Izmenjava semen – Kratek priročnik

izmenjava semen avtohtono seme domača sortaČeprav je glavna tema tokratnega blog zapisa izmenjava semen, ga začenjamo z besedami ene izmed najpomembnejših oseb tega stoletja, dr. Vandane Shiva.

[…] “Seme je v svojem bistvu vse pretekle evolucije planeta Zemlje, je evolucija človeške zgodovine same in v sebi nosi potencial evolucije v prihodnosti. Seme je utelešenje kulture, saj je ta, s skrbno selekcijo oblikovala seme takšno, kot ga poznamo. Ženske so odbirale najboljša semena različnih sort. Tako na primer dandanes poznamo 200.000 sort riža, ki so nastale iz ene same travice.

V semenu sta se prekrižali človeška inteligenca ter inteligenca narave. Seme je vir življenja in v mojem jeziku seme pomeni nekaj iz česar izhaja življenje, vedno znova in za vselej….” […]

[…] “Semenu ne moremo postaviti cene, semena so neprecenljiva. Prav zato je trženje semen tako škandalozno. Vsaka kultura, s katero sem se do zdaj spoznala, si deli mnenje, da je uničevanje semen zlo. Skupnosti so raje stradale do smrti, kot, da bi potrošile semena, ki so jih hranile za sejanje.” […]

 

Iz intervjuja z dr. Vandano Shiva: Sarah van Gelder, Vandana Shiva, How To Eat Like Our Lives Depend On It, YES! Magazine, 2014

 

Tistim, ki imate svoj zelenjavni vrt, verjetno ni treba posebej razlagati, kako pomembna so semena. Vzgajati rastline namreč pomeni, da ste v stiku zemljo, da poznate moč in čarobnost semena. Nekateri tudi pridelate in shranjujete lastna semena, ki ji morda že leta sejete na vašem vrtu. Za vas smo tokrat pripravili nekaj smernic v upanju, da vas bodo spodbudile, da vaša semena delite in zamenjate z ostalimi. Mogoče pa celo, da sami poskusite in organizirate izmenjavo semen v vaši skupnosti, med prijatelji vrtičkarji, sosedi ali sovaščani.

Zakaj sploh izmenjava semen

Izmenjave semen, takšne ali drugačne, so odličen način, kako se lahko poučimo o domačih sortah vrtnin, gradimo močnejšo skupnost in poskrbimo za biotsko raznovrstnost. Izmenjave semen so primerne tako za začetnike, kot vrtnarske mojstre, saj se zmeraj najde kaj novega. Novo znanje, novo seme ali nov prijatelj. Izmenjava semen lahko poteka že med samo dvema osebama, seveda je v večih dosti bolj zabavno. Tradicionalno smo si semena vedno izmenjevali in po večini slovenskih vasi je tradicija spontanega izmenjevanja semen še vedno zelo živa. Kar vprašajte vaše none, kako si s sosedami in sovaščankami med seboj izmenjajo ali podarijo semena. Tista z najlepšim in največjim fižolom je pa vedno največja carica!

Kakšna naj bodo semena, ki jih bomo izmenjali

Semena naj bodo, če se le da, starih domačih, avtohtonih ali tradicionalnih sort zelenjadnic, poljščin, zelišč, medovitih rastlin, starih okrasnih rož… Semena, ki jih nameravate izmenjati, doma skrbno preglejte in preverite kaljivost, ki jo izrazite v procentih.

Koliko časa so semena uporabna, je seveda odvisno od same rastline in pogojev v katerih se je seme hranilo. Čeprav nekatera semena ohranijo kaljivost zelo dolgo, nekako velja, da naj bi na našem zelenjavnem vrtu sejali semena, ki niso starejša od dveh let. Ker nam pa vrtičkarjem srce ne da, da bi zavrgli ta vir življenja, semena preglejmo. Poglejmo, na primer, če so semena še vedno takšne oblike kot morajo biti (brez vdolbinic, niso nagubana ipd. – seveda odvisno od semena). Ali so še vedno trdna in polna, izgledajo zdrava? Za začetek si lahko pomagate s TOLE tabelico in preverite, koliko let zdrži določeno seme, tu boste našli tudi informacijo o tem, kako naredimo test kaljivosti.

označevanje semen kaljivost semen vrečke za semenaKako naj bodo semena označena

Vsaka vrečka s semeni za izmenjavo naj bo označena s podatki:

  • vrsta (domače ali botanično ime),
  • sorta,
  • ime in priimek pridelovalca,
  • kraj nabiranja,
  • sezona (mesec in leto vzorčenja),
  • čas kalitve (vznika) semena,
  • število semen v vrečki.

Semena izmenjujmo v papirnatih vrečkah, po možnosti narejenih iz odpadnega papirja.

Izmenjava semen – zakaj in kje se je udeležiti

Nakupovanje semena zna biti zelo zabavno, sploh, če to opravljate s predanostjo, lahko zagotovo sklenete dobre kupčije. Ampak obisk izmenjave semen je vse nekaj drugega. V svojem bistvu so izmenjave semen zabavni družabni dogodki, kjer se ljudje prikažejo s semeni, ki so jih shranili prejšnjo sezono in bi jih radi zamenjali za katera druga – zagotovo zabavnejše od nakupovanja, pa še denar boste prihranili. Da o odkritjih sort za katere sploh niste vedeli, da obstajajo in kopici vrtičkarskih nasvetov niti ne govorimo. Poleg tega vas bodo izmenjave semen prepričale v to, da na jesen tudi sami shranite semena za naslednjo sezono. Dokler semena niso patentirana, vas shranjevanje semen ne bo stalo niti centa.

Pri nas se lahko izmenjav semen udeležite na dogodkih Ekoci-Eko civilne iniciative ali Zelenega kroga, najbolj znane izmenjave semen pa potekajo na Goriškem v okviru iniciative Podružnica, ki edina v Sloveniji deluje pod okriljem svetovne platforme varuhov semen Seed Freedom.

In kot zadnje…

Menjava temelji na medsebojnem zaupanju in spoštovanju. Za menjalna razmerja se dogovorimo med seboj. Vsi verjamemo, da so semena dragocena valuta, zato s semeni ravnajte spoštljivo in bodite pošteni do drugih izmenjevalcev semen.

Povej naprej: