč za zbiranje odpadlega listja, iz katerega lahko nastane hranilen kompost, za odstranjevanje odmrlih vej, sajenje in presajanje grmovnic ter zračenje trate. Po prvi slani, a preden zemlja pomrzne, je potrebno zastreti mlade rastline, okoli katerih je priporočljivo nasuti nekaj centimetrov lesnih okruškov, lubja ali slame. To bo občutljive korenine zavarovalo pred zmrzovanjem ter hkrati uravnavalo odtekanje vode in spiranje prsti.

Najpomembneje je, da pri delu na vrtu uživate. Tako začetnikom kot izkušenim vrtnarjem lahko skozi celotno sezono pomagata spletni portal in mobilna aplikacija Posadi.si, kjer je vse vrtnarsko znanje dostopno na enem mestu.

Povej naprej: