Zelenjava od A do Ž: fižol

Phaseolus vulgaris

Gojenje fižola

Sejemo ga neposredno na stalno mesto ali vzgojimo sadike. Za uspešno kaljenje je potrebna toplejša zemlja (vsaj 8°C za nizki fižol, za visoki še več). Nizkega fižola ni treba sejati v kupčke, visokega pa je. Visoki fižol sejemo v skupine od 6 do 10 zrn.

Razmaki med fižoli

Nizki fižol: med vrstami 30—40 cm, v vrsti na vsakih 10 cm eno ali dve zrni. Visoki fižol: Med vrstami 2 m, med skupinami rastlin v isti vrsti vsaj 1 m.

Lega

Sončna, zavetrna.

Količina

Nizki fižol približno 20 rastlin na osebo, visoki pa približno pet rastlin na osebo.

Datum sajenja

Nizki stročji fižol na prostem konec aprila—konec avgusta, zrnatega pa do začetka avgusta. Visoki stročji fižol na prostem začetek maja—sredina junija. Sadike vseh vrst tri tedne prej. Kali 9 dni.

Gnojenje fižola

Nizki fižol: v dobri zemlji ne potrebuje gnojenja, ne uporabljamo hlevskega gnoja ali domačega komposta. Visoki fižol: Manjše količine domačega komposta ali dobro preperelega hlevskega gnoja. Obema spomladi koristi zalivanje z algino brozgo. Skrbimo za rahlo zemljo. Če so rastline rumenkaste, primanjkuje magnezija – uporabimo magnezijevo listno gnojilo.

Zalivanje fižola fižola

Potrebuje veliko vode, posebno v času cvetenja. Zalivamo enkrat do dvakrat na teden do globine 20 cm. Ne zalivamo po listih in cvetovih. Uporabimo organske zastirke, a pazimo na polže pod njimi.

Dobri sosedje fižola

paradižnik, kumare, kapusnice, solata, zelena, rdeča pesa, blitva, motovilec, radič, sladka koruza, špinača, redkev, žajbelj, šetraj

Slabi sosedje fižola

čebula, por, česen, šalotka, drobnjak, paprika, bazilika, komarček, sladki komarček

Bolezni in škodljivci

fižolova pegavost, fižolova rja, bela plesen, bakterijske pegavosti, fižolar, uši, pršice

Spravilo fižola

Stročji fižol trgamo čim bolj sproti, zrnatega pa, ko so zrna suha. Pri spravilu porežemo samo nadzemne dele. Zamrzovanje je uspešno do enega leta, lahko pa tudi shranimo suho zrnje v vrečah iz papirja ali blaga.

Prehrana

Užitni del rastline so stroki in zrna, ki jih uživamo mlada in suha. Vsebuje veliko beljakovin, vitaminov in mineralov. Recepti

Pomembno

Visokemu fižolu za oporo postavimo prekle ali vrvice. Priporočljivo je osipavanje rastlin. Odvisen je od dolžine dneva. Suh in vroč zrak je za fižol neugoden – pomoči za to ni, ga je potrebno pa vseeno zalivati, da ga ohranimo za čas ugodnejših temperatur.

Posebnosti fižola

Če stročji fižol trgamo sproti, cveti še naprej. Nizki fižol ne potrebuje svoje gredice, lahko ga sadimo ob zelje, ohrovt, cvetačo ali krompir.

Povej naprej: