Zelenjava od A do Ž: korenček

Daucus carota

Gojenje korenčka

Posejemo ga neposredno na stalno mesto, ko temperatura zemlje preseže 8°C, sicer kali zelo počasi.

Razmaki med korenčki

Med vrstami vsaj 30 cm, v vrsti na gosto.

Lega

Sončna.

Količina korenčka

Približno 30 rastlin na osebo.

Datum sajenja

April—julij (temperatura zemlje mora biti višja od 8°C), nekatere vrste do septembra. Septembra ali oktobra lahko sadimo v neogrevane rastlinjake za prezimitev. Kali 10 do 20 dni.

Gnojenje korenčka

Z domačim kompostom. Dognojimo v času največje rasti listov. Potrebuje veliko kalija, manj fosforja in še manj dušika. Ne gnojimo s hlevskim gnojem, lahko pa ga posejemo za rastlino, pri kateri smo uporabili gnoj.

Zalivanje korenčka

Potrebuje redno oskrbo z vodo, sicer koreni popokajo. Zalivamo enkrat na teden do globine 40 cm. Lahko tudi prek listov, a v jutranjem času.

Dobri sosedje korenčka

čebula, česen, por, blitva, črna redkev, drobnjak, radič, redkvica, paradižnik, solata, majaron, koper, meta, ognjič

Slabi sosedje korenčka

peteršilj, pastinak

Bolezni in škodljivci

Strune, uši, korenčkova muha, korenčkova črnoba. Poskrbimo za rahlo zemljo, primerno medvrstno razdaljo, ne gnojimo s hlevskim gnojem.

Spravilo korenčka

Izrujemo s pomočjo vil za prekopavanje, preden se začne listje sušiti. Skladiščimo zakopane v pesku v vlažnih in hladnih kleteh.

Prehrana

Uživamo koren, surov ali kuhan. Je pomemben vir antioksidanta beta karotena in drugih vitaminov. Recepti

Pomembno

Uporabimo sveže seme. Višjo temperaturo zemlje za setev omogočimo, če jo nekaj dni pred setvijo pokrijemo s prozorno folijo, po setvi pa pokrijemo z agrokopreno. Zgodnje setve zalijemo z baldrijanovim čajem. Skrbimo za rahlo zemljo.

Posebnosti korenčka

Za kaljenje potrebuje kak sončni žarek, zato semena le rahlo zagrebemo ali jih le porinemo v prst s hrbtno stranjo grabelj. Odrasle rastline lahko zastiramo z organsko snovjo in se tako izognemo zelenim vrhom korenov.

Povej naprej: