Zalin Vitamin Vrt

Živijo, sem Zala  in to so moji prvi vrtnarski koraki. Projekt: Vitamin Vrt.

Letos sem se odločila, da malo več časa in energije vložim na naš vrt. Zakaj? Ker želim sebi in svoji družini zagotoviti čimbolj kvalitetno in zdravo hrano.

Zakaj Vitamin Vrt? Ob besedi vitamin mislim, da vsi pomislimo na nekaj pozitivnega, dobrega, zdravega… Vitamini so super. Vsak od njih ima svojo nalogo. Vsak vitamin posebej je za telo nujno potreben. Če pa lahko to nekako združimo pa še toliko bolje. In tu pride na vrsto vrt. Poleg tega, da na njem raste zelenjava, ki vsebuje veliko vitaminov in seveda tudi drugih super stvari, veliko časa preživimo na soncu, na svežem zraku, dobro se razmigamo.. Eno samo zdravje! 🙂

Torej hitro vzemimo motiko v roke in pojdimo na vrt! Ker pa zelenjava, čeprav velika in lepa, ki samo čaka na vrtu, ne koristi prav veliko, bom z vami delila še kakšen recept, da dobimo tisto pravo dozo vitaminov

Načrtovanje, planiranje, preračunavanje..

Končno lahko rečem, da je konec zime. Letošnja zima je bila zame absolutno predolga in premrzla. Rada imam sonce, toploto, morje, rada hodim bosa po travi..

Ob toplejšem vremenu pa sem končno(!) pomislila tudi na to, kaj bomo letos sadili na vrt.

Letos so naše potrebe in želje po domači, sveži zelenjavi še toliko večje, ker imamo pri hiši malega gurmančka.

Ni enostavno. Imamo precej velik vrt, ki si ga tako delimo skupaj s partnerjevimi starši. In priznam, da mi je veliko lažje, ker za urejanje vrta nisem sama(ali pa mogoče težje, ker ne morem vsega narediti tako in toliko, kot bi sama želela).

A kljub temu sem se tudi sama že večkrat vprašala ali se splača. Zakaj bi se trudila in potila na vrtu, izgubljala čas, ko nekaj ne uspe, če pa se lahko preprosto(?) odpeljem v trgovino in enako(?) zelenjavo kupim, po razmeroma ugodni ceni.

A na koncu vedno pridem do enakega odgovora.

Ni ga boljšega občutka, ko se lahko sprehodim do vrta, naberem svežo zelenjavo in iz nje pripravim obrok, za svojo družino. Splača se!

Torej.. ko se enkrat odločiš, da se splača, je potrebno najprej nekaj načrtovanja.

Naj povem, da nisem noben strokovnjak. Če sem iskrena, še nekaj let nazaj pri meni niti kaktus ni preživel. Pravzaprav sem ena tistih, ki bi najprej potrebovala en priročnik Vrtnarjenje za telebane, debel vsaj kot SSKJ, vendar na srečo namesto tega obstaja aplikacija Posadi.si, ki mi je vedno v veeeliiiiko pomoč! In moja mama in v.d. tašče seveda.

Kako začeti?

Najprej se posvetuj s taščo!  (logičen korak, če si deliš vrt-ne iz drugih razlogov ;))

Sedaj pa zares.

Sama sem si najprej napisala seznam zelenjave, ki jo želim imeti na vrtu. Ko pa sem imela vsaj okviren seznam, sem na spletni strani posadi.si uporabila planer vrta.

Pregleden, enostaven za uporabo.

Najprej se seveda registriraš, potem pa vpišeš podatke vrta in število oseb.

Nato izbereš vrtnine, ki jih želiš na vrtu.

Ko potrdiš izbor, se ti gredice izrišejo na tvojem vrtu.

Čaka te samo še prilagoditev velikosti gredic glede na potrebe oz. število oseb( vse se avtomatsko računa že v planerju- zakaj nisem tega uporabljala že zadnjih pet let???) ter razporeditev glede na dobre in slabe sosede.

Ko imaš tako razdelano idejo, kako naj bi izgledal vrt in koliko česa potrebuješ je vse takoj veliko lažje.

planiranje vrta, kako planirati zasaditev na vrtu, dobri in slabi sosedi na vrtu
Tako bo letos izgledal moj vrt. 🙂

Sedaj pa samo še čakamo na lepo vreme in sezona vrtičkanja se lahko začne!

Avtor: Zala Koren

Če želite tudi vi zdrav vrt, ki bo upošteval dobre in slabe sosede lahko preizkusite Posadi.si Planer vrta. Brezplačno se lahko registrirate tukaj.

Povej naprej: