Okrasne trave pozimi

Okrasne trave včeraj in danes

Okrasne trave so postale popularne in jih najdemo vsepovsod. V vrtovih in javnih zelenih površinah, na balkonih, v okrasnih posodah in na grobovih. Pa ni bilo vedno tako. Še pred kakima dvema desetletjema, ko smo jih skušali približati potencialnim kupcem trajnic, se je večina zmrdovala, češ saj ne cvetijo in večinoma pozimi niso zelene. Pa v naravi jih je vse polno ….

Danes jim tega ne zamerimo več in cenimo njihovo spreminjanje skozi letne čase, zanimive, čeprav ne kričeče barve, valovanje v vetru, različno oblikovane cvetne in semenske late, šopaste silhuete. Skratka, cenimo njihovo umirjeno lepoto.

Pri mnogih imajo posebno vrednost gosti šopi posušenih listov in cvetnih latov, ki ostanejo stabilni tudi, ko na jesen odmro in dobro kljubujejo vetrovom in snegu. Le kakšen moker sneg jih lahko upogne ali celo deloma polomi. Takrat bomo pač odstranili, kar ni več lepo.

Okrasne trave za vsak okus

Kot velja na sploh za trajnice, velja tudi za trave, da so si med seboj zelo različne. Nekatere so zelo visoke, druge so pritlikave. Ene ljubijo sonce, druge senco. Poznamo take, ki odlično prenašajo sušo, spet druge potrebujejo v zemlji veliko vode ali celo rastejo v stoječi vodi ali v močvirju. Nekatere ohranijo živo listje tudi pozimi, drugim se že jeseni posuši.

Večina trav ima listje v različnih niansah zelene barve. Nekatere pa so tudi sive, srebrne, rumene in še drugače obarvane, tudi pisane. Tudi njih cvetje in plodovje je podobnih barv.  Marsikatera pa se pred zimo, preden nadzemni deli odmrejo, obarva v čudovite jesenske barve, podobno kot drevesa in grmovnice.

Seveda pa med trajnice prištevamo le tiste trave, ki dobro prenašajo tudi naše mrzle zime in jih torej sadimo na prosto enkrat za mnoga leta.

Ker je trav tako zelo veliko in so si med seboj tako zelo različne, jih lahko v vrtnem oblikovanju uporabimo za najrazličnejše namene.

okrasne trave, trajnice, prezimne okrasne travem , nega okrasnih trav pozimi
V velikem vrtu ustvarjajo ozadje drevesa in gmovnice. Trata, skale in velike trave pa dominirajo v ospredju. Tu ni kričečih barv, glavne so silhuete, skozi vse letne čase.

Tiste močvirske in vodne nam lahko pomagajo čistiti vodo v naravnih kopalnih bazenih ali rastlinskih čistilnih napravah. Ali pa samo pomagajo ustvariti živahen vrtni vodni motiv.

Tiste, ki imajo rade senco, lahko pomagajo ozeleniti senčne predele vrta ali prostor pod drevjem in grmovjem, da se nam ne bi bilo potrebno zatekati k mrtvim materialom, kot je lubje in podobno. Saj je zlasti v majhnem vrtu vedno premalo prostora za rastline in škoda ga je nekoristno zapravljati.

V mešanih gredah trajnic so lahko trave ogrodje ali pa dobro dopolnilo cvetočim trajnicam. Prav tako se trave lepo kombinirajo  z grmovnicami, tudi vrtnicami. Lahko pa posamezne markantne posadimo tudi kot osamelce ali skupine na trato.

Zimska nega okrasnih trav

Če upoštevamo vsesplošno veljavno osnovno pravilo vzdrževanja vrta in vrtnih rastlin, da sproti odstranjujemo vse tisto, kar ni več lepo, takoj naletimo na ‘vsake oči imajo svojega malarja’. A kljub temu je treba poudariti, da pri travah posebej cenimo zimsko lepoto njihovih posušenih in odmrlih delov.

Velika škoda bi jih bilo jeseni porezati pri tleh. Še večji greh pa naredijo tisti, ki jeseni porežejo njihove suhe cvetne klase in pustijo na vrtu na pol porezane in oskubljene travne šope. Tudi povezovanje v nenaravne ‘žitne snope’ se mi ne zdi smiselno, saj na ta način travni šopi izgubijo ves čar in vso lepoto. Je pa že bolje vzeti v zakup morebitno nevarnost, da bo moker sneg upognil ali celo deloma polomil suha stebla. Če se bo to zgodilo, bomo, ko bo sneg odlezel, porezali poškodovane dele. Tisti, ki bodo ostali stabilni, pa bodo počakali do pomladi, ko bomo odstranili vse staro in odmrlo tik nad tlemi in tako naredili prostor za novo rast.

okrasne trave, trajnice, prezimne okrasne travem , nega okrasnih trav pozimi
Posamezna cvetna stebla od blizu ….

Kot na sploh velja za trpežne trajnice, velja tudi za trave, da pozimi ne zahtevajo nobene posebne zaščite in nobene posebne nege. Pozimi pač bolj ali manj počivajo, se umirijo in čakajo na toplejše letne čase, ko bodo rast spet obnovile. Seveda to velja le, če smo pravo travo posadili na pravo mesto, kjer bo imela dovolj prostora in vse tisto, kar za svoje življenje potrebuje.

 

avtor: Jožica Golob-Klančič; univ.dipl.ing.hort. in krajinske arhitekture

www.trajnice.com

slike: Peter Rojc st.:

 

Povej naprej: