Delo na vrtu v februarju

Delo na vrtu v februarju

Povzeto po knjigi Vrtnarstvo (Josip Štrekelj, Celje 1947).

Priprava tople grede

Tople grede začnemo pripravljati v toplih krajih v začetku, v mrzlejših pa v drugi polovici meseca. Na dno grede namečemo plast listja, nanjo pa 30 do 40 cm debelo plast svežega konjskega gnoja. Ko se gnoj ogreje, nasujemo vrh njega kakih 15 cm debelo plast dobre humusno-peščene zemlje in ko se tudi ta ogreje, razdelimo gredo na toliko predelov, kolikor vrst semena namerjamo posejati.

Vzgoja sadik

V tem času gre posebno za vzgajanje sadik rane vrtnine, kakor solate, pese, zelene, navadnih kolerab, zelja, ohrovta, cvetače, pora in čebule, a proti koncu meseca še za vzgajanje paradižnikov, paprike in jajčevca. Če imamo več toplih gred, namenimo primerno veliko pikiranju sejančkov, v druge pa sejemo mesečno redkvico in berivko.

Če ni na vrtu tople grede, sejemo potrebno vrtnino v zabojčke, katere imamo v stanovanju na toplem, ali pa napravimo mesec dni pozneje v zavetni južni legi pokrito gredo.

Oskrbovanje toplih in pokritih gred obstaja predvsem v rednem zračenju in zmernem zalivanju (škropljenju), tako da je zemlja vlažna, ne pa zamočvirjena.

Če je setev pregosta, premalo zračena in preveč zalivana, se rastlinice pretegnejo, stebelca počrne, popadajo in zgnijo.

Kaj sejemo v februarju

Ako dopušča vreme in je zemlja osušena, zlasti v južnih krajih, sejemo lahko že v tem mesecu na prostem berivko, redkvico, navadno in novozelandsko špinačo, korenje, peteršilj, črni in beli koren, pastinak, radič, bob, sladkorni in luščilni grah, vrtno krešo in nekatere dišavnice (koper, janež, koromač, kaduljo, timijan, krebuljico).

Koder je zemlja težka, pokrivamo setev zaradi boljše kalivosti s kompostom.

Setveni koledar Marije Thun za leto 2020, informacije o sajenju in presajanju ter dobre in slabe sosede najdeš na aplikaciji Posadi.si.  Klikni tukaj in si jo brezplačno naloži na Android telefon.

Ostala vrtna opravila

Karfijole, sejane v mesecu septembru in pikirane v pokritih gredah, morda tudi rano zelje, rani ohrovt in zimsko solato je treba v tem mesecu redno zračiti, da se utrdijo za nasad na prostem v mesecu marcu.

V drugi polovici tega meseca polagamo zgodnji krompir, drugega ob drugem, zavoljo predkalitve v zabojčke. Imeti ga moramo v suhem, svetlem prostoru, da se klice ne pretegnejo.

Za prekopavanje gred, ako niso bile prekopane na jesen ali pa v mesecu januarju, je zdaj prav skrajni čas. Kompostni kup premečemo.

Mogoče vas bo zanimalo tudi…

Delo na vrtu v januarju

Delo na vrtu v marcu

Povej naprej: