Zelenjava od A do Ž: rabarbara

Rheum rhabarbarum

Gojenje rabarbare

Gojimo jo kot trajnico in razmnožujemo s koščki korenin odrasle rastline. Cvetove trgamo, preden se razcvetijo, ker porabijo veliko hranil. Po 10 letih jo je treba presaditi drugam, ker je zastarana in bo v slabših razmerah hitreje propadla.

Razmaki med rabarbarami

Ena rastlina potrebuje vsaj 1 m² prostora.

Lega

Sončna ali polsenčna, raje slednje.

Količina

Za eno družino je dovolj ena rastlina.

Datum sajenja

Spomladi ali jeseni.

Gnojenje rabarbare

Pred presajanjem tla dobro pognojimo s hlevskim gnojem, pozimi jo ogrnemo z domačim kompostom, poleti nekajkrat zalijemo s koprivno brozgo.

Zalivanje rabarbare

V suši je dobrodošlo enkrat na teden, a takrat zelo globoko; sicer ni potrebno.

Dobri sosedje rabarbare

špinača, kapusnice, čebula, česen, vrtnice

Slabi sosedje rabarbare

/

Bolezni in škodljivci

Ni težavna rastlina, le skrbimo za rahla tla in preprečimo zastajanje vode ob koreninah.

Spravilo rabarbare

Peclje režemo do srede julija, pozneje vsebujejo preveč oksalne kisline. Listov ne režemo, ampak jih odvijemo.

Prehrana

Uporabljamo listne peclje, ki jih dodajamo kompotom, sokovom, marmeladi in pecivu, lahko pa iz njih pripravimo tudi juhe ali rižote. Še zaprte cvetne brstiče lahko pripravimo kot brokoli. Vsebuje veliko balastnih snovi, vitaminov in mineralov. Zaradi oksalne kisline v listih teh ne uživamo, rabarbara tudi ni priporočljiva za nosečnice, med dojenjem, ob težavah s prostato, hemoroidi, sečili, žolčnimi ali ledvičnimi kamni, artritisom ali protinom. Recepti

Pomembno

Potrebuje rahlo in vlažno zemljo ter veliko prostora, dobro uspeva tudi v polsenci. Tla naj ima vedno pokrita z organsko zastirko. Na liste rabarbare so mnogi alergični, zato ob delu z njo uporabljamo rokavice.

Posebnosti rabarbare

Izvira iz daljnega vzhoda. Njeni listi so dober kompostni material. S čajem iz njenih listov lahko zalijemo tla pred sajenjem kapusnic za preprečevanje golšavosti kapusnic.

Povej naprej: