Zelenjava od A do Ž: špargelj

Asparagus officinalis 

Gojenje šparglja

Lahko ga vzgajamo iz semena in ga presejemo, ko korenine prerastejo svoj prostor. Hibridi so bolj rodni, semen teh pa ne dobimo, zato kupimo sadike. Prvi dve leti po sajenju ne smemo rezati prvih poganjkov, da se rastlina okrepi.

Razmaki med šparglji

Med vrstami vsaj 2 m, med rastlinami v vrsti vsaj 50 cm.

Lega

Sončna.

Količina

Od 5 do 10 rastlin na osebo.

Datum sajenja

Sadike kupimo aprila in jih takrat posadimo, seme pa sejemo zgodaj spomladi in sadike na stalno mesto presadimo drugo leto spomladi, ko ima zemlja vsaj 10°C. Seme kali približno 4 tedne.

Gnojenje šparglja

Pred sajenjem tla izdatno pognojimo s hlevskim gnojem. Jeseni nasad pokrijemo s slamo in domačim kompostom. Poleti rastline parkrat zalijemo s koprivno brozgo.

Zalivanje šparglja

Potrebno je samo prvo leto po presajanju, sicer pa ne. Vendar je po zelo sušnih letih pridelek manjši, zato se ga vendarle splača občasno zaliti.

Dobri sosedje šparglja

fižol, grah, bob, kolerabica, paprika, paradižnik, peteršilj, bazilika, motovilec, špinača, tagetes, kapucinke

Slabi sosedje šparglja

meta, čebula, česen, šalotka

Bolezni in škodljivci

Špargljeva muha, špargljeva rja. V prvih letih gojimo ob šparglju paradižnik, da odganja škodljivce. Rastlino krepimo s pripravki iz alg, ob pojavu rje uporabimo pripravke iz preslice.

Spravilo šparglja

Spomladi v jutranjem času odlomimo mlade poganjke. Najboljši so sveži, zato jih nabiramo sproti in jih takoj ohladimo v mrzli vodi. Za kratek čas jih lahko hranimo v hladilniku v vlažni krpi ali v kozarcu vode kakor šopke. Lahko ga vlagamo v kis ali v slanico. Pri mladi rastlini poganjajo 2 do 4 tedne, pri odrasli pa do 12 tednov. Pazimo, da ostane vsaj šest poganjkov na rastlino za poletno rast.

Prehrana

Uživamo mlade poganjke, ki poženejo spomladi. Vsebujejo vitamine C, E in vitamine iz skupine B, alkaloid asparagin, eterično olje in rudnine kositer, molibden in silicij. Koristijo ledvičnemu sistemu in jetrom ter čistijo celotno telo. Recepti

Pomembno

Je trajnica, zato moramo pred sajenjem zemljo očistiti plevelov in jo globoko prekopati, saj ima špargelj zelo globoke korenine. Koreninski sistem se ne razvija v krog, ampak samo levo in desno, zato jih posadimo tako, da korenine ne silijo v prostor med vrstami – sicer bi jih ob vsaki obdelavi poškodovali. Rastišče jeseni ogrnemo s plastjo slame in komposta, spomladi pa odgrnemo.

Posebnosti šparglja

Je trajnica, ki izvira iz Male in Srednje Azije. Poimenovanje beluš velja samo za poseben način gojenja, ko poganjke pokrivamo in belimo. Pridelava obeljenih poganjkov je zahtevnejša in vsebujejo pol manj koristnih snovi.

Povej naprej: