Poletni vrt – Kaj moramo postoriti preden gremo na dopust

Julij je tisti mesec, ko zagotovo lahko trdimo, da so naši vrtovi najbolj čarobni. To je tudi čas, ko se ponavadi temperature povzpnejo najvišje na termometru, kot tudi čas dopustov, poletnih počitnic.  Preden se za dalj časa odpravimo na počitnikovanje, poskrbimo, da bodo rastline tudi med našo odsotnostjo dobro uspevale in nas bo ob prihodu domov pričakal prav tako lep poletni vrt, bogat s pridelki.

ekološki vrt poleti
Vrt je poleti bujen, bogat s pridelki.

Pravilno skrbimo za tla preko celega leta

Kako zelo smiselno je pravilno skrbeti za tla na tak način, da bodo polna organizmov in bogata s humusom, se pokaže, če ne prej, pri naši daljši odsotnosti. Nekako smo kar navajeni, da je potrebno tla prekopati vsaj enkrat na leto, pognojiti ves vrt z veliko količino hlevskega gnoja in poleti čisto vsak dan zalivati ter redno okopavati, saj se hitro naredi na goli površini skorjica. Za povrh se bodemo še s pletjem, ki mu ni konca. Enostavno si ne predstavljamo, da bi pustili vrt brez redne oskrbe niti za par dni, kaj šele za več kot teden dni. Pa je pravzaprav vse mogoče.

Najprej uredimo stalne potke med gredicami, da ne hodimo po gredah, saj s tem kvarimo teksturo tal, ki so zato zbita. Gnojimo s kompostom, rastlinskimi tekočimi gnojili ali dobro uležanim hlevskom gnojem iz ekoloških kmetij ter bogatimo tla z rastlinami za zeleni podor.

ekološki vrt poleti
Med gredicami si uredimo stalne potke.

Tla naj bodo vedno pokrita z eno od organskih zastirk, ki je lahko slama, seno, listje ali na pol predelan kompost. Pri taki oskrbi so zaščitena pred zunanjimi dejavniki – vetrom, močnimi nalivi in soncem, talnim organizmom pa nudimo ugodne razmere za njihovo razmnoževanje in rast. Več jih bo, več humusa bo v tleh, rahlejša in rodovitnejša bodo tla, vodni režim bo izboljšan, rastline pa močne in zdrave. Količina humusa se bo z leti večala in potrebe po gnojenju bodo vedno manjše.

S temi ukrepi pa ubijemo še dve muhi na en mah, zmanjšajo se potrebe po zalivanju, pletje je le še slab spomin. Oboje je še posebej pomembno tudi v času naše daljše odsotnosti.

Bučke in zastrika
Bučkam zastrta tla še posebej odgovarjajo.

Tudi, če ste do sedaj obdelovali vrt na stari način, ni prepozno, da prenehate že sedaj z uporabo mineralnih gnojil, ki uničujejo žive organizme v tleh, ter nemudoma poskrbite za zastirko. Presenečeni boste, koliko manj bo potrebno gnojiti in zalivati, pletje pa bo popolna preteklost.

Kaj na vrtu postorimo pred odhodom na počitnice

Poberemo vse plodove, da ne bodo propadli med tem, ko nas ne bo, s tem pa tudi omogočimo nastajenje novih. Viške shranimo za ozimnico (tiste, ki se da) in podarimo.

Dogovorimo se s sosedi ali prijatelji, da bodo med našo odsotnostjo pobirali pridelke.

Vse rastline temeljito preglejmo. V primeru pojava bolezni ali škodljivcev  uporabimo ekološka sredstva za zaščito rastlin.

Preventivno škropimo z naravnimi pripravki za krepitev rastlin.

Doma pripravljeno ekološko gnojilo
Pripravimo si domače tekoče gnojilo in sredstva za krepitev in zaščito rastlin.

Vrt pred odhodom obilno zalijemo. Zalivamo tako dolgo, da so tla namočena v celem območju korenin, kar preverimo tako, da z lopato odstremo tla. Zaprosimo sosede, da v primeru dolgotrajne suše, vrt zalijejo po potrebi.

Obnovimo organsko zastirko, ki naj bo debela okoli 5 cm.

Ker obstaja v tem času velika nevarnost toče, je morda vredno razmisliti o namestitvi zaščite pred točo.

Ne pozabimo, da julija že sejemo in sadimo zelenjadnice, ki jih bomo pobirali jeseni in nekatere celo pozimi. Torej postorimo še to, če odhajamo za dalj časa.

Poletni vrt – Setveni koledar vrtnin za julij

 Setev v juliju

korenje, rdeča pesa, pozna koleraba, črna redkev, strniščna repa korenina
solata poletna, rukola, radič, endivija, špinača, sladki komarček list
nizki fižol, nizki grah, kumare, sladka koruza plod

 

Presajanje v juliju

poletna solata, endivija, pozno zelje, pozna cvetača, pozni ohrovt, brstični ohrovt, listnati ohrovt, zimski por list
pozni brokoli cvet

 

Za članek se zahvaljujemo Jerneji Jošar, avtorici knjig Ekološko vrtnarjenje in Moj vrt je lahko balkon. Jerneja vam bo svetovala v Vrtnarski hiši v Ljubljani na Rudniku, najdete pa jo tudi na spletni strani www.cvetlicna.si

 

 

Povej naprej: