Jajčne lupine – 7 načinov, kako jih uporabimo na vrtu

Ali ste vedeli, da je lupina kokošjega jajca sestavljena iz kar 96% kristalov kalcijevega karbonata (CaCO3)? Zato jajčnih lupin nikar ne zavrzite in jih uporabite na vrtu.

Tu so velikonočni prazniki in seveda pirhi, potice in ostale dobrote, za katerimi ostanejo jajčne lupine. Pa ste vedeli, da jih lahko uporabite tudi na vašem vrtu? Nikar jih ne mečite stran in preberite, kako vse vam lahko koristijo na vrtu.

1. Jajčne lupine v kompostujajcne lupine kompost

Pogosto vprašanje, ki zadeva kompostiranje kuhinjskih odpadkov, je, ali gredo jajčne lupine na kompost? Definitivno – da! Jajčne lupine bodo kompost obogatile s kalcijem. Kalcij pa je pri rastlinah pomemben za izgradnjo celičnih sten. Brez kalcija se bo rast upočasnila ali celo obstala. Nekatere rastline (kot npr. paradižniki in buče) pa bodo ob pomanjkanju kalcija sicer zacvetele, a kaj kmalu umrle. Prav z dodatkom jajčnih lupin kompostu lahko to preprečimo.

Jajčnih lupin pred kompostiranjem ni nujno zdrobiti. Vsekakor pa se drobljenje zelo priporoča, saj bo to pospešilo razgradnjo – sicer lahko jajca ostanejo v enaki obliki še dolgo časa. Jajčne lupine je tudi smiselno dobro izprati. Tako preprečimo, da bi se v kompostu namnožile bolezni iz jajca. Prav tako ne bodo privabljala živali, ki jim gredo v slast jajca.

Zmeljemo jih lahko kar v domačem mikserju in raztrosimo po kompostu.

Preberite tudi: Gnojenje zelenjavnega vrta

2. Jajčne lupine odganjajo nekatere škodljivce

Čeprav so tu mnenja deljena in so nekatere študije že ovrgle učinkovitost, pa velja vseeno poizkusiti… Jajčne lupine naj bi namreč odganjale polže, gosenice in ostale plazeče škodljivce. Zdrobljene jajčne lupine naj bi delovale podobno kot diatomejska prst (ali steklo). Ko torej polž ali gosenica leze čez tak posip, naj bi se ‘porezal’. Zaradi teh drobnih ureznin pa kasneje dehidrira in pogine.

Po tem, ko ste jajca zmleli v mikserju, drobce posujte okrog rastlin, ki jih napadajo polži ali gosenice. Sporočite nam, če je delovalo!

3. Gnojilo

jajčne lupine kot gnojilo, zastirka na zelenjavnem vrtu, odganjajo polže, proti plevelu, lupine jajcaKot smo že zgoraj omenili, je kalcij, poleg dušika, fosforja in kalija, ključen za rast rastlin.  Jajčne lupine so torej odličen način, kako prsti dodamo ta mineral.

Postopek je isti kot dodajanje lupin kompostu – v mikserju jih čimbolj zdrobite. Če gre, jih zmeljite v prah. Optimalno je, da jih v zemljo nežno vkopljete jeseni. Kasneje pa postopek ponovite spomladi.

Za vse oboževalce koktajlov pa tale recept: prah iz jajčnih lupin zmešajte s kavnimi usedlinami, ki so bogate z dušikom.

Jajčne lupine pa bodo pomagale tudi izboljšati pH tal, saj zmanjšujejo kislost.

4. Hrana za ptice

Tako kot mi, tudi ptice potrebujejo kalcij v svoji prehrani (zato domače kokoši včasih jedo svoja jajca). Za vse, ki imate sonaravni vrt in so ptice pri vas dobrodošle, pa tale nasvet. Jajčne lupine dobro operite in jih sterilizirajte v pečici (po peki domačih dobrot). Nato jih zdrobite. Zamešajte jih v semena za ptice. Prav ptičke vam bodo v času gnezdenja hvaležne. Kalcij je namreč pomemben za – kaj drugega kot – izgradnjo jajčnih lupin.

5. Zastirka

Če vam bo uspelo nabrati dovolj jajčnih lupin – mogoče ima kdo restavracijo -, jih lahko uporabite celo kot zastirko. Taka zastirka bo odlično delovala proti plevelu. Poleg tega pa bo nahranila prst s kalcijem in jo rahljala.

Preberite tudi: Zastirka za vrt. Čudežna odeja vaših vrtnih gred.

6. Odganjalec srnjadi

Ne boste verjeli, ampak jajčne lupine lahko odženejo srnjad! Tokrat jajčnih lupin ne operite. Postavite jih okrog rastlin, ki gredo srnjadi v slast. Srnjad namreč odvrača vonj po albuminu in se ga raje izogibajo. Vseeno pa pri tem pazite, da si ne boste zaradi tega nakopali manjših glodalcev. Nekateri imajo namreč radi jajčka.

7. Lončki za sadike

sonaravni vrt, zelenjavni vrt, jajčne lupine, permakultura, sadike zelenjave, sadike paradižnikaUporabite jajčne lupine za vzgojo manjših sadik. To so resnično 100% naravni, reciklirani lončki za sejanje in sajenje. Seveda ni potrebno posebej razlagati, da jih lahko posadite naravnost v zemljo skupaj s sadiko. Pomembno je le, da jajčno lupino, preden se lotite sejanja, dobro oprete. Dno lupine nato tudi nekajkrat prebodite za odtekanje odvečne vode.

Naročite se na naše novičke na tej povezavi!

Preberite tudi: Sadike zelenjave v recikliranih lončkih | Naredi Sam

In še en nasvet!

Tudi, če mislite, da nimate zelenih prstov – nič ne skrbite! Prenesite brezplačno mobilno aplikacijo Posadi.si na svoj mobilni telefon in pridelajte svežo zelenjavo že letos!

Če pa nimate Android telefona ali ste bolj navajeni na računalnik, se lahko brezplačno registrirate na našo spletno aplikacijo Posadi.si. Poleg setvenega koledarja in nasvetov lahko s spletno aplikacijo tudi načrtujete vaš vrt.

To pa še ni vse! V našo aplikacijo prihaja tudi prva platforma za izmenjavo semen. Če želite biti o izidu te nove funkcije obveščeni prvi in jo premierno preizkusiti, se prijavite tukaj: KLIK

Viri:

Gardening 101: How to Use Eggshells in the Garden

Eggshells In The Garden: Using Eggshells In Soil, Compost And As Pest Control

6 Convincing Reasons You Should Start Using Eggshells In Your Garden

Povej naprej: