Kako shraniti seme paradižnika? S fermentacijo!

Dodobra dozoreli, zdravi plodovi paradižnika so pravi kandidati za shranjevanje semen. Če imate svoj samooskrbni zelenjavni vrt, se vam semena vsekakor splača shranjevati.

Semena paradižnika lahko enostavno iztisnete na vpojen papir ali servieto in jih posušite. Veliko bolje pa je, da se predtem poslužite postopka s fermentacijo.

Fermentacija namreč v veliki meri odstrani prepreke pri kaljenju, želatinasto ovojnico semena in celo nekatere bolezni, ki jih lahko seme nosi s seboj. Pravilno shranjena semena imajo tako lahko življenjsko dobo do kar šest let in več.

Poglejmo kako se lotiti postopka s fermentacijo.

 

▁▁▁ 1 ▁▁▁

Z rastline izberite lep, zdrav in dodobra dozorel primerek ploda. Plod paradižnika dobro sperite pod vodo, da odstranite umazanijo. Odrežite poškodovane dele ploda.

 

Različne sorte paradižnika

 

▁▁▁ 2 ▁▁▁

Zarežite v paradižnik (pazite, da med seboj ne pomešate različnih sort, obvezno jih ločite med seboj) in v za to namenjeno čisto posodo iztisnite meso, sok in semena paradižnika. Priporočljivo je, da v paradižnik zarežete na spodnji strani in tam naredite odprtino. Skozi to odprtino iztisnite paradižnik. Lahko pa si pomagate tudi s prsti. Iz paradižnika skozi to odprtino izbezajte plast paradižnika, ki nosi semena.

 

▁▁▁ 3 ▁▁▁

Vse skupaj prelijte v posodo s pokrovom. Lahko uporabimo tudi sterilne steklene kozarce za vlaganje. Nikakor ne dodajajte vode. Voda namreč upočasni fermentacijo.

 

Preberite tudi: Zelenjava od A do Ž: paradižnik

 

▁▁▁ 4 ▁▁▁

Posodice primerno označite – z imenom sorte paradižnika in datumom kdaj ste začeli s fermentacijo. Posode pokrijte. Da fermentacija opravi svoje bodo potrebni vsaj trije dnevi. Temperatura prostora kamor ste postavili posode naj ne preseže 21°C.

 

▁▁▁ 5 ▁▁▁

Posode s to paradižnikovo ”mezgo” in semeni večkrat na dan nadzorujte. S čisto leseno kuhalnico ali palčko enkrat do dvakrat na dan vsebino premešajte. S tem boste preprečili nastajanje plesni (bele barve), ki sicer za semena ni nevarna, vendar jih lahko razbarva. Posebno pozorni bodite, če se vam začne delati črna plesen – v tem primeru vsebino zavrzite.

 

▁▁▁ 6 ▁▁▁

Po približno treh dneh vsebino prelijte v večjo posodo, ki bo zadržala vsaj trikrat več tekočine. Dodajte trikratno količino čiste vode in počakajte, da semena potonejo na dno. Odstranite pa kar priplava na vrh. To ponovite dvakrat ali trikrat, dokler ne pridete do čistih semen. Tista semena, ki ostanejo na dnu posode so namreč po veliki večini zdrava in kaljiva. Pozor: Ni nujno, da bodo semena vseh sort potonila. Obstajajo tudi sorte katerih semena ne potonejo!

 

Preberite tudi: 5 stvari, ki jih moramo vedeti o semenih

 

Pestrost paradižnikov v obliki in barvi

 

▁▁▁ 7 ▁▁▁

Oprana semena odcedite na drobnem situ ali čisti mreži proti mrčesu. Previdno izperite in odstranite še ostale morebitne ostanke paradižnikovega mesa. Svetujemo vam, da se semen ne dotikate z roko, ampak jih poskušate raztegniti po površini z vodno pršilko. Mokra semena paradižnika se vam bodo namreč lepila na prste.

 

▁▁▁ 8 ▁▁▁

Semena pustite, da se odcedijo. Za vsak slučaj pojdite z roko pod sitom / mrežo, da odstranite vso vodo. Semena nato prekucnite na čist vpojen papir ali serviete (toliko boljše, če papir ni potiskan in / ali beljen). Lahko jih pa tudi pustite na situ / mreži. Tako se bodo semena posušila.

 

▁▁▁ 9 ▁▁▁

Tudi tokrat označite semena – katero sorto sušite in kdaj ste paradižnik nabrali (datum).

 

▁▁▁ 10 ▁▁▁

Semena naj se sušijo pet do šest dni pri sobni temperaturi v zračnem prostoru. Semena med sušenjem večkrat razporedite in tako preprečite, da bi se sprijela skupaj.

 

Preberite tudi: Nasveti za pridelavo paradižnika

 

▁▁▁ 11 ▁▁▁

Posušena semena spravite v čiste papirnate vrečke. Papirnate vrečke s semeni pa v čiste kozarce za vlaganje. V kozarce dodajte označbo z vsemi informacijami o semenu – ime sorte, datum nabiranja, kraj kjer je rastlina rasla, latinsko ime… Kozarce dobro zaprite in jih hranite na hladnem, suhem in temnem mestu. Semen ni potrebo hraniti v hladilniku, ampak je tudi to v redu. Semen paradižnika nikoli ne zamrzujte!

 

Shranjevanje semen

 

▁▁▁ Še en nasvet! ▁▁▁

Tudi, če mislite, da nimate zelenih prstov – nič ne skrbite! Prenesite brezplačno mobilno aplikacijo Posadi.si na svoj mobilni telefon in pridelajte svežo zelenjavo že letos!

Začnite načrtovati in spremljati vaš zelenjavni vrt z brezplačno registracijo v Posadi.si Planer Vrta

Povej naprej: