Vrtnarjenje za zdravo življenje – Sveža zelenjava in telesna aktivnost

 

Lasten vrt resda zahteva veliko nege, vendar na drugi strani prinaša ogromno zadovoljstva, predvsem pa zdravo in svežo zelenjavo vselej na dosegu roke. Poleg tega je vrtnarjenje in delo na prostem zdravilo za razdražene in napete živce. Ker je včasih na vrtu potrebna intenzivna fizična dejavnost, pa lahko pomaga tudi pri ohranjanju dobre telesne kondicije ali celo izgube kakšnega kilograma. Pomembno je, da med vrtnarskimi opravili ne hitite, ampak ste potrpežljivi in vrtnarite z užitkom. Vsak vrtnar namreč znanje nabira postopoma.

Za zelenjavni vrt se večina odloči, da lahko skorajda celo leto uživa svež korenček, bučke ali paradižnike, a bodo ti vitaminov in mineralov polni le, če jih boste pridelovali na čim bolj naraven način. Zato strokovnjaki svetujejo, da si ne vnaprej določate datumov za sejanje ali količin vode za zalivanje, temveč se pri vrtnarjenju vedno ravnate po pravilih narave, jo opazujete in posnemate.

Izogibajte se bližnjicam in se ne vmešavajte v naravne zakonitosti, saj se to lahko maščuje, ne nujno takoj, ampak po nekaj letih. Napake boste pogosto popravljali dvakrat toliko časa. Že po dveh do treh letih upoštevanja temeljnih načel naravnega vrtnarjenja vam bo narava sama pomagala in pridelali boste veliko tudi brez uporabe kemije.

Da se denimo izognete škodljivcem, ni potrebna uporaba škropiv, temveč raje zanje ustvarite neprijazno okolje z upoštevanjem dobrih in slabih sosedov ali privabite živali, ki se prehranjujejo s škodljivci. Takšne so na primer ptice, številne žuželke in drobni sesalci, ki jih privabite tako, da jim pripravite ustrezna bivališča in vrt nekoliko prilagodite njihovim potrebam.

Vrtnarjenje pa zadovoljstva ne ponuja le v obliki slastnih pridelkov, temveč se med opravili na vrtu tudi sproščate. Strokovnjaki so namreč ugotovili, da vrtnarjenje izboljšuje počutje,  je odlično za spopadanje s stresom ter koristi duševnim bolnikom. Hkrati pomaga pri razvoju kognitivnih sposobnosti in menda celo upočasnjuje znake demence. Fizično intenzivna opravila so koristna tudi za vaše telesno zdravje, saj tedaj lahko porabite prav toliko ali celo več kalorij kot med tekom ali kolesarjenjem. K vrtnarjenju lahko privabite tudi otroke, saj se na ta način sprostijo v naravi, igrajo in marsičesa naučijo. Za njihov vrtiček ali zgolj lonček so priporočljive enostavne rastline za vzgojo, setev katerih skoraj vedno uspe. Takšne so denimo sončnice ali buče, ki obenem še hitro rastejo in so zato kot naročene za neučakane male vrtnarje.

Če le imate željo, se za delo na vrtu vedno najde rešitev. Za tiste, ki se ne morete sklanjati dolgo časa, so priporočljive visoke gomile ali grede. Vrtnarjenje pa je mogoče celo brez primernega zemljišča, saj je rastline mogoče gojiti v terariju, steklenih kozarcih, na vrečah zemlje, nad akvarijem, v modularnem vertikalnem vrtu ali kar v posodah na balkonu, če le semkaj prodre dovolj sončnih žarkov. Pri izbiri rastlinskih vrst za lonce ni večjih omejitev, enostavno izberite tiste, ki jih imate najraje in vam bodo morda služile tudi kot okras.

Tako začetniki kot izkušeni vrtnarji se za vse potrebne nasvete o vrtnarjenju lahko obrnete na mobilno aplikacijo in spletni portal Posadi.si. Njegova osnova je setveni koledar Marie Thun, vendar ponuja še mnogo več, kot denimo vremensko napoved posebej za vaš vrt, možnost nastavitve avtomatskih opomnikov ali izris plana vrta.

 

 

 

Povej naprej: