12 razlogov zakaj imeti svoj zelenjavni vrt

Marsikdo se sprašuje, zakaj bi sploh imel svoj zelenjavni vrt, ko pa je toliko ponudbe v trgovinah. Sploh pa je vrtnarjenje za stare mame in tete (pa še kakšnega strica zraven), poleg tega pa je imeti svoj zelenjavni vrt izguba denarja, časa in živcev.

 

Pa je res tako?

 

Ekonomske računice tu seveda absolutno ni! Kako le, če pa lahko dobimo kilogram krompirja za 50 centov. Pa tudi kar nekaj slabe volje lahko nastane, če je vse, kar je pomembno, le končni rezultat. Kljub temu pa se najde kar nekaj razlogov, ki lahko tudi tebe prepričajo, da se opogumiš in si omisliš svoj zelenjavni vrt.

 

In ne! Vrtnarjenje ni le za stare mame, pač pa je dobra naložba za popolnoma vsakogar.

 

Kje pa so sploh prednosti tega da imaš svoj zelenjavni vrt? Ali sploh obstajajo?

 

Prednosti je ogromno! Verjetno za vsakega malo drugačne. Nekaj pa si jih lahko pogledaš v nadaljevanju. Upam, da te prepričajo, da zelenjavni vrt konec koncev sploh ni slaba odločitev, kot bi mogoče lahko izgleda na prvi pogled. To so tehtni razlogi, ki so tudi mene prepričali, da načrtujem in skrbim za svoj zelenjavni vrt:

 

  1. Čas, ki ga preživimo na svežem zraku
  2. Ob delu na vrtu se tudi razgibamo, kar je še posebej dobrodošlo, če imamo drugače predvsem sedeče delo
  3. Vrt nam nudi sprostitev
  4. Zelenje ki ga gledamo (namesto ekrana), občutek zemlje med prsti, vonjave okrog nas…
  5. Zelenjava, ki jo pridelamo, je veliko bolj zdrava od tiste kupljene
  6. Upam si celo trditi, da boste pojedli več zelenjave, kot če bi jo kupovali (sploh če tudi pri vas velja princip: proč pa ne bomo metali)
  7. Če imamo družino, je lahko to odlična priložnost za preživljanje kvalitetnega skupnega časa
  8. Otroke pa lahko ob tem marsikaj naučimo. Odnos do zdrave prehrane, cenjenje dela, ki ga moramo vložiti, da nekaj dobimo (pridelamo)…
  9. Sosedski odnosi, ko s sosedi izmenjujemo in se obdarujemo s presežki iz našega zelenjavnega vrta
  10. Druženje z ostalimi vrtičkarji – vrtičkarji so namreč zelo družabna bitja! Zelenjavni vrt je lahko odlična priložnost za sklepanje novih poznanstev ali pa poglobitev obstoječih. Med seboj si lahko pomagamo z nasveti, z izmenjavo dobrin, ali pa se le malce podružimo in poklepetamo (kar pa je tudi koristno)
  11. Varovanje narave in okolja (manj gnojil in pesticidov, kot pri masovni pridelavi, ne potrebujemo nobene embalaže, izognemo se na tisoče prevoženih kilometrov s tovornjaki, ladjami itd…)
  12. Ne nazadnje pa tudi zadovoljstvo ob tem kar smo uspeli pridelati. Pa četudi je to le glava solate in malo peteršilja

 

Zelenjavni vrt nam lahko nudi tudi zavetje pred stresom.

 

Bistvo tega, da imamo svoj zelenjavni vrt torej ni le v tem, kaj se bo na koncu dneva znašlo na našem krožniku. Pomembne so tudi vse druge pozitivne stvari, predvsem pa občutki, ko vemo, da smo to kar jemo pridelali sami, da je zdravo ter da smo ob tem še nekaj dobrega naredili zase in za celotno družino, konec koncev pa tudi za naš planet.

 

Tudi, če mislite, da nimate zelenih prstov – nič ne skrbite! Prenesite brezplačno mobilno aplikacijo Posadi.si na svoj mobilni telefon in pridelajte svežo zelenjavo že letos!

Začnite načrtovati in spremljati vaš vrt z brezplačno registracijo v Posadi.si Planer Vrta .

 

Nemogoče, da bi lahko na krožniku pristalo kaj boljšega od domače zelenjave.

 

Poznaš še kakšen razlog zakaj je dobro imeti lasten zelenjavni vrt? Deli ta zapis tudi z ostalimi in poskusimo prepričati še koga, da se opogumi in začne!

 

 

• Zala Koren •
Povej naprej: