Zelenjava od A do Ž: bučke

Posted on Posted in Vrtičkarski nasveti, Zelenjava od A do Ž

Cucurbita pepo

Gojenje bučk

Lahko jih sejemo neposredno na končno mesto, ko ima zemlja temperaturo vsaj 20°C, bolj običajna pa je vzgoja iz sadik s koreninsko grudo.

Razmaki med bučkami

Grmičaste sorte med vrstami vsaj 1 m, med rastlinami v vrsti vsaj 0,5 m, plazeče sorte pa še veliko več.

Lega

Sončna.

Količina

Ena do dve rastlini na osebo.

Datum sajenja

Na prostem maja, za sadike v aprilu. Kali 8 dni.

Gnojenje bučk

Potrebujejo veliko gnojil. Uporabimo hlevski gnoj ali domači kompost, lahko jih posadimo kar na kompostu. Razlog za sušenje plodov je lahko pomanjkanje bora ali mangana.

Zalivanje bučk

Če želimo večji pridelek, jih obilno namakamo – najmanj vsak drugi dan do globine 20 cm. Pokrijemo z organsko zastirko.

Dobri sosedje bučk

bazilika, sladka koruza, sončnice, fižol, čebula, kapucinke, bob, grah, črna redkev, redkvica, paradižnik, solata, meta

Slabi sosedje bučk

/

Bolezni in škodljivci

Če jih napadejo škodljivci ali bolezni, posadimo nove rastline (do sredine avgusta). Poskrbimo za pravilno medvrstno razdaljo in zračna tla, uporabimo organsko zastirko in občasno zalijemo z algino brozgo.

Spravilo bučk

Pobiramo jih, ko so velike med 10 in 15 cm. V hladilniku jih imamo do en teden.

Prehrana

Uporabljamo meso sadeža in cvetove. Vsebuje veliko vitaminov in mineralov. Recepti

Pomembno

Seme pobiramo le, če nikjer v bližini (500 m) ni druge sorte bučk.

Posebnosti bučk

Pobiramo jih čim bolj sproti, da rastlina obrodi še naprej.