Jesenske zasaditve in urejanje grobov

Jesensko sajenje okrasnih rastlin in nagrobne rože

Konec oktobra in še ves november, dokler ne zmrznejo tla, je čas za sajenje okrasnih rastlin, predvsem trajnic in čebulnic. V zadnjih dneh pred 1. novembrom se posvečamo bolj urejanju grobov, potem pa bo čas tudi za to, da uredimo vrt in zasadimo posode ob hiši s cvetlicami, ki nas bodo razveseljevale ne samo do zime, pač pa tudi že zgodaj spomladi in vse do poletja.

 

jesenska zasaditev na pokopališču2019, zasaditve pokopališče 2019, idejne zasaditve za grob 2019,nagrobne rože,trajnice za na grob, nagrobne zasaditve, nagrobne rastline
Na grobovih še vedno prevladujejo mačehe, ki se čudovito dopolnjujejo z vresami, ciklamami, lepe so v družbi necvetočih rastlin kot so hojhere, hebe, trave in podobne.

Kako prepoznamo dobre sadike ?

Ko izbiramo rože primerne za pokopališče je izbira velika. Vendar nikar ne izbirajmo sadik samo glede na barvo. Najbolj pomembno je, da izberemo kvalitetne sadike. Kaj to pomeni?

Kvaliteta sadike je odvisna predvsem od koreninskega sistema, ki pa ga ne vidimo in nas prav zato niti ne zanima. Lahko bi rekli, da je bistvo očem nevidno ali vsaj skrito. Dobro razvit koreninski sistem s številnimi lasastimi koreninicami, ki so edine sposobne »jesti in piti«, torej sprejemati hranila in vodo iz tal, je temelj za močne, krepke in zdrave nadzemne dele rastlin.

Na pogled lahko ocenimo, da ima sadika primeren koreninski sistem, če imajo sadike močne, temnozelene liste, stebelca niso spotegnjena in ima številne cvetne nastavke.

Ko tako sadiko damo iz lončka, se lahko prepričamo tudi o stanju koreninskega sistema.

Zdrave in optimalno razvite korenine morajo biti lepo razporejene po celotni zemeljski grudi, ne smejo biti le v spodnjem delu ali celo zavite po dnu sadilnega lončka. So bele barve in dajejo zaradi številnih lasastih koreninic kar malo kosmat videz.

Tak koreninski sistem lahko vzgojimo pri sadikah, če jih takoj na začetku vzgoje zalijemo z raztopino MINERALA ZELENI.

krizanteme in pajki, zasaditve za grob,cvetni aranžma za grob, mineral za rastline, mineral zeleni,zdrav koreninski sistem za obstojnost rastlin
Optimalno razvit koreninski sistem poskrbi za lepe in zdrave nadzemne dele sadik, zdrave liste in cvetove sijočih barv.

Ko rože presajamo…

Ko kupimo sadike, ki jih nismo vzgajali sami, še vedno ni prepozno, da poskrbimo za nadaljnji razvoj korenin, kar je pomembno pri presajanju.

Takoj po presajanju sadik iz lončkov na vrt, grob ali v posode zalijemo tla s 4% raztopino MINERALA ZELENI, kar pomeni, da dodamo v 10 l (9,6) vode 4 dcl MINERALA ZELENI, dobro premešamo in zalijemo. Tudi pred dodajanjem v vodo plastenko nekajkrat obrnemo na glavo, da vsebino dobro premešamo. Povsem zadošča enkratno zalivanje takoj po presajanju.

Tla pod sadikami zalijemo takoj po presajanju. Tako se bodo hitro ukoreninile in postale lepe.

Sadike zalite z raztopino  se hitreje in bolje ukoreninijo, ker zmanjšamo presaditveni šok. Bolje prenesejo veter, ki je na pokopališčih skoraj vedno prisoten in tudi prezimile bodo uspešno. Še posebej je priporočljivo, da na tak način poskrbimo za sadike, ki jih sadimo v razne posode, saj je pri njih koreninski sistem čez zimo bolj izpostavljen.

 

primerne rože za pokopališče, kako ohranimo rože na pokopališču, cvetje za sušo, rože za grob 2019, jesenske zasaditve za pokopališče 2019, idejne zasaditve za grob,nagrobne rastline
Še posebej je priporočljivo, da na tak način poskrbimo za sadike, ki jih sadimo v razne posode, saj je pri njih koreninski sistem čez zimo bolj izpostavljen.

 

Enako poskrbimo za okrasne čebulnice (tulipane, narcise, hiacinte in druge) in trajne okrasne rastline, ki jih v tem času prav tako lahko sadimo v vrtove, v posode ali na grobove.

Tudi če zaradi pomanjkanja časa urejamo zadnja počivališča naših najbližnjih šele tik pred 1. novembrom, še ni nič izgubljeno.

Priporočamo, da samo en zamašek MINERALA ZELENI dodamo prav tako v 1 l vode, ko bomo zalili lončne krizanteme preden jih postavimo na grob ali pa v vodo v vazah za rezano cvetje ali sveže ikebane. Tako tudi šopki in ostalo cvetje ne bo krasilo grobov le na 1. november.

 

krizanteme in pajki, zasaditve za grob,cvetni aranžma za grob, mineral za rastline, mineral zeleni
Sadike moramo po presajanju tako ali tako zaliti in prav malo denarja in truda nas stane, če vodi dodamo še MINERAL ZELENI. Pomaga, preverjeno.

Več in bolj podrobne nasvete lahko spremljate tudi na Mineral Facebook profilu.

Pripravila: Tatjana Rupnik

Povej naprej: