Zelenjava od A do Ž: motovilec

Valerianella locusta

Gojenje motovilca

Vzgajamo ga z neposredno setvijo, preizkuša pa se tudi vzgoja iz sadik. Uspeva že nad 5°C, optimalne temperature za rast in razvoj so okoli 18°C

Razmaki med motovilci

Med vrstami vsaj 20 cm, med rastlinami v vrsti vsaj 2 cm.

Lega

Sončna.

Količina

Vsaj deset rastlin na osebo.

Datum sajenja

Avgusta ga sejemo v senco ali ga zasenčimo. Septembra in oktobra ga sejemo za uporabo spomladi. Lahko ga sejemo tudi spomladi do sredine aprila. Kali približno štiri tedne.

Gnojenje motovilca

Ne potrebuje posebnega gnojenja, dovolj naredimo že z rahlo zemljo. Zaradi napačnega ali pretiranega gnojenja se lahko v njem kopičijo nitrati.

Zalivanje motovilca

Zalivanje je potrebno samo za poletne setve, sicer raste v obdobjih, ko vode ne primanjkuje. Ker ima plitve korenine, je v obdobju pomanjkanja vode potrebno redno zalivanje.

Dobri sosedje motovilca

radič, fižol, kitajsko zelje, bob, paradižnik, paprike, kumare, redkvica, sladka koruza, jagode

Slabi sosedje motovilca

/

Bolezni in škodljivci

Njegov glavni sovražnik je plevel. Drugim težavam se izognemo z rahljanjem zemlje, preprečevanjem zastajanja vode, ne uporabljamo agrokoprene in gnojimo zmerno.

Spravilo motovilca

Režemo ga za sprotno porabo. V hladilniku ga lahko hranimo nekaj dni, a neopranega in v zračnih vrečkah.

Prehrana

Sveži listi, kot druge solatnice. Recepti

Pomembno

Poskrbimo za rahlo zemljo. Pri setvah v poletju ga je potrebno poleg zalivanja tudi zasenčiti. Ker ne kali v tistem letu, kot ga poberemo, uporabljamo staro seme ali sveže seme damo za nekaj dni v zmrzovalnik. Seme ne sme biti shranjeno v plastičnih vrečkah.

Posebnosti motovilca

Vsebuje celo več vitaminov in mineralov kot solata. Kot bližnji sorodnik baldrijana deluje pomirjevalno. Je nezahtevna rastlina, ki ne potrebuje posebne nege in jo lahko sejemo kar skupaj s prezimnim radičem.

Povej naprej: