Zelenjava od A do Ž: sladka koruza

Zea mays 

Gojenje sladke koruze

Sejemo na stalno mesto na prostem, ko je zemlja dovolj topla (vsaj 10°C), ali vzgojimo/kupimo sadike. Lahko jo sejemo večkrat, da imamo dalj časa mlade storže. Ne sejemo blizu navadne koruze, ker lahko navzkrižno opraševanje zmanjša sladkobo.

Razmaki med sladkimi koruzami

Med vrstami 70 cm, med rastlinami v vrsti vsaj 10 cm.

Lega

Sončna.

Količina

Tri do pet rastlin na osebo.

Datum sajenja

Na stalno mesto od druge polovice aprila do konca julija, za sadike začetek aprila. Kali približno en teden.

Gnojenje sladke koruze

Jeseni tla obilno pognojimo s hlevskim gnojem. Dognojujemo s koprivno zastirko, ob koruzo posadimo katero od stročnic.

Zalivanje sladke koruze

Zaradi plitvih korenin je v suši zalivanje potrebno – ko je suhih zgornjih 5 cm zemlje, zalijemo do globine 15 cm. Tla zastremo z organskimi zastirkami ali z nizkimi rastlinami, da ohranjajo vlago.

Bolezni in škodljivci

Koruzni hrošč, koruzna vešča. Koristi dovolj širok kolobar (dve leti ne sadimo na isto mesto), v bližino posadimo tagetes.

Spravilo sladke koruze

Sproti po potrebi trgamo mlade storže. Primerni so, ko se svila na storžu delno posuši, ob storžu pa je še nekoliko zelena. Koruzo lahko tudi zamrznemo, svežo ali skuhano.

Prehrana

Uživamo presne, kuhane ali pečene storže, ko imajo še neposušeno zrnje, posušeno pa lahko zmeljemo v moko in gres. Vsebuje sladkor, škrob, beljakovine in vitamine skupine B. Recepti

Pomembno

Večkrat jo moramo okopati in jo ogrniti z zemljo, da razvije dodatne korenine – lahko jo posejemo v jamico, ki jo med rastjo zasipamo. Potrebuje veliko dušika. Lahko jo sejemo k visokemu fižolu (tri tedne prej), da jo ta uporabi za oporo in ji nudi dušik.

Posebnosti sladke koruze

Je izpeljanka navadne koruze, ki ima v mladem, mlečnem zrnju veliko sladkorja.

Povej naprej: