Zelenjava od A do Ž: cvetača

Brassica oleracea

Gojenje cvetače

Vzgajamo iz sadik. Gojimo jo spomladi in jeseni, v vročini se ne obnese dobro (v tem primeru jo sadimo v senčno lego in redno zalivamo). Ko začne tvoriti cvet, ga pokrivamo z njenimi listi, da ohranimo kakovost.

Razmaki med cvetačami

Med vrstami vsaj 45 cm, med rastlinami v vrsti vsaj 45 cm. Med vrste lahko posadimo nizki stročji fižol ali prezimno solato.

Lega

Polsenčna.

Količina

Tri do pet rastlin na osebo.

Datum sajenja

Za sadike februar—marec, presadimo do konca aprila, pozneje pa na senčnato mesto. Za uporabo jeseni jo sejemo od julija do sredine avgusta (sadike senčimo), presajamo do sredine septembra. Kali 10 dni.

Gnojenje cvetače

Gnojimo s hlevskim gnojem ali domačim kompostom. Gojimo jo na prvi poljini. Zemljo redno rahljamo, da rastlina lahko pride do hranilnih snovi. Koristi ji gojenje ob ali po fižolu, organske zastirke, koprivna in algina brozga. Z dušikom smo zmerni, uporabljamo le do začetka nastajanja rož. Pomanjkanje bora lahko prepreči nastanek cvetov.

Zalivanje cvetače

Je zelo zahtevna. Redno zalivanje potrebuje predvsem po presajanju in ob tvorjenju cveta, vendar pazimo, da zemlja ne postane zbita.

Dobri sosedje cvetače

zelena, blitva, bob, endivija, fižol, grah, paradižnik, špinača, solata, ognjič, meta, kamilica, timijan

Slabi sosedje cvetače

čebula, česen, jagode

Bolezni in škodljivci

Črna žilavka, golšavost kapusnic, gosenice metuljev in moljev, ličinke kapusove muhe, kapusova hržica. Proti boleznim koristi dobro odcedna zemlja, zmerno gnojenje, okopavanje in zalivanje z algino brozgo. Štiri leta ne sadimo kapusnic na isto mesto. Proti škodljivcem koristi pokrivanje z agrokopreno, mešani posevki z zeleno, solato ali špinačo, polaganje paradižnikovih ostankov med rastline.

Spravilo cvetače

Najboljše so, če jih režemo za sprotno uporabo, v hladilniku pa zdržijo tudi do en mesec. Lahko jo zamrznemo: najprej jo blanširamo v vreli vodi 4 minute in jo nato hitro ohladimo v mrzli vodi.

Prehrana

Uživamo omesenelo socvetje. Vsebuje vse pomembne vitamine (z izjemo E) in minerale. Recepti

Pomembno

Ker uživamo njen cvet, se pri setvenem koledarju držimo dnevov za cvet. Cvetove senčimo, ko so veliki 7 cm – liste z elastiko spnemo nad rožo ali jih prelomimo. Najzgodnejše sorte dozorijo v 50 dneh po presajanju, najpoznejše v 100.

Posebnosti cvetače

Je najzahtevnejša kapusnica. Na Primorskem jo lahko gojimo tudi pozno v jesen.

Povej naprej: