Delo na vrtu v decembru

Delo na vrtu v decembru

Povzeto po knjigi Vrtnarstvo (Josip Štrekelj, Celje 1947).

Vzimljeno vrtnino čistimo ter odstranjujemo z nje gnile dele, a kadar ne zmrzuje, jo zračimo. Kolikor je vzimljene v kleteh, jo po potrebi zmerno vlažimo, ne da ji liste zmočimo. Zunaj napravljene zasipnice odevamo, če je hud mraz. Ako ni zemlja zmrzla, paštnamo (rigolamo) 50 do 60 cm globoko, zlasti vrte, v katerih gojimo vrtnino že daljšo vrsto let. Obenem tudi apnimo.

Prekopavanje zmrzle zemlje je sicer težavno, a vendar zelo koristno. Zemlja postane rahla, škodljivci pa poginejo. Kompostni kup premečemo.

Če primešamo med tem delom kubičnemu metru komposta 25 dkg Thomasove žlindre, 15 dkg kalijeve soli in 100 dkg apnenega prahu, kompost izdatno izboljšamo. Če primešamo mokremu kompostu po pet kilogramov neoljenega dušika na kubični meter, pospešimo hitrejše razkrajanje v humus ter uničujemo uspešno škodljivce.

Pregledamo zalogo semena in dokupimo, kar nam nedostaja. Pokvarjeno orodje popravimo, manjkajoče pa si novo omislimo.

Potrebno je tudi, da si napravimo načrt, kaj, kje in kako bomo sejali v bodočem letu na vsaki posamezni gredi. (Planer vrta, ki vam pove potrebno število sadik, pričakovan donos, dobre in slabe sosede in še kaj, lahko brezplačno preizkusite, če se registrirate na naši spletni strani. Začni s planiranjem vrta zdaj.)

Povej naprej: