Zelenjava od A do Ž: radič

Cichorium intybus

Gojenje radiča

Poletne sorte do zime oblikujejo rdeče ali zelene glave. Ne smemo jih sejati pred junijem, sicer naredijo cvet. Prezimne sorte tvorijo glave zgodaj spomladi. Tržaški solatnik sejemo zgodaj spomladi, jemo mlade liste. Uspeva že nad 5°C, optimalne temperature za rast in razvoj so okoli 18°C.

Razmaki med radičom

Poletni radič: med vrstami vsaj 40 cm, med rastlinami v vrsti vsaj 40 cm. Prezimni radič: med vrstami vsaj 40 cm, med rastlinami v vrsti vsaj 10 cm.

Lega

Sončna.

Količina

Vsaj pet rastlin na osebo.

Datum sajenja

Različno. Tržaški solatnik konec aprila, poletne sorte junija, prezimne sorte junija in julija. Kali približno 14 dni.

Gnojenje radiča

Z domačim kompostom. Lahko gojimo na gredici, ki je bila pognojena s hlevskim gnojem za predhodno rastlino. Koprive in gabez lahko uporabimo kot zastirke, ki hkrati gnojijo.

Zalivanje radiča

Potrebno je redno zalivanje, tako bo tudi radič manj grenak. Koristne so tudi zastirke, da se listi ne dotikajo vlažnih tal. Ne zalivamo po listih.

Dobri sosedje radiča

solata, korenček, fižol, paradižnik, bazilika, sladka koruza, šetraj, koper

Slabi sosedje radiča

paprika, peteršilj, endivija

Bolezni in škodljivci

koreninske uši, strune, voluhar, pepelasta plesen, bakterijsko gnitje, koreninske nematode

Spravilo radiča

Režemo sproti po potrebi, zdrži temperature do −8°C. Najprej pospravimo “sladkorne” radiče. Rastlinam očistimo korenine (ne z vodo), jih zavijemo v časopisni papir in obesimo s koreninami navzgor.

Prehrana

Ima podobne lastnosti kot druge solatnice, lahko pa ga tudi kuhamo in pečemo. Vsebuje veliko vitaminov, mineralov in vlaknin. Recepti

Pomembno

Ločiti je treba med prezimnimi in poletnimi sortami, da ga znamo gojiti. Prezimne sorte lahko režemo tudi poleti. Če sejemo prezgodaj, bo več rastlin zacvetelo. Če je prevroče, posejemo na stalno mesto in ne presajamo. Pozorni smo na pravočasno redčenje rastlin.

Posebnosti radiča

Je najbližji sorodnik endivije. Je tudi odličen kompostni material in naravna zastirka drugim rastlinam.

Povej naprej: