Zlato gnojilo, ki ga premore vsak

Če ste dovolj odrasli in lahko pustite ‘Oh fuj!’ za seboj, vam toplo priporočamo urinocikliranje za razkošen zelenjavni vrt. Svež urin je namreč bogat z dušikom, vsebuje pa tudi nekaj fosforja in nizek odstotek kalija. Urin lahko uporabljate kot tekoče gnojilo bogato z dušikom ali kot pospeševalnik pri kompostiranju.

 

Sestava urina

 

Natančna razčlemba vsebine urina je odvisna od prehrambnih navad tistega, ki lula. Več beljakovin kot človek zaužije, višji bo odstotek dušika v njegovem urinu. Pri tipičnem zahodnjaškem načinu prehranjevanja bo razmerje NPK (dušik, fosfor, kalij) približno 11-1-2. Za primerjavo – pri krvni moki je razmerje 12-2-1, klasično umetno gnojilo NPK pa ima razmerje 3-1-2.

 

 

Urin seveda vsebuje tudi soli – sploh, če radi jemo instant juhice in pomfrit. Prav vsebnosti soli in visoke ravni dušika je potrebno urin redčiti z vodo v razmerju 1:10, če ga želimo uporabljati na zelenjavnem vrtu. V primeru, da urin uporabljamo za nežnejše rastline, sadike in rastline v loncih ga moramo redčiti v razmerju 1:20. To pa zato, ker se te rastline lažje zasolijo in posledično usahnejo.

 

Še posebej pozorni bodite, če živite na področju kjer ne zapade veliko padavin. Dež namreč izluži sol iz prsti. V primeru, da živite na bolj sušnem področju obstaja nevarnost, da se v prsti začne kopičiti sol.

 

Svež urin ima pH nekje od 5 do 9, odvisno od načina prehranjevanja. S staranjem se urin nevtralizira in seveda razgradi, ko se ga uporabi zunaj. Vsekakor pa so skrbi v zvezi s pHjem urina odveč, če ga želimo uporabiti na vrtu.

 

Ali je uporaba urina varna?

 

Urin zdravega človeka je sterilen. Pri nekomu, ki dobro skrbi za osebno higieno in zdravo odvajanje bi urin moral ostati tak kot je v telesu. Problem lahko povzroči navzkrižna kontaminacija s fekalijami (ki predstavljajo nevarnost za zdravje!). To lahko preprečimo tako, da se naučimo pravilno dobro obrisati v smeri ‘od spredaj nazaj’.

 

Če jemljete zdravila, vaš urin ni primeren za uporabo na zelenjavnem vrtu. Prav tako ne, če imate okužbo sečil ali kakršnokoli drugo okužbo. Skratka ne uporabljate vašega urina na vrtu v primeru, da se okrog vašega odtočila dogaja karkoli ‘zanimivega’.

 

 

Se vam urin gnusi?

 

Če smatramo, da smo težave v zvezi z varnostjo uporabe urina  na vrtu zadovoljivo rešili, nas lahko pri tej ovira samo še gnus. Zavedati se moramo, da sta gnus in odpor kulturni konstrukt. Odločiti se moramo ali bomo pri tem vztrajali, ali na stvar pogledali še z drugega vidika. Večina vrtnarjev je navdušena nad gnojenjem s kravjim drekom, ki pa v resici predstavlja veliko večjo nevarnost za okužbo s patogenimi bakterijami kot človeški urin.

 

Nekaj stavkov v razmislek:

 

“Urin vsebuje le odstotek odpadne vode in do 80% hranil.’’

Science Daily


Povprečno se za izplakovanje WC školjke potroši tudi do 22 litrov pitne vode dnevno. Kar temu sledi je dolg in drag proces dekontaminacije te odpadne vode. Poraba takšne količine vode na eno samo izplakovanje nepotrebno poveča volumen odplak in ceno njihove obdelave. Celoten proces čiščenja odpadnih vod za seboj pušča ogromen ogljični odtis.

Time Magazine

 

Na kratko – ogromno nas stane, da dobesedno uriniramo v litre in litre pitne vode. Ločevanje urina od blata v npr. kompostnih straniščih, ki ločujejo urin od iztrebkov znatno zmanjša ceno, ki jo plačuje okolje in posledično mi. Na ta način se iztrebki hitreje posušijo in razkrojilo, urin pa se lažje reciklira ali uporabi.

 

Če vas te hipi fore še vedno ne ganejo in ne nagovorijo, da ukrepate, samo pomislite koliko dejansko stane vreča umetnega gnojila in koliko boste plačali za (vaš) urin? Ni šans, da boste našli lažje dostopen in cenejši vir dušika, ki ga lahko uporabite za gnojenje.

 

Iz vljudnosti seveda urina nikakor ne aplicirajte na dele rastlin, ki so namenjeni prehranjevanju. Če se vam uporaba urina na zelenjavnem vrtu še vedno gnusi, ga lahko prav tako uporabite za gnojenje sadnega drevja, trajnic, okrasnih rastlin in trate, ki ljubi dušik.

 

5 načinov uporabe urina na vrtu

 

No, če ste prišli do tu, smo vas očitno prepričali! Torej ste pripravljeni, da vaše tekoče zlato zakopate na vašem zelenjavnem vrtu? Čestitke! Verjetno se že sprašujete kako čimbolj efektivno lulati po vrtu ne da bi vas pri tem aretirali zaradi motenja javnega reda in miru? Spodaj je nekaj nasvetov za vas.

 

  1. Pospeševalnik kompostiranja

Je vaš kompostnik hladen? Po vsej verjetnosti je kompost preveč časa na ogljiku in s pomankanjem dušika… Urin, polit po kompostu ali – hm – direktno apliciran bo pospešil proces razkrajanja organske snovi in kompost navlažil. To je tudi odličen način uporabe urina na vrtu za vse, ki vas skrbi direktno apliciranje na grede. Enostavno – kompostirajte ga!

 

 

  1. Redčenje je pravi način

Svež urin razredčite v razmerju 1:4 (en del urina, 4 deli vode) in z njim zalijte koreninski predel koruze vsaka dva tedna (oz. po potrebi). Nekateri celo trdijo, da koruza lahko prenese tudi direktno aplikacijo urina, vendar bodite pri tem vseeno pazljivi.

Svež urin razredčite v razmerju 1:10 in s tem zalijte rastline za plod kot so paradižniki, paprika in jajčevci (priporočljivo 1x na dva tedna). Z isto mešanico lahko zalivate tudi koreninske predele zelenjadnic za list kot so zelje, brokoli, špinača in solata (priporočljivo 1x na dva tedna). Šibkejša mešanica urina in vode v razmerju 1:20 je primerna za zalivanje sadik in presajenih rastlin.

 

  1. Škropljenje slamnatih bal

Ko slamnate bale uporabljamo na zelenjavnem vrtu, morajo biti te pred tem ‘starane’ ali vsaj delno razpadle / kompostirane. Da ta proces pospešimo se priporoča uporaba gnojil z visoko vsebnostjo dušika. Uganite katero brezplačno tekoče dušikovo gnojilo bi vam priporočili? Z njim lahko večkrat poškropite bale sena.

 

  1. Apliciranje na debelo zastirko

Če na debelo zastirate okrog sadnega drevja ali grmičevja z zastirkami iz listja ali lubja, ki vsebujejo veliko ogljika, lahko urin aplicirate direktno na to zastirko. Takšna zastirka bo namreč absorbirala in uravnala visoko raven dušika v urinu.

 

  1. Tisti vonj po špargljih!

Ko se šparglji norčujejo iz vašega lulanja, jim to vrnite tako, da jih polulate! Trajnice z globokimi koreninami, lačne hranil in rastline, ki prenašajo visoke vsebnosti soli v prsti so perfektna tarča za zalivanje z urinom. Sem seveda sodijo tudi šparglji. Če gojite šparglje pod debelimi sloji zastirke bogate z ogljikom (kot je npr. slama, lesni ostružki ali žagovina) uporabite tehniko direktne aplikacije urina. V nasprotnem primeru – če gojite šparglje v peščeni prsti, urin razredčite z vodo v razmerju 1:2, za težko prst pa uporabite razmerje 1:4. Šparglje lahko tako zalivate skozi celotno sezono, hvaležni vam bodo.

 

Urinocikliranje in seksizem

 

Torej – začelo se je, ko sta Adam in Eva v Rajskem vrtu, tik pred stvarjenjem čakala, da jim Bog podeli še zadnje talente in sposobnosti. Takrat Bog seže v svojo vrečo in izvleče listek na katerem piše: Zmožnost lulanja stoje. Bog ju vpraša: “Kateri bi to rad?”

 

“Jaz, jaz!” zavpije Adam. “Izberi mene! Lulanje stoje se sliši tako moško. Zato mislim, da vsekakor pripada meni. Oprosti Eva, ampak to je zame.”

 

Bog pogleda Evo, ki zamrmra: “Seveda, če mu je to tako pomembno, naj ga ima. Naj lula stoje, v resnici mi ni mar.”

 

Bog Adamu poda liste in reče: “Za vedno, Adam, bodo po tvoji izbiri vsi moški lahko lulali stoje.’’

 

Adam se prešerno nasmehne in Bog izvleče iz svoje vreče zadnji listek s talentom: “Ta je zadnji in glede na to, da je bil predzadnji dodeljen Adamu, bo tale za Evo. No, pa da vidimo…”

 

Bog odvije zadnji listek in reče: “Tako Eva, večkratni zaporedni orgazmi so samo zate.”

 

{O-o}

 

Življenjsko dejstvo je, da so moški bolje opremljeni za lulanje po različnih stvareh. Če si vrtičkar, uporabi svoje veščine in markiraj s ponosom tvoj zelenjavni teritorij. Metoda direktnega apliciranja urina na debelo zastirko bo zagotovo zelo enostavna.

 

Drage dame, toplo vam priporočamo, da tudi ve izkoristite Adamov dar. Imate moža? Fanta? Še bolje – sina ali dva? Dajte jim dovoljenje, da odtočijo na kompostniku. Preusmerite to zmožnost in potrebo po markiranju zunanjega teritorija v nekaj koristnega za vaš vrt!

 

 

Ampak ne pustite, da se zabavajo samo fantje! Kot boste verjetno opazili bo za večino gnojenja potrebno redčenje urina z vodo. Kar pomeni, da bo potrebno urin zbirati v za to namenjenih posodah. Na žalost smo ženske zaradi naše narave nagnjene k ženskim težavam in imamo veliko izkušenj z lulanjem v lončke. To lahko izkoristimo in izkušnjo lahko spremenimo v nekaj odličnega za naš vrt!

 

Že urinirate na kompost, ali ste se zaradi te nore ideje od smeha skoraj usc*** v hlače? 😉

 

Tudi, če mislite, da nimate zelenih prstov – nič ne skrbite! Prenesite brezplačno mobilno aplikacijo Posadi.si na svoj mobilni telefon in pridelajte svežo zelenjavo že letos!

Začnite načrtovati in spremljati vaš vrt z brezplačno registracijo v Posadi.si Planer Vrta .

 

 

Povej naprej:

One thought on “Zlato gnojilo, ki ga premore vsak

  1. Idejo o uporabi urina za gnojenje sem dobil iz ene televizijskih oddaj. Prava sodobna tehnologija koristne rabe urina. Nato sem dobil idejo, da še jaz poskusim. Imam vse pogoje, vrt in zbiranje urina zaradi samokateterizacije, ki sem jo pred kratkim začel. Zima je, pa sem začel prve litre zbirati v posebno posodo. Do spomladi bom nabral vsaj do 100 litrov, nato bom pa sproti porabljalj. Lulanje po kompostnem kupu in malinah pa sem itak počel, pa me je vedno pri tem zelotila žena. No to sem kar naprej in pogostoma počel zaradi težav s prostato in sicer po kapljicah, pa ni čudno, da je tu pa tam žena prišla mimo. Sedaj je s samokateterizacijo to bolje in upam, da bo tudi koristno za vrt. Skrbi me le, kako dolgo lahko hranim urin. Zaprto posodo bom hranil zunaj na mrazu. Poskusil bom tudi, kako deluje na odtajevanje zamrznjenih površin, da ne bi bilo potrebno kupovati in aplicirati sol, ki sicer tudi škodi okoliškim rastlinam.

Comments are closed.