»Dobri« polži in »slabi« polži

Polži preizkušajo potrpljenje vseh vrtičkarjev, žal pa še posebej tistih, ki uporabljajo ekološke metode. Nekatere ekološke metode namreč celo spodbujajo naselitev polžev, strupom pa se ti vrtičkarji raje izognejo.

Polži so sicer uživajo in drobijo rastlinske odpadke ter s tem pospešujejo njihovo razgradnjo in opravljajo s stališča človeka koristno delo. Naravno ravnovesje pa je porušila zlasti razmnožitev španskega lazarja, ki je bil do nedavnega običajnejši v južni Evropi.

Polže delimo na polže s hišico in gole polže. Bolj škodljivi so slednji. Med najpogostejše avtohtone gole polže spadajo lazarji in slinarji. Vendar pa 90% škode na vrtu naredijo španski lazarji, ki so se k nam razširili v 80. letih prejšnjega stoletja.

Tukajšnji naravni sovražniki teh lazarjev ne uživajo radi, saj so bolj žilavi in sluzasti  kot avtohtone vrste in še grenkega okusa. Zato in zaradi visoke stopnje reprodukcije je ta polž pri nas našel idealne razmere, tako da se je prvotno biološko ravnovesje močno spremenilo.

Polži s hišicami naredijo zanemarljivo malo škode. Veliki vrtni polž, ki je največji avtohtoni polž s hišico, se najraje prehranjuje z razpadajočimi organskimi snovmi, , tako da jih težko opredelimo za škodljivce. V toplejših apnenčastih ali kamnitih legah mu pogosto uspe spodriniti škodljive gole polže. Tako je smiselno, da velikega vrtnega polža štejemo za dobrodošlega obiskovalca na vrtu in ga v nasprotju z zgledi iz francoske kuhinje ne vtaknemo v lonec. Ker tako kot tudi vsi drugi polži jedo legla drugih vrst polžev, jih je treba prej šteti za koristne.

Podobne zanimivosti in nasvete, kako se znebiti neljubih obiskovalcev, si lahko preberete v knjigi Znebimo se polžev, 55 učinkovitih nasvetov avtorja Roberta Sulzbergerja. Vsebina tega članka povzema eno od poglavij. Knjiga je letošnja novost Mladinske knjige.

Nasveti:

Lazarji se parijo septembra in jajčeca odlagajo do konca jeseni, izležejo pa se spomladi. Zato sta jesen in zima najprimernejši, da legla poiščemo in jih uničimo.

Ali ste vedeli: angleški izraz za polže s hišicami je snails, za gole polže pa slugs.

 

Priskrbite si knjigo Znebimo se polžev avtorja Roberta Sulzbergerja še danes, za samo 16,99 €.

Povej naprej: